Vesti
Drugi pišu

Kako Hodžaj i Pacoli vide inicijativu Vučića za KiM

Aktuelni kosovski političari podržali su poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića političkoj eliti Srbije za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o rešenju pitanja KiM, tumačeći to kao unošenje "novog duha realizma" o kosovskom pitanju, dok su analitičari još uvek skeptični prema toj inicijativi.
Kako Hodžaj i Pacoli vide inicijativu Vučića za KiM
Priština (Foto Ljubiša Milovanović)

Odlazeći kosovski ministar za spoljne poslove Enver Hodžaj kaže da je plan predsednika Srbije Vučića da reši odnose Beograda i Prištine dobrodošao kao, kako je rekao, preokret u politici Srbije prema svojoj zemlji.

Hodžaj ovo, kako kaže, "prekidanje tišine", interpretira kao "prihvatanje istine o nezavisnosti i suverenitetu", koje će, kako je rekao za BIRN, "otvoriti put za društveno pomirenje, regionalnu saradnju, evropske integracije i međunarodnu afirmaciju".

Hodžaj kaže da ako Vučić uspe da transformiše srpsku politiku prema Kosovu, ne samo da će na taj način, kako navodi, osloboditi zemlju od istorijskih mitova i destruktivne politike, već bi istovremeno učinio i veliku uslugu zemljama regiona da prevaziđu posledice sukoba iz prošlosti.

"Sada je red da Srbija pokrene unutrašnji dijalog i na taj način generiše konsenzus na nivou cele zajednice o prihvatanju i izgradnji prijateljskih odnosa sa Kosovom", kaže Hodžaj.

Lider Alijanse za novo Kosovo I bivši kosovski predsednik Bedžet Pacoli takođe podržava Vučićevu inicijativu i ističe da ona "otvara put ka normalizaciji odnosa između dveju zemalja".

To bi, takođe, smatra Pacoli, trebalo da zatvori temu nestalih osoba, što je, kako kaže, "ozbiljna rana za mnoge porodice širom Kosova".

Albanka sa Kosova Nora Visoka Veler, direktorka Kembridž Akademije za globalne poslove, neprofitne organizacije u Velikoj Britaniji, izjavila je za BIRN da je "prerano za procenu da li se pristup Srbije prema Kosovu menja".

"Prema izjavi predsednika Vučića, čini se da postoje pokušaji (u Srbiji) da promeni stavove unutar svojih struktura o svojoj istoriji, a ova činjenica je dobrodošla, naročito ako predsednik Vučić ohrabri Srbiju da se suoči sa stvarnošću, što znači da treba biti više realan u odnosu na Kosovo", rekla je Nora Visoka Veler.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021