Vesti
Drugi pišu

Izbori: Šta su srpski interesi i ko su "plaćenici"

Na vanrednim parlamentarnim izborma na Kosovu, zakazanim za 11. jun, kosovski Srbi izaći će s više lista, tačnije čak šest. Zvanični Beograd podržava samo Srpsku listu, dok za ostale izabrani predsednik Aleksandar Vučić tvrdi da su pod kontrolom kosovskih lidera i stranih ambasada.
Izbori: Šta su srpski interesi i ko su
Sa prošlih parlamentarnih izbora (Foto Kim arhiva)

Kandidati koji nisu uz Srpsku listu odbacuju optužbe i kažu da će podrška jednoj listi doprineti nejedinstvu i naškoditi odnosima između Vlade i ostalih srpskih partija na Kosovu.

Ni manje mesta, ni više lista. Srbi će za 10 od 120 poslaničkih mandata u Kosovskom parlamentu, ići u čak šest kolona. Za Beograd je prihvatljiva samo jedna, dok ostalih pet i bukvalno smatra petom kolonom.

„Kupuju nam ljude, da bi mogli da formiraju kosovsku vojsku. Jednu grupu kontroliše Haradinaj, jednu kontroliše Tači, jednu kontroliše jedna ambasada, samo je važno uzeti Srpskoj listi što više poslanika, kako bi oni na svaki mogući način mogli da donesu odluku o demarkaciji sa Crnom Gorom i stvaranju kosovske vojske, to je suština“, navodi Vučić.

Za vladajuću većinu na Kosovu radi upravo Srpska lista, tvrde njeni bivši članovi, koji su sada u Partiji Kosovskih Srba.

„Jedini koji može da se ubedi da glasa za Vojsku Kosova su Srbi koji su pod ingerencijom Beograda i koji mogu iz Beograda da dobiju pritisak za tako nešto, pošto smo kao Srpska lista po nalogu iz Beograda, po nalogu Kancelarije za Kosovo i Metohiju, lično tvrdim odgovorno, Marka Đurića, dali kvorum da Hašim Tači postane predsednik Kosova, i troje poslanika koji se danas nalaze na Srpskoj Listi kandidata su poslanici koji su glasali da Hašim Tači postane predsednik Kosova“, kaže Aleksandar Jablanović.

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije iz Zubinog potoka Slaviša Ristić kaže da na kosovskim izborima ne bi trebalo ni učestvovati, jer se na taj način grade institucije, kako kaže takozvanog nezavisnog Kosova:

„Moram to da kažem, jer je to nažalost, velika istina, da je najverniji Tačijev Srbin ovde u Beogradu Aleksandar Vučić, jer je on potpisao Briselski sporazum i prepustio srpske institucije Prištini, jer je on prepustio Sever Kosova Prištini, s druge strane on namerava da pravi zajedno s Tačijem put Priština-Niš“.

Sertifikacija predatih lista na Kosovu trajaće do 23. maja. Stranke koje se predomisle, 24. i 25. maja, mogu da odustanu od učešća na izborima.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020