Vesti
Drugi pišu

Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?

Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Zgrada Specijalnog suda u Hagu (Foto www.scp-ks.org)

Sud je odlukom od 6. aprila naložio Mustafi da plati 207.000 eura na ime naknade štete za osam žrtava.

Međutim, prilikom objavljivanja odluke rečeno je da je Mustafa izjavio da nema sredstava kojima bi platio tu odštetu.

Zatečena situacijom, porota Specijalnog suda istakla je potrebu "da se angažuju drugi akteri za sprovođenje naloga za obeštećenje, posebno Kosovo".

Radio Slobodna Evropa (RSE) je poslao upit Specijalnom sudu o tome da li su dobili odgovor Vlade Kosova po tom pitanju, a iz Suda navode da do sada nije bilo odgovora.

Kako isplatiti odštetu?

Specijalni sud je deo kosovskog pravosudnog sistema, ali radi sa međunarodnim osobljem i ima sedište u Hagu.

U njemu se sudi za navodne zločine pripadnika OVK, počinjene nad etničkim manjinama i političkim protivnicima od januara 1998. do decembra 2000. godine.

Zakonom, kojim je ovaj sud osnovan, predviđeno je da za osobe za koje se utvrdi da su žrtve u krivičnim delima u nadležnosti ovog suda, imaju pravo na odštetu.

Zakon predviđa da sud može izdati direktan nalog za kompenzaciju ili, u nekim slučajevima, uputiti žrtve da podnesu građanske tužbe pred drugim kosovskim sudovima.

U slučaju Saljiha Mustafe, sud je direktno naložio da se žrtvama isplati odšteta.

Može li budžet Kosova platiti odštetu Mustafinim žrtvama?

Prema sadašnjem zakonu, mala je mogućnost za punu naknadu štete žrtvama iz budžeta Kosova.

Prilikom izrade zakona, kojima je formiran Specijalni sud, nije predviđen poseban fond za obeštećenje potencijalnih žrtava.

RSE je upitao Ministarstvo pravde na Kosovu kako se može izvršiti obeštećenje žrtava, a u pisanom odgovoru se navodi da je odšteta za žrtve zločina pokrivena postojećim zakonom od ranije.

Zakon predviđa da žrtve zločina počinjenih na teritoriji Kosova mogu dobiti odštetu iz državnog programa, u slučajevima kada iz nekih razloga ne mogu da budu da dobiju odštetu od lica koje je počinilo zločin nad njima.

Međutim, u okviru ovog zakona postoje ograničenja u pogledu maksimalnih iznosa koje pojedinačne žrtve zločina mogu dobiti.

Zavisno o vrsti štete koju je žrtva pretrpela, zakonom je predviđena naknada do četiri hiljade evra, a u posebnim slučajevima i do deset hiljada evra.

Odlukom Specijalnog suda za obeštećenje žrtava u Mustafinom slučaju predviđeni su iznosi od 2.000 do 80.000 evra za svaku od osam žrtava.

Uprkos insistiranju RSE, Ministarstvo pravde nije dalo komentar na činjenicu da sadašnji zakon ne pokriva iznose odštete koje je već naložio Specijalni sud.

Ni Kancelarija za komunikacije Vlade Kosova nije odgovorila na zahtev RSE da prokomentariše ovo pitanje.

Nevladin sektor različito o naknadama

Fond za humanitarno pravo na Kosovu, organizacija koja se bavi tranzicionom pravdom, pozdravio je odluku Specijalnog suda o obeštećenju.

"Fond ovu naredbu smatra pomakom u ostvarivanju prava žrtava na odštetu", navodi se u saopštenju od 7. aprila.

Ova organizacija je takođe pozvala Vladu Kosova da stvori adekvatne zakone i mehanizme koji bi osigurali odštete za žrtve ratnih zločina na Kosovu.

Bekim Bljakaj, direktor Fonda za humanitarno pravo, kaže za RSE da je kompenzacija žrtvama ratnih zločina veoma važna, ali dodaje da odštetu treba izvršiti za sve žrtve - čak i van nadležnosti Specijalnog suda.

"Ako bi se stvorio fond za odštetu žrtvama ratnih zločina koje je potvrdio ovaj sud (Specijalni sud), ne bi bilo ispravno uključiti samo žrtve koje su potvrdili u ovom sudu", kaže Bljakaj.

Ali, kako navode u Veću za ljudska prava i slobode na Kosovu, Specijalni sud "ne može naterati Vladu Kosova da isplati odštetu ovim žrtvama".

Prema mišljenju ove nevladine organizacije, fond za isplatu žrtvama trebalo bi da bude kreiran iz budžeta samog Specijalnog suda, a ne da bude dodatno opterećenje za budžet Kosova.

Specijalni sud finansiraju države Evropske unije, a doprinose i neke druge.

Prema izveštaju ovog suda objavljenom 2021. godine, u periodu 2016-2020. imali su budžet veći od 150 miliona evra.

Kada je Skupština Kosova usvojila Zakon o Specijalnom sudu 2015. godine poslanici su usvojili i drugi zakon, koji je garantovao finansijsku podršku potencijalnim optuženima.

Ministarstvo pravde nije objavilo najnovije podatke o troškovima krivičnog progona, ali, prema nekim ranijim proračunima, taj iznos premašuje 13 miliona evra.

Početkom aprila u Specijalnom sudu u Hagu počelo je suđenje četvorici bivših lidera OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, koji su optuženi za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

U toku je i suđenje bivšem pripadniku OVK Pjeteru Šalji, optuženom za ratne zločine.Ostale vesti

Smrt na putu za „Srbiju nade“: Momčilo više ništa ne mora
Momčilo Vučković iz sela Donja Budriga na Kosovu umro je u 43. godini, u utorak popodne, u Kliničkom centru u Prištini. Fatalnu povredu glave zadobio je na putu za miting Srpske napredne stranke u Beogradu pod nazivom „Srbija nade“.
  • 05.06.2023
Obgrljeni Sveti Arhangeli kod Prizrena
Skoro hiljadu roditelja srpske dece sa Кosova juče je poslalo svoje najdraže da, usred strahova i najavljenog haosa, u Prizrenu pronađu nešto važno za sebe i sve nas.
  • 05.06.2023
Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023