Vesti
Drugi pišu

Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU

Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.
Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU
Priština (Foto arhiva Kim)

Ovim rezimeom prištinski list Koha ditore svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

Dopisnik Kohe ditore iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

Portugaliji će prioritet da bude promocija oporavka EU, počev od primene fonda "Evropa sledeće generacije", od 750 milijardi evra. Zatim primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU. Takođe, prioritet će biti povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta, posebno u snabdevanju energijom, ali i u drugim aspektima.

Kao deo rastuće geopolitičke uloge EU, ove godine tokom portugalskog predsedavanja EU očekuje jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao privilegovanim partnerom.

Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i severnom Makedonijom.

"Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv koronavirusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravljena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu. I odgovari su uvek površni, kao što su bili i mnogih prethodnih godina, bez davanja ikakvog obećanja o vremenskom roku kada bi odluka mogla da bude doneta", navodi dopisnik Kohe ditore iz Brisela.

U drugoj polovini, kada Slovenija preuzme mesto predsedavajućeg, zapadni Balkan i proces proširenja mogla bi da učini jednim od svojih prioriteta.

Diplomate u Briselu kažu da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja a može da bude nekih pozitivnih iznenađenja. Mnogo bolje nego očaj, do kojeg dolazi kada nedostaju rezultati.Ostale vesti

Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021