Vesti
Drugi pišu

Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO

Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Priština (Foto N1)

List navodi da je to još jedan od diplomatskih „non-pejpera“ koji služe da se nadje put za osnivanje ZSO, odnosno za nastavak pregovora na snovu francusko-nemačkog predloga.

Taj dokument daje savete u vezi sa ZSO na osnovu postojeće Asocijacije opština Kosova (AKO) u kojoj opštine ne uživaju slobodu udruživanja datu Ustavom.

„Svaka ideja da opštine mogu osnovati nevladinu organizaciju koja će ih zastupati, ne predstavlja pravnu logiku. Vlasti Kosova treba odmah da opozovu registraciju AKO, jer postojanje AKO kao nevladine organizacije predstavlja flagrantno kršenje zakona i izrugivanje osnovnim principima demokratskog upravljanja“, navodi se u „non-pejperu“.

U zaključcima se navodi da, „pored rešavanja problema pravnog karaktera Asocijacije opština Kosova, ovim zakonom će se uspostaviti princip pravne jednakosti svih organizacija koje osnivaju opštine, uključujući i ZSO“.

Dodaje se i da usvajanje Zakona o medjuopštinskoj saradnji i koordinaciji predstavlja okvir za rešavanje zabrinutosti zbog ustavnosti ZSO, koju je izneo Ustavni sud Kosova, i istovremeno ispunjavanje ciljeva sporazuma iz 2015. u vezi sa osnivanjem ZSO.

„Ova pitanja takodje mogu biti korisna za nalaženje formula za rešavanje drugih zabrinutosti u vezi sa ZSO. Na ovaj način Kosovo pokazuje svoju posvećenost vladavini prava i svoju ozbiljnost kao pouzdan partner medjunarodne zajednice“, navodi se u zaključcima teksta.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022
Baka Vaska ostala do kraja uz svetinju u Đakovici
Juče sahranjena Vasiljka Vaska Perić bila je jedna od četiri đakovičke starice koje ni po koju cenu nisu želele da napuste svoj grad i hram.
  • 08.11.2022