Vesti
Drugi pišu

Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu

Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Berlin (Foto arhiva Kim)

Gospodine Kleving, nedavno su objavljeni delovi francusko-nemačkog predloga okvirnog sporazuma za Kosovo i Srbiju. Kako procenjujete predlog?

Ako je tačno to što je objavljeno na Euractiv.de, onda je to obećavajuća inicijativa. Zahtevano izjašnjavanje za dobrosusedske odnose može da u međunarodnom kontekstu zazvuči kao fraza, ali ta obaveza bi bila poluga za uzajamnu ravnopravnost. Istovremeno, u papiru se od Srbije ne traži trenutno ono što je nemoguće, naime da formalno prizna Kosovo.

Međutim, u predlogu nedostaje bitna tačka – da nijedna od dve države ne sme na teritoriji druge da podržava ili čak održava institucije, koje nisu u skladu s pravnim okvirom te druge zemlje. Srbija stvarno održava neke svoje paralelne institucije na Kosovu, iako mnogi to ne veruju. Najveći primer je „Univerzitet Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici“, s navodno 9.000 studenata. On crpi svoj osnov postojanja jedino iz pravnih akata Republike Srbije. Postojanje takvog drugog, odnosno paralelnog institucionalnog nivoa, koje prećutno tolerišu i u međunarodnom i u kosovskom slučaju, doprinosi nestabilnosti ukupne situacije.

Koliko je prema vašem mišljenju situacija ozbiljna?

Povlačenje srpskog osoblja na severu Kosova iz kosovskih institucija može imati ozbiljne posledice. Visokorizično bi bilo popunjavanje bezbednosnog vakuuma paralelnim institucijama uz naslanjanje na organizovani kriminal i zbog toga bi zaista umesna bila diplomatska akcija Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Nemačke i Evropske unije.

Ti akteri su prethodno pozvali premijera Aljbina Kurtija da odgodi uvođenje kosovskih tablica. Njegova vlada je to odbila. Šta mislite o tome?

Treba se najpre prisetiti da je Kurtijeva partija nastala iz pokreta koji je pružao otpor međunarodnom tutorstvu nad Kosovom. Zato je za njega logično da u važnim pitanjima ne postupa po nalozima zapadnih država. Kao premijer je takvim držanjem zabeležio i poneki uspeh – mislim konkretno na to da nije dozvolio srpske izbore na Kosovu početkom godine. Kurti mora da se time osetio ojačanim. U sadašnjoj situaciji je takav kurs znatno rizičniji.

Šta bi kosovska vlada morala da uradi kako bi izbegla eskalaciju?

Kosovske institucije trenutno nemaju moć da u četiri severne opštine regulišu registraciju automobila. Bilo bi jednostavno pametno da se ne pokušava ništa što se ne može sprovesti sredstvima pravne države. Trenutno bi se to bez policajaca sa severa Kosova moglo nametnuti samo uz masivnu primenu sile. To bi u redovima srpske manjine izazvalo istu takvu nasilnu reakciju. Otuda bi u interesu svih strana bilo odgađanje primene do potpisivanja bilateralnog sporazuma na osnovi nemačko-francuskog plana.

Srbija kao preduslov za sporazum navodi formiranje Zajednice srpskih opština. Kurti međutim principijelno odbija osnivanje etnički zasnovane zajednice. Može li Kosovo zadržati taj stav?

Kosovska vlada bi trebalo da u sopstvenom interesu iznese svoj koncept za opštine sa srpskom većinom na severu zemlje. Ustavni sud Kosova nije 2015. okvalifikovao svaku zajednicu opština kao neustavnu. Naprotiv, ta odluka naglašava podršku stvaranju takve zajednice koja je obećana 2013, ako ona ne dobije egzekutivne funkcije. Na toj osnovi je i ranija i sadašnja vlada odavno morala da iznese nacrt zakona. U današnjoj geopolitičkoj situaciji, posle ruskog napada na Ukrajinu, još je važnije da se važne državnopolitičke stvari ne ostave nerešene.

To je i razlog snažnog angažovanja Zapada. Ako ne dođe do brzog sklapanja sporazuma između Kosova i Srbije, postoji li opasnost da Zapad okrene leđa regionu, posebno Kosovu?

Upravo kada se uzme u obzir rat u Ukrajini, Zapad bi tada zaista bio nesposoban da nešto nauči. Sporazum između Srbije i Kosova očigledno može da se postigne samo uz nadgledanje i garancije zapadnih aktera. Nužan preduslov za to je da Evropska unija i NATO Kosovo tretiraju kao ravnopavnog člana zajednice država. Ako se uzme u obzir da i EU i NATO Kosovo prate i podržavaju od 1999. godine, demonstrativna neutralnost u pogledu statusa je više nego apsurdna i ona je jedan od bitnih razloga za eksplozivni potencijal u regionu.

Konrad Kleving je stručnjak za Balkan na Institutu Lajbnic za istraživanje istočne i jugoistočne Evrope u Regensburgu.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023