Vesti
Drugi pišu

Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU

Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.
Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU
Priština (Foto arhiva Kim)

Ovim rezimeom prištinski list Koha ditore svodi očekivanja i mogućnosti evropskog napretka Kosova tokom 2021. godine, uz konstataciju da Portugalija, predsedavajuća EU u prvih šest meseci nije stavila proširenje Unije među svoje prioritete.

Dopisnik Kohe ditore iz Brisela navodi da su sve važne odluke za funkcionisanje EU donete tokom nemačkog predsedavanja, od kojih mnoge poslednjih dana, tako da Portugaliji ne preostaje nijedan težak zadatak, osim da obezbedi pravilan početak primene odluka donetih u drugoj polovini 2020. godine.

Portugaliji će prioritet da bude promocija oporavka EU, počev od primene fonda "Evropa sledeće generacije", od 750 milijardi evra. Zatim primena evropskog socijalnog stuba kao ključnog elementa za obezbeđivanje uspeha u klimatskim i digitalnim transformacijama u EU. Takođe, prioritet će biti povećanje autonomije EU, kako bi bila manje zavisna od drugih delova sveta, posebno u snabdevanju energijom, ali i u drugim aspektima.

Kao deo rastuće geopolitičke uloge EU, ove godine tokom portugalskog predsedavanja EU očekuje jačanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao privilegovanim partnerom.

Portugalija nije stavila proširenje EU među svoje prioritete, ali se očekuje odobravanje pregovaračkih okvira za započinjanje pregovora o članstvu sa Albanijom i severnom Makedonijom.

"Kad god se postavi pitanje o Kosovu, EU samo pominje proces dijaloga sa Srbijom i pomoć koju će EU pružiti Kosovu da se suoči sa pandemijom, uključujući kampanju vakcinacije protiv koronavirusa. Ali čini se da je liberalizacija viznog režima zaboravljena tema u EU i pominje se samo ako se postavi pitanje o procesu. I odgovari su uvek površni, kao što su bili i mnogih prethodnih godina, bez davanja ikakvog obećanja o vremenskom roku kada bi odluka mogla da bude doneta", navodi dopisnik Kohe ditore iz Brisela.

U drugoj polovini, kada Slovenija preuzme mesto predsedavajućeg, zapadni Balkan i proces proširenja mogla bi da učini jednim od svojih prioriteta.

Diplomate u Briselu kažu da je bolje što na Balkanu trenutno ne postoje velika očekivanja a može da bude nekih pozitivnih iznenađenja. Mnogo bolje nego očaj, do kojeg dolazi kada nedostaju rezultati.Ostale vesti

Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021
Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021