Vesti
Drugi pišu

K. Mitrovica: Sporne pozivnice

Uoči sednice lokalne skupštine u Kosovskoj Mitrovici, za albanske odbornike, sporni su logo i fusnota na pozivnici.
K. Mitrovica: Sporne pozivnice
Kosovska Mitrovica (Foto arhiva KIM)

Novoizabrani gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice Krstimir Pantić našao se na udaru prištinskih medija, jer su se, prema njihovoj oceni, na pozivnicama za konstitutivnu sednicu, našli „simboli i provokacije“ kojima se odbacuje državnost Kosova.

Prema pisanju prištinskih medija,  na pozivnicama se nalazi „lik cara Lazara“, zatim natpis Severno Kosovo kao i fusnota sa odredbama Rezolucije 1244, „dok se nigde ne vidi da je reč o državi Kosovo“. Albanski poslanici iz severne Kosovske Mitrovice najavili su mogućnost bojkota konstitutivne skupštine.

Međutim, "Novosti" pišu da se na pozivnici ne nalazi lik cara Lazara, već svetog Dimitrija, zaštitnika Kosovske Mitrovice. Uz zaglavlje „SO Kosovska Mitrovica“ stoji i reč Kosovo, praćena zvezdicom, a u fusnoti se pojašnjava da je „naziv bez prejudiciranja statusa i u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova“.

Lokalni parlament Severne Mitrovice imaće 19 odbornika. Po šest imaju GI Srpska i SDP Olivera Ivanovića koje su već započele razgovore o formiranju gradske vlasti i koje bi zajedno imale neophodnu većinu.

Konstitutivna sednica skupštine Severne Mitrovice zakazana je za 24. decembar.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021