Vesti
Drugi pišu

Jača diplomatska aktivnost Srbije zbog Prištine

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i srpska delegacija intezivirali su diplomatske aktivnosti kako bi EU reagovala na to što Priština krši Briselski sporazum, piše Blic.
Jača diplomatska aktivnost Srbije zbog Prištine
Beograd-Priština (Foto delo.si)

Prema recima sagovornika beogradskog lista u Vladi, napuštanje briselskog dijaloga nije opcija, Beograd i dalje ostaje posvećen sprovođenju dogovorenog, ali i insistira da i drugi završe ono na šta su se obavezali.

Iako je kosovski Ustavni sud doneo odluku o suspenziji Sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO) dogovorenog u Briselu, Kancelarija za KiM na čelu sa Markom Đuricem nastavila je da radi na izradi nacrta Statuta ZSO, koji po Briselskom sporazumu treba da bude usvojen do 25. decembra, navodi "Blic".

Ustavni sud u Prištini samovoljno je taj rok pomerio na 12. januar, kada će i doneti odluku da li je sporazum o ZSO ustavan, a reakcije iz Brisela do sada su izostale, podseća beogradski dnevnik.

"U stalnom smo kontaktu sa zvanicnicima u Briselu i predstavnicima EU u Srbiji, jer očekujemo da reaguju na tu odluku i da pozovu kosovskog premijera Isu Mustafu u Brisel da objasni ove postupke", kaže izvor "Blica".

Na pitanje da li će srpska delegacija ići u Brisel na dijaloge o drugim temama dok Priština blokira ZSO taj izvor je odgovorio da “za sada ni nema zakazanih novih rundi pregovora, niti neko očekuje da će biti zakazane dok se ovo ne završi”.Ostale vesti

RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021