Vesti
Drugi pišu

Koha: Ideja o promeni granica nije mrtva

Ideja o promeni granica Kosova kao opcija koja može da bude deo sporazuma u Briselu nije mrtva, piše prištinski dnevnik Koha ditore.
Koha: Ideja o promeni granica nije mrtva
Ilustracija (Foto Rojters)

Kako se navodi, ideja živi, iako mnoge evropske diplomate veruju da je to opasno i ne naročito poželjno rešenje.

List piše da su, po svemu sudeći, inicijatori te ideje bili predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, a posle njih i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sa svojim saradnicima koji su deo dijaloga, kao i komesar Johanes Han, ali i dodaje da oni nisu računali na tako veliki i odlučan otpor ne samo na Kosovu već i unutar Evropske unije.

Neki od evropskih diplomata sa kojima je razgovarala Koha ditore smatraju da je ta "neodmerena ideja" došla kao pokušaj da se pomogne predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da "i on dobije nešto i da Srbija ne izgleda kao gubitnik", kako bi bilo omogućeno lakše priznanje Kosova.

Dnevnik konstatuje da svi ljudi koji su podržali ideju o promeni granica nemaju veliko iskustvo sa Balkanom.

"Tako su mislili da će dvojica predsednika za tu ideju bez većih problema dobiti podršku u svojim državama. I tu su se prevarili... Još više su se iznenadili kojom su se snagom takvom rešenju suprostavilji Velika Britanija, Nemačka, Hrvatska i neke od drugih zemalja članica EU. Verovali su da mogu da izoluju Nemačku, koja se od početka najsnažnije suprostavljala ideji", konstatuje dnevnik.

Koha podseća da u EU insistiraju da sporazum bude prihvatljiv za obe strane, u skladu sa međunarodnim pravom i standardima EU, prihvatljiv za sve zemlje članice EU i da ima uticaj na stabilnost regiona.

Diplomate ocenjuju da povezivanje sporazuma sa stabilnošću regiona isključuje ideju promenu granica, jer promena granica može da ima samo negativan a ne pozitivan uticaj na region.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021