Vesti
Drugi pišu

Izraelsko priznanje Kosova bilo bi loš signal

Ines Demiri je prvi kosovski diplomatski predstavnik koga su u Ministarstvu inostranih poslova u Jerusalimu primili viši zvaničnici. Bez obrzira na susret, puno priznavanje državnosti Kosova od strane Izraela izgleda da je još daleko, piše danas Koha ditore.
Izraelsko priznanje Kosova bilo bi loš signal
Ministarstvo inostranih poslova Izraela (foto wikipedia.org)

Izrael retko posećuju kosovske diplomate. Ines Demiri, kćerka predsednika jevrejske zajednice na Kosovu Votima Demirija, tokom svoje posete Jerusalimu ranije ovog meseca, zatražila je priznavanje samoproglašene državnosti Kosova.

Iako nije uspela da ublaži protivljenje zvaničnog Izraela priznavanju države Kosovo, ona trvdi da je "čaša puna do pola".

"Pozvana sam od strane Ministarstva spoljnih poslova Izraela. To pokazuje da postoje dobri odnosi između Izraela i Kosova. Dajemo sve od sebe da ih ubedimo u pozitivnu odluku", izjavila je Demiri za izraelski tv kanal i24njuz, prenosi koha.net.

Ona je pokušala da objasni kako eventualno izraelsko priznanje Kosova neće biti samo još jedan broj na listi od 108 zemalja u Ujedinjenim nacijama koje su priznale Kosovo.

"Kosovo i Izrael dele duboku istorijsku vezu", navela je Demiri.

"Obe zemlje su izgrađene na sličnoj ideji samoopredeljenja. Takođe je činjenica da su kosovski Albanci pomogli spašavanje Jevreja za vreme Drugog svetskog rata. Jevreji imaju dugu istoriju. Imamo šest vekova koegzistencije sa drugim etničkim grupama u regionu. Sećamo se i velike pomoći koju je Izrael pružio našoj zemlji. Premijer Benjamin Netanjahu je dao utočište mnogim izbeglicama sa Kosova tokom rata", rekla je Ines Demiri.

Šef odeljenja za Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Izraela Dan Orian ne negira da bi priznavanje vlade u Prištini nenamerno moglo pomoći "secesionističke težnje" Arapa u Izraelu. Problem je kratko predstavio u širem kontekstu.

"Možemo reći da je ovo reflektivni problem", prokomentarsiao je Orian za i24njuz.

"Proces pomirenja između Srbije i Kosova ima dosta sličnosti sa našim procesom sa Palestincima. Izrael čestita Kosovu na nezavisnosti. Ali, priznanje bi moglo da umanji značaj razgovora između Srbije i Kosova. Ista je stvar sa palestinskom državom. Ako to učinimo, onda da Palestinci neće pregovarati sa nama. Ovo bi poslalo loš signal", zaključio je Orian.

Nema smetnji da Izrael i Kosovo razvijaju i jačaju kulturne i ekonomske odnose, procenili su zvaničnici u Jerusalimu.Ostale vesti

Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?
Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 09.08.2022
Nemačka štampa: Vučić hoda po geostrateškom konopcu
Uticaj rata u Ukrajini na Balkan je tema kojom se na različite načine bavi više medija na nemačkom. Ima mišljenja da se to može rešiti prijemom u EU, ali tu je, ukazuje se, poseban problem princip jednoglasnosti.
  • 08.08.2022
Čorba bez klin(ov)a: O činu potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
Desilo se, eto, i to: Dritan Abazović, premijer Crne Gore i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su trećeg avgusta u prepodnevnim satima u Podgorici Temeljni ugovor o odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dokument je potpisan i ništa se nije desilo.
  • 06.08.2022
Ljudi iznad svakog straha
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
  • 04.08.2022
RSE: Milioni Srbije za osobe i firme sa ’’crne liste’’ SAD
Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 25.07.2022
Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022