Vesti
Drugi pišu

Izbori na severu Kosova rešeni u Beogradu

Srpska lista je uz svu moguću podršku Beograda očekivano ubedljivo pobedila na izborima na severu Kosova. Sada su ponovo zvanično na funkcijama nakon što su podneli ostavke – iako Priština nije ispunila njihove uslove.
Izbori na severu Kosova rešeni u Beogradu
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Kandidati Srpske liste ostvarili su očekivanu pobedu na vanrednim lokalnim izborima za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova osvojivši skupa skoro 22.000 glasova. Fokus kampanje bila je izlaznost, a kandidati su upućivali poruke da građanima ne predstoje izbori već „referendum za opstanak i ostanak“.

Izlaznost je prema preliminarnim rezultatima bila oko 42 odsto – a kandidati Srpske liste uspeli su da ostvare ukupno oko 5.800 glasova više nego 2017. godine. Doduše – bez konkurencije ostalih srpskih političkih aktera koji su izbore bojkotovali.

Porast podrške Srpskoj listi „vetar je u leđa politici Aleksandra Vučića“, smatra Srđan Vulović, kandidat Srpske liste u opštini Zubin Potok. Sa ovom ocenom se ne slaže politički analitičar iz Prištine Špetim Gaši, potpredsednik američke organizacije Savet za inkluzivno upravljanje.

„Srpska zajednica je previše slaba da bi se suprotstavila, bilo Beogradu, bilo Prištini. Srpska zajednica na Kosovu u ovom trenutku i politički i ekonomski zavisi od Beograda koji je praktično subvencioniše i zbog čega moraju da se povinuju i sprovedu politiku Beograda“, navodi Gaši za DW.

Ključnu ulogu srpskih institucije u ishodu nedeljnih izbora vidi i Dragiša Mijačić, koordinatora Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlje 35. „Rezultati nisu iznenađujući jer na izborna dešavanja na Kosovu i Metohiji, naročito na severu Kosova, presudni značaj uvek imao uticaj vladajućih struktura u Beogradu“, navodi Mijačić za DW.

„Ograničena politička participacija“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pored poziva građanima da se odazovu u što većem broju, upozoravao je i na incidente i „provokacije Prištine“. Uprkos tim najavama, izborni dan je protekao mirno, a preko 460 posmatrača, među kojima čak 12 ambasada, nisu prijavili sistematske neregularnosti.

Međutim, dan nakon izbora, ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD izdaju saopštenje u kom pozivaju na „hitno sprovođenje“ preporuke posmatračke misije EU iz 2017. Tada je misija prijavila slučajeve zastrašivanja političkih partija koje su bile protivkandidati Srpskoj listi i upozorila na neophodnost ažuriranja biračkih spiskova.

U ponedeljak su upozorili da ti nedostaci „ostaju nerešeni i dovode do ograničene izborne konkurentnosti i ograničene političke participacije čime se pokreću pitanja o ukupnom demokratskom procesu u tim područjima“, primetile su ambasade zemalja takozvane Kvinte.

Vučić je o tom saopštenju rekao: „Ja ništa gluplje u svom životu nisam pročitao.“

Ove, kao i prethodne izbore, pratile su brojne tvrdnje da se na zaposlene u javnom sektoru, i kosovskom i srpskom, vrši pritisak da izađu na glasanje, ali i da obezbede glasove članova porodice.

Nove ostavke malo verovatne

Do raspisivanja vanrednih izbora na severu Kosova došlo je nakon što su u novembru gradonačelnici iz Srpske liste podneli ostavke, tražeći da Priština ukine carine na robu iz Srbije i oslobodi osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića.

Sa izuzetkom opštine Zubin Potok, u preostalim opštinama novi kandidati za gradonačelnike bili su isti ljudi koji su i podneli ostavke na mesta gradonačelnika pet meseci ranije.

Time je sever Kosova postao epicentar najnovije krize u političkim odnosima Beograda i Prištine. Istog dana kada je Srpska lista najavila učešće na izborima uprkos tome što zahtevi zbog kojih su ostavke podnete nisu ispunjeni, poručili su i da ta odluka „nije konačna“ te da po osvajanju izbora mogu iznova podneti ostavke.

Dragiša Mijačić ne vidi mnogo koristi od takve odluke, a ključ skretanja pažnje na štetnost odluke Prištine vidi u komunikaciji članova Srpske liste sa prištinskim institucijama, medijima i sa međunarodnom zajednicom.

„Prethodna odluka o ostavkama gradonačelnika nije postigla željeni efekat u smislu ukidanja taksi, tako da mislim da nije pametno ponoviti isti potez jer on svakako neće postići pozitivan rezultat. Sa druge strane, ostavke bi izazvale političku i bezbednosnu krizu širih razmera, iskreno se nadam da do toga neće doći“, rekao je za DW Mijačić.

Špetim Gaši takođe smatra da je malo verovatno da će novoizabrani kandidati ponovo podneti ostavke ali i dodao da to zavisi od šire slike u procesu normalizacije. „Priština neće ponovo dozvoliti istim kandidatima da učestvuju u izbornom procesu. Za sada nema pravnog okvira koji bi to sprečio, ali to je lako promeniti, bilo izmenom Zakona o izborima ili odbijanjem da se kandidature istih kandidata ponovo potvrde u novom izbornom procesu“, objašnjava, ali dodaje da Priština može pribeći i rigoroznijim merama, poput ukidanja registracije celoj partiji.

Najizvesnije je, smatra, da će Priština sesti da razgovara ili sa Srpskom listom ili sa Beogradom o taksama.

Da li će biti novih ostavki, Srpska lista dogovoriće u petak sa predsednikom Vučićem nakon konsultacija u Beogradu.

 Ostale vesti

Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020