Vesti
Drugi pišu

KFOR izvodi vežbu širom Kosova, policija ukida odmore

"KFOR izvodi planirane vežbe širom Kosova u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", ovom porukom se NATO vojna misija na Kosovu obratila javnosti uz fotografije i video snimak svojih jedinica kako krstare putevima.
KFOR izvodi vežbu širom Kosova, policija ukida odmore
Vojnici KFOR-a (Foto Tanjug)

Vidljivi su američki hameri, jedinice italijanskih Karabinjera, pripadnici ukrajinske vojske. Američke jedinice viđene su tako posle dužeg vremena i na Jarinju. Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

"Vežba se izvodi kako bi se održala spremnost i operativna sposobnost kojima se garantuje mirno i bezbedno okruženje i sloboda kretanja“, saopštio je KFOR.

Ove nedelje je na Severu Kosova boravio i admiral Džejms Fogo, komandant Komande združenih snaga u Napulju, zajedno sa komandantom KFOR-a, Salvatoreom Kuočijem.

"Vojnicima KFOR-a kojih je na Kosovu preko 4.000 mogu da se priključe i timovi za brzo reagovanje. Ne očekujemo probleme ni kratkoročno, ni dugoročno", naveo je on.

Septembra će na Kosovu da bude raspoređeno i preko 125 vojnika bataljona za helikopterske napade Nacionalne garde vojske Tenesija.

Kadrovi kretanja jedinica KFOR-a dolaze u jeku spekulacija, ali i upozorenja o mogućim nemirima na Severu.

Više meseci traju alarmantna upozorenja o mogućim nasilnim scenarijima na Severu Kosova.

Najdrastičnije najave više puta iznosio je predsednik Srbije i vrhovni komandant srpske vojske, Aleksandar Vučić, sa upozorenjima za Oluju na Severu.

Ugledni beogradski list Večernje novosti objavio je prethodno detalje akcije „Zlatna sablja“ o „otkidanju Severa“ .

U međuvremenu aktuelizovali su se i izjave i medijski napisi o podeli Kosova – i u Beogradu i u Prištini, a vladika raško-prizrenski Teodosije, nedavno je izašao sa apelom da se ne dozvole rešenja koja bi dovela do egzodusa Srba, protiveći se podeli.

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, upozorio je na "opasne informacije koje cirkulišu Kosovom o skorom scenariju međusobno dogovorenog incidenta na Severu“.

"Demantovao sam sve tračeve koje su izmislili. Ništa se nije dogodilo i ako Bog da, neće“, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, gostujući juče u studiju Pinka.

Koha: Kosovska policija naredila prekid odmora

Operativnim nalogom Kosovska policija prekinula je odmor svojim uniformisanim članovima.

Portal Kallxo došao je u posed sadržaja pisma koje je svojim podređenima poslao direktor operative, Rašit Ćaljaj.

"Zbog operativnih angažmana do daljnjeg se suspenduju odobrenja za odmore za uniformisano osoblje sve do donošenja druge odluke,“ stoju u mejlu koji je uputio direktor operative, Rašit Ćaljaj.

Kallxo je zatražio pojašnjenje od Kancelarije za medije u policiji o tome koji su razlozi za ovu odluku, ali odgovor nije bio konkretan.

"Kosovska policija, u skladu sa svojim operativnim planiranjem, takođe preduzima planiranje svojih ljudskih resursa za efikasnije obavljanje službenih dužnosti,“ glasi odgovor policije.

Nisu objašnjeni razlozi zbog kojih je policiji dato da preduzme ovakav potez.Ostale vesti

Samit u Tirani: Ko želi u EU treba da uvede sankcije Rusiji
Države Zapadnog Balkana treba da podrže spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije u šta spada i uvođenje sankcija Rusiji. To se navodi, pored ostalog, u deklaraciji samita u Tirani na kojem su u utorak učestvovali šefovi država i vlada 27 zemalja članica EU, kao i predstavnici zemalja regiona.
  • 07.12.2022
Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022