Vesti
Drugi pišu

Ivanović: K. Mitrovica recept za izbore u Beogradu

Lider Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović ocenio da je Mitrovica bila simbol i recept kako će se rešavati lokalni izbori u Beogradu.
Ivanović: K. Mitrovica recept za izbore u Beogradu
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

"Rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali, mada nismo imali iluziju da možemo da dobijemo ovakvu mašineriju. Očito je da su stavili sve na ovu kartu. Očito je i da Mitrovica nije bila samo Mitrovica, nego simbol i recept kako će se rešavati lokalni izbori, pa i u Beogradu", rekao je Ivanović za NIN nakon lokalnih izbora na Kosovu.
Na tim izborima pobedu je odnela Srpska lista Gorana Rakića, koju podržava vlada u Beogradu.

Kako je rekao, nije realan rezultat da je Srpska lista dobila 80 odsto glasova i dodao da ima mnogo nevažećih listića.

"Ima još više, skoro 2.000 takozvanih uslovnih glasova. Ti brojevi zahtevaju preispitivanje izbornog sistema. Naprosto nije moguće da imamo 8.800 izašlih, a da nam 2.000 bude uslovno i 500 nevažećih listića. SDP je dobio manje nego što je očekivao, ali ni ovi što imaju više nemaju razloga za slavlje. Oni znaju kako su ih dobili", naveo je Ivanović.

On je kazao da Građanska inicijativa nije isticala primedbe na regularnost izbora jer ne bi rešile suštinu.

"A ona je u tome da je upotrebljen čitav administrativni aparat i antipropaganda kako bi se objasnilo da je država na KiM vezana jedino za Srpsku. A u takvoj situaciji građani mogu da biraju da li će glasati za Srpsku koliko god loše je ocenjivali ili će se odreći države", naveo je Ivanović i dodao da su pritisci na njega počeli kada su raspisani izbori, a on na direktan ili indirektan način najavio kandidaturu.

Ivanović je kazao da je njegov, kako je rekao, "greh" postao veći jer je smatrao da da SDP mora da se pojavi u svim severnim opštinama, a negde i južno. Na pitanje ko zastrašuje i ko je "glavni šef Srpske na lokalu", on je rekao da Srpsku listu čine "ljudi koji bez pogovora slušaju kriminalne krugove".

"Oni su iz tog kruga vođeni. Da li je moguće da srpska vlast to ne zna? Znam da zna, jer je Vučić pominjao jednog od njih. Ako zna za njega, nadam se da ne zna kakve metode koristi i čime se sve bavi. Neću pominjati ime, ali ako pogledate njegovu izjavu o tome čija dece čuvaju KiM, biće vam jasno", naveo je on.

Na pitanje da li je imao nelagodnost zbog podrške dela opozicije iz Beograda (Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Saša Janković, Zoran Živković), Ivanović je rekao da nema. "Ne bih voleo da me brani neko iz kriminalnog miljea, i to je sve. Država mora da se osloni na poštene i pametne ljude, one koji imaju neku ideju" , kazao je Ivanović.

Na pitanje zašto nije dobio podršku tzv. "patriotskog bloka opozicije", on je kazao da je stav tog bloka bio da se na ove izbore ne treba izlaziti. "I ja bih polemisao sa njima kada bi ponudili drugo rešenje. Jer ne znam šta bismo zaustavili tom odlukom", dodao je on.

On je ocenio da u unutrašnjem dijalogu o KIM obavezni sagovornici moraju biti "slobodnomisleći Srbi sa Kosova i SPC, jer ona ima i mora da kaže šta o tome misli".

 Ostale vesti

Pol Polanski stradanje srpskog naroda na Kosovu pretočio u knjige
"Na Kosovo sam došao u junu 1999. zajedno sa NATO trupama. I kao Amerikanac koji se o Kosovu informisao iz američkih medija, bio sam proalbanski orijentisan. Kao i većina nas koji smo bili tamo. Nedugo potom, doživeo sam da mi američki vojnici prilaze sa suzama u očima govoreći: "Podržali smo pogrešnu stranu!" Mogao sam to čuti skoro svakodnevno...", priča Pol Polanski za "Novosti".
  • 02.08.2020
Milioni evra za odbranu Tačija i Veseljija
Institucije u Prištini izdvojile su milione evra za pomoć bivšim vođama Oslobodilačke vojske Kosova kojima će se eventualno suditi u Hagu, ali zvaničnici ne iznose detalje kako se novac troši. Do sada, Hašima Tačija u Hagu zastupali su Pjer Ričard Prosper i Džefri Najs.
  • 25.07.2020
Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020