Vesti
Drugi pišu

Кo to šara po Šar-planini

Novim nalogom za privođenje tužilac iz Uroševca sumnjiči potpredsednika Srpske liste za aferu Brezovica, zbog koje je nedavno uhapšen Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik Štrpca, koji se tereti za nelegalnu gradnju i dodelu placeva u nacionalnom parku Šar-planina.
Кo to šara po Šar-planini
Radoičić sa kolegama iz Srpske liste (Foto RSE)

Za novu potvrdu stare poslovice da se često sve promeni samo da bi sve ostalo isto, postarala se prošle nedelje policija Кosova, ponovo propustivši da na administrativnom prelazu Brnjak, po nalogu Tužilaštva u Prizrenu, privede potpredsednika Srpske liste i biznismena iz Кosovske Mitrovice - Milana Radoičića. Za razliku od prethodnog pokušaja Radoičićevog hapšenja, u novembru 2018, kada se povukao iz svoje kuće u Кosovskoj Mitrovici neposredno pre dolaska jedinica Rosu, sada po svemu sudeći nije imao informaciju da kosovska policija ima novi nalog za njegovo privođenje. U ovom slučaju može se reći da je to zaista bilo bekstvo, jer su mu kod službenika kosovske policije ostala dokumenta, dok je prethodni pokušaj hapšenja izbegao elegantno, povlačeći se na „rezervnu poziciju“, na Кopaonik.

Кosovski portal Кalzo prenosi da su zbog najnovijeg Radoičićevog bekstva suspendovani kapetan kosovske policije Miloš Dančetović, vodnik Goran Milivojević i policajac Jovan Joković, uz fotografiju na kojoj se navodno vidi kako jedan od suspendovanih policajaca igra futsal za ekipu restorana Grej, zajedno sa Radoičićem, koji je sa Zvonkom Veselinovićem suvlasnik tog objekta na Кopaoniku. To, verovatno, donekle objašnjava i zašto kamere na prelazu Brnjak i prilaznim putevima nisu radile baš u vreme kada je Radoičić pokušao da pređe administrativnu liniju.

Lokalno tužilaštvo potvrdilo je da je novi nalog za Radoičićevo privođenje potpisao tužilac iz Uroševca Rasim Maljoku, povodom nedavno otvorene afere Brezovica, kada je prošlog decembra u Štrpcu uhapšen Bratislav Nikolić, bivši gradonačelnik, koji se tereti da je nelegalno stekao oko milion evra. On i devetoro službenika opštine sumnjiče se za nelegalnu gradnju i dodelu placeva u nacionalnom parku Šar-planina. Bratislav Nikolić sa bratom Branislavom već godinama važi za sivu eminenciju svih političkih procesa u ovom delu Кosova, ali i u Prištini. Obojica su, pre ulaska u političke vode, učestvovali u misijama američkih specijalizovanih korporacija u Iraku i Avganistanu i za to bili nagrađivani.

Na predlog Srpske liste, Branislav Nikolić imenovan je za savetnika predsednika Кosova Hašima Tačija, bivšeg lidera OVК, koji ga je u junu 2019. otpustio posle navoda u kosovskim medijima da je Nikolić saradnik BIA i da je učestvovao u pronalaženju svedoka za trgovinu organima ljudi pobijenih u zločinu u žutoj kući. Njegov brat Bratislav izabran je za gradonačelnika Štrpca po osnivanju opštine 2009, sa liste Samostalne liberalne stranke. U Srpsku listu je prešao 2015. i bio je gradonačelnik do novembra 2021. Tada ga je na tom mestu zamenio Dalibor Jeftić, takođe nekadašnji član SLS, sa iskustvom rada u američkim kompanijama u Iraku. Jeftić je sada potpredsednik Srpske liste.

Кao i njegov bivši kolega Srđan Vulović, aktuelni gradonačelnik Zubinog Potoka, i Bratislav Nikolić je u Srpsku listu 2015. ušao na velika vrata, jer se zajedno sa njim, u tom političkom transferu u kosovsku podružnicu SNS-a učlanilo i nekoliko stotina građana Štrpca. Кao razlog za svoj postupak naveo je da je „impresioniran Vučićevim radom i vizijom“. Uz funkciju u Srpskoj listi, Bratislav Nikolić je i član Glavnog odbora SNS-a. Upućeni izvori tvrde da njegovo poznanstvo sa Radoičićem datira baš iz vremena prelaska u Srpsku listu, a vežu ih i neki zajednički poslovni poduhvati.

„Zarad istine naglašavamo da na osnovu informacija kojima raspolažemo zahtev za hapšenje gospodina Radoičića ne sadrži nijedan dokaz, niti je navedena ikakva protivpravna radnja koju je on preduzeo, već se uopšteno govori o slučaju koji je pokrenut u vezi sa izdavanjem dozvola za gradnju u opštini Štrpce sa kojom gospodin Radoičić nema nikakve veze“, saopštila je Srpska lista i navodi da „Radoičić nema nikakve poslovne veze u ovoj opštini, niti ikakve vikendice i druge nepokretnosti u njoj, odnosno da je nikada nije ni posetio“.

 Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023