Vesti
Drugi pišu

Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU

Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.
Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU
Priština (Foto arhiva Kim)

Ovim rezimeom prištinski list Koha ditore svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

Dopisnik Kohe ditore iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

Portugaliji će prioritet da bude promocija oporavka EU, počev od primene fonda "Evropa sledeće generacije", od 750 milijardi evra. Zatim primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU. Takođe, prioritet će biti povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta, posebno u snabdevanju energijom, ali i u drugim aspektima.

Kao deo rastuće geopolitičke uloge EU, ove godine tokom portugalskog predsedavanja EU očekuje jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao privilegovanim partnerom.

Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i severnom Makedonijom.

"Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv koronavirusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravljena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu. I odgovari su uvek površni, kao što su bili i mnogih prethodnih godina, bez davanja ikakvog obećanja o vremenskom roku kada bi odluka mogla da bude doneta", navodi dopisnik Kohe ditore iz Brisela.

U drugoj polovini, kada Slovenija preuzme mesto predsedavajućeg, zapadni Balkan i proces proširenja mogla bi da učini jednim od svojih prioriteta.

Diplomate u Briselu kažu da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja a može da bude nekih pozitivnih iznenađenja. Mnogo bolje nego očaj, do kojeg dolazi kada nedostaju rezultati.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022