Vesti
Drugi pišu

Ivanović: K. Mitrovica recept za izbore u Beogradu

Lider Građanske inicijative Srbija demokratija pravda Oliver Ivanović ocenio da je Mitrovica bila simbol i recept kako će se rešavati lokalni izbori u Beogradu.
Ivanović: K. Mitrovica recept za izbore u Beogradu
Oliver Ivanović (Foto arhiva Kim)

"Rezultati nisu bili onakvi kakve smo očekivali, mada nismo imali iluziju da možemo da dobijemo ovakvu mašineriju. Očito je da su stavili sve na ovu kartu. Očito je i da Mitrovica nije bila samo Mitrovica, nego simbol i recept kako će se rešavati lokalni izbori, pa i u Beogradu", rekao je Ivanović za NIN nakon lokalnih izbora na Kosovu.
Na tim izborima pobedu je odnela Srpska lista Gorana Rakića, koju podržava vlada u Beogradu.

Kako je rekao, nije realan rezultat da je Srpska lista dobila 80 odsto glasova i dodao da ima mnogo nevažećih listića.

"Ima još više, skoro 2.000 takozvanih uslovnih glasova. Ti brojevi zahtevaju preispitivanje izbornog sistema. Naprosto nije moguće da imamo 8.800 izašlih, a da nam 2.000 bude uslovno i 500 nevažećih listića. SDP je dobio manje nego što je očekivao, ali ni ovi što imaju više nemaju razloga za slavlje. Oni znaju kako su ih dobili", naveo je Ivanović.

On je kazao da Građanska inicijativa nije isticala primedbe na regularnost izbora jer ne bi rešile suštinu.

"A ona je u tome da je upotrebljen čitav administrativni aparat i antipropaganda kako bi se objasnilo da je država na KiM vezana jedino za Srpsku. A u takvoj situaciji građani mogu da biraju da li će glasati za Srpsku koliko god loše je ocenjivali ili će se odreći države", naveo je Ivanović i dodao da su pritisci na njega počeli kada su raspisani izbori, a on na direktan ili indirektan način najavio kandidaturu.

Ivanović je kazao da je njegov, kako je rekao, "greh" postao veći jer je smatrao da da SDP mora da se pojavi u svim severnim opštinama, a negde i južno. Na pitanje ko zastrašuje i ko je "glavni šef Srpske na lokalu", on je rekao da Srpsku listu čine "ljudi koji bez pogovora slušaju kriminalne krugove".

"Oni su iz tog kruga vođeni. Da li je moguće da srpska vlast to ne zna? Znam da zna, jer je Vučić pominjao jednog od njih. Ako zna za njega, nadam se da ne zna kakve metode koristi i čime se sve bavi. Neću pominjati ime, ali ako pogledate njegovu izjavu o tome čija dece čuvaju KiM, biće vam jasno", naveo je on.

Na pitanje da li je imao nelagodnost zbog podrške dela opozicije iz Beograda (Dragan Šutanovac, Vuk Jeremić, Saša Janković, Zoran Živković), Ivanović je rekao da nema. "Ne bih voleo da me brani neko iz kriminalnog miljea, i to je sve. Država mora da se osloni na poštene i pametne ljude, one koji imaju neku ideju" , kazao je Ivanović.

Na pitanje zašto nije dobio podršku tzv. "patriotskog bloka opozicije", on je kazao da je stav tog bloka bio da se na ove izbore ne treba izlaziti. "I ja bih polemisao sa njima kada bi ponudili drugo rešenje. Jer ne znam šta bismo zaustavili tom odlukom", dodao je on.

On je ocenio da u unutrašnjem dijalogu o KIM obavezni sagovornici moraju biti "slobodnomisleći Srbi sa Kosova i SPC, jer ona ima i mora da kaže šta o tome misli".

 Ostale vesti

Koha: Bez puno nade za viznu liberalizaciju i napredak Kosova ka EU
Diplomate u Briselu su skeptične prema Kosovu i liberalizaciji viza. Kombinacija nedostatka rezultata u Prištini i nedostatka volje u EU, mogla bi da ostavi liberalizaciju viznog režima na čekanju. Na kraju bi nešto moglo da se pomeri u drugoj polovini godine, kada Slovenija preuzima predsedavanje EU.
  • 04.01.2021
U Prištini prozivaju vladu zbog ćutanja na izveštaj o ugroženosti Visokih Dečana

Prištinski list Koha ditore ocenjuje da situacija koju je predstavila Evropa Nostra o ugroženosti manastira Visoki Dečani "ne predstavlja stvarno stanje i da kosovska vlada mora da reaguje, čak i oštro".

  • 15.12.2020
Borelj: Razgraničenje više nije opcija
Razgraničenje Srbije i Kosova više nije opcija, poručio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i tako ponovo ostavio prostor za pitanje od milion dolara: "Šta jeste?", piše Blic.
  • 30.11.2020
Sud za ratne zločine u Beogradu nije obavešten o masovnoj grobnici kod Raške
Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije dostavljeno obaveštenje o pronalasku posmrtnih ostataka u blizini Raške, rečeno je juče za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.
  • 18.11.2020
Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020