Vesti
Drugi pišu

Kako će se Dačić i Tači boriti za Madagaskar?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Samitu Međunarodne organizacije frankofonije od 22. do 26. novembra na Madagaskaru.
Kako će se Dačić i Tači boriti za Madagaskar?
Dačić i Tači (Foto Anadolija)

Tamo se očekuje i dolazak kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Na skupu je najavljeno i učešće francuskog predsednika Fransoa Olanda, a Dačić bi, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, trebalo da pokuša da spreči nova priznavanja Kosova.

Madagaskar, domaćin skupa, nije priznao nezavisnost Kosova, a na skupu učestvuju delegacije 80 zemalja članica i posmatrača.

Dačić će tokom posete razgovarati s visokim zvaničnicima organizacije frankofonije, s generalnom sekretarkom Mikael Žan, a osim toga, predviđeni su i susreti s brojnim šefovima delegacija zemalja članica i posmatrača organizacije frankofonije.

Inače, zemlje te grupe čine trećinu članica UN i sve koriste francuski kao nacionalni, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni.

Srbija je dobila status posmatrača u Međunarodnoj organizacji frankofonije na Samitu u Bukureštu 2006. i ove godine navršava deset godina uspešne saradnje.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022