Vesti
Drugi pišu

"Izbor Haradinaja bi zakomplikovao odnose sa Beogradom"

Buduće vlasti u Prištini očekuju težak posao u borbi protiv korupcije i moguće optužnice protiv ratnih vođa OVK, napominju zapadni mediji u prvim reagovanjima na preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na Kosovu, uz ocenu da bi izbor Ramuša Haradinaja za premijera zakomplikovalo odnose sa Beogradom.
Ramuš Haradinaj (Foto Rojters)

Bi-Bi-Si navodi da bi "ovaj bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine", prema predizbornim anketama trebalo da bude pobednik izbora.

"Pobeda Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, zakomplikovala bi odnose sa Srbijom", navodi se u tekstu britanskog javnog servisa.

AFP navodi da je Kosovo glasalo za parlament i da se očekuju "napeti odnosi" sa Beogradom, kao i "endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine kosovske vođe".

Agencija navodi da izgleda da ovi izbori uvode Kosovo "u period neizvesnosti, sa starom gardom bivših gerilskih boraca koji imaju vođstvo, ali im nedostaje apsolutna većina u odnosu na stranke koje pozivaju na promene".

Navodi se da je Haradinaj, kao kandidat za premijera koalicije koju su kosovski mediji nazvali "ratnim krilom" i na čijem se nalazi Demokratska partije Kosova predsednika Hašima Tačija, proglasio "ubedljivu pobedu".

"Ali, izgleda da je pitanje da li će Haradinaj i njegovi saveznici doći do 51 poslanika u parlamentu od 120 mesta, nivo podrške koji bi im omogućio da vladaju u koaliciji sa deset poslanika koji predstavljaju nesrpske manjine, poput etničkih Turaka i Roma", navodi AFP.

Rojters navodi da će nova vlada u Prištini "morati da se uhvati ukoštac sa nezaposlenošću koji iznosi 30 odsto" i poboljša odnose sa Beogradom, što je "preduslov za napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji".

"Zapad vidi inegraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kao način stabilizacije regiona koji se i dalje oporavlja od ratova devedesetih godina prošlog veka", navodi ova agencija.

AP piše da je na kosovskim izborima najviše glasova osvojila koalicija "bivših pobunjeničkih vođa etničkih Albanaca" i da "nijedna grupa neće moći da vlada sama, pa su koalicije verovatne", kao i će "novi kabinet morati da se uhvati ukoštac sa nekoliko teških pitanja, uključujući demarkacioni sporazum sa Crnom Gorom".

Među glavnim problemima su, kako navodi AP,"potvrda još jednog sporazuma sa Srbijom kojim se daju veća prava etničkoj srpskoj manjini, i nastavak napornih pregovora sa Beogradom, koji Kosovu negira državnost", navodi AP.

 Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020