Vesti
Drugi pišu

Koha: Srpska vlada preti investitorima na Brezovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je, prema pisanju kosovskih medija, uputio pisma u kojima navodno preti kompanijama potencijalnim investitorima u skijaški centar Brezovica.

Koha: Srpska vlada preti investitorima na Brezovici
Brezovica (Foto Kim)

Priština Koha na naslovnici piše da Đurić u tom pismu, kompanijama koje bi mogle biti zainteresovane da se priključe konzorcijumu za preuzimanje Brezovice, podseća da je Srbija vlasnik nekretnina na Brezovici i da bi vlada u Beogradu mogla da tuži preduzeća koja se odluče da se priključe projektu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, „Koha“ tvrdi da je kao posledica Đurićevog pisma odložen sastanak između predstavnika konzorcijuma i međuministarskog komiteta.

List prenosi da je na najvišem nivou vlade u Prištini Đurićevo pismo bilo predmet debate.

Kosovski ministar trgovine Hikmete Bajrami rekla je „Kohi“ da Priština odlučuje o Brezovici jer se nalazi na „teritoriji Republike Kosovo“.

„Srbija je izgubila slučaj pred sudom. Investitori i države koje priznaju suverenitet Kosova nemaju razloga da se plase bilo kojih pisama“, podvukla je ona.


Đurić: Jedina pretnja iz Prištine

Đurić je, u vezi Brezovice, istakao da jedine pretnje koje postoje dolaze od prištinskih vlasti koje su javno pretili da hoće da uzurpiraju srpsku imovinu.

"Jedina pretnja koja postoji je njihova javno izrečena pretnja našoj imovini na Brezovici. Oni su ti koji su javno pretili da hoće javno da uzurpiraju našu imovinu na Brezovici", kazao je on povodom pisanja prištinskog lista "Koha" da je pismom navodno pretio potencijalnim investitorima.

"Mi smo samo obavestili sve potencijalne investitore da su investicije dobrodošle, ali da o investicijama moraju da razgovaraju sa vlasnicima, a ne sa ljudima koji hoće da uzurpiraju imovinu", kazao je Đurić.

On je rekao da bi razgovori sa onima koji žele da uzurpiraju tuđu imovinu bili besmisleni, i da bi se investitori tada našli na udaru zakona, i domaćih i međunarodnih sudova.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023