Vesti
Drugi pišu

Koha: Vlada ne želi Euleks

Zvanični Brisel ima na stolu plan za prenos svih nadležnosti sa misije Euleks na lokalne vlasti, piše Koha ditore.
Koha: Vlada ne želi Euleks
Sedište Euleksa (Foto Kim)

Plan je pre nekoliko meseci prosledila zvanična Priština. Dokument predviđa isporuku predmeta i poverljivih informacija, piše Koha ditore.

Sadašnji mandat Euleksa završava se 14. juna, kao što je predviđeno u Sporazumu aprila 2014, koji je ratifikovan u Skupštini, kroz poseban zakon.

EU želi da zadrži tekući mandat misije, ali sa polovinom osoblja. Vlada je zatražila "kredibilan transfer", piše ovaj list.

Kako se navodi u teksu, neke nedležnosti prećiće na lokalne institucije, ostale će preći na Kancelariju EU u Prištini.

Zbog toga se zahteva da se svi slučajevi koji su pod istragom, jesu, ili budu u procesu odlučivanja - prebace domaćem pravosuđu.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021