Vesti
Drugi pišu

Istoričari najavili tužbu zbog povratka zemlje Dečanima

Grupa istoričara iz Dečana najavila je tužbu protiv sudija Ustavnog suda zbog odluke da se 24 hektara zemljišta vrati manastiru Visoki Dečani, piše današnji "Zeri".
Istoričari najavili tužbu zbog povratka zemlje Dečanima
Manastir Visoki Dečani (Foto Kim)

Kako prenosi list, grupa kosovskih istoričara u saopštenju apeluje na kosovske institucije i na međunarodnu zajednicu da preduzmu, kako kažu, adekvatne mere jer, prema njihovim rečima, odluka Ustavnog suda neće biti sprovedena.

Gradonačelnik Dečana Rasim Seljmanaj rekao je, prošle nedelje, da će pre podneti ostavku nego prihvatiti odluku Ustavnog suda o vraćanju zemljišta u vlasništvo manastira Visoki Dečani, jer je ta odluka, kako je ocenio, "politička".

On je dodao da je "sramna i nezakonita" odluka Ustavnog suda da se pravoslavnom manastiru Visoki Dečani potvrdi vlasništvo nad zemljom, za koju opština i lokalno stanovništvo tvrde da je društvena svojina.

Sporna imovina je manastiru konfiskovana nakon Drugog svetskog rata, a odlukom Vlade Srbije vraćena 1997. godine.

Nakon sukoba na Kosovu 1999. godine lokalne vlasti osporavaju manastiru pravo na raspolaganje tom zemljom.

Ustavni sud Kosova je 21. maja ove godine zaključio dugogodišnji sudski spor u korist manastira Visoki Dečani i potvrdio vlasništvo nad 24 hektara zemljišta.Ostale vesti

Štampa na nemačkom o severu Kosova: Popuštati je pogrešno
Neredi na severu Kosova idu na ruku predsedniku Vučiću, ocenjuje minhenski Zidojče cajtung. A švajcarski Noje Cirher cajtung piše da su se „protesti na Kosovu mogli predvideti“, ali i da „Kurtijeva igra nosi rizike“.
  • 31.05.2023
’’Nikog on ne sili na miting, ali kad te pogleda u oči...’’
Vladajuća stranka organizuje u petak u Beogradu „najveći skup ikada“. Opozicija tvrdi da se ljudi prisiljavaju da idu na taj miting, aktivisti SNS-a prave spiskove za odlazak autobusima, a neki su tamo krenuli i pešice.
  • 24.05.2023
Vorgučić: Ne verujem da su kapitalni projekti prioritet za aktuelna rukovodstva na severu
“Institucije Kosova, umesto da rade na poboljšanju standarda, više se trenutno bave pokazivanjem mišića na dominantno srpskom severu, čime pokušavaju da podignu nizak rejting”, rekao je izvršni direktor Radija Kim Isak Vorgučić za BUKA magazin.
  • 15.05.2023
Živ je Prizren, živo je srce naše

Kažu neki nema Srba u Prizrenu, nema pravoslavnih u Prizrenu – kako nema?! Tamo gde se služi Sveta liturgija, gde god se okupljamo, gde je evharistija, gde je episkop sa sveštenicima i narodom – tu je cela crkva, ne samo prizrenska crkva, nego crkva božija, rekao je u besedi iguman Sava.

  • 08.05.2023
Izbori na severu Kosova: Bojkot, kontejneri i duge cevi
U nedelju će verovatno tek šačica birača glasati na lokalnim izborima na severu Kosova, s obzirom da srpskih kandidata praktično i nema.
  • 22.04.2023
Ko će žrtvama platiti odštetu koju od Kosova traži Specijalni sud u Hagu?
Vlada Kosova, čini se, nema konkretan plan za eventualnu odštetu žrtvama u slučaju Saljiha Mustafe, bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kojeg je Specijalni sud u Hagu osudio za ratne zločine.
  • 19.04.2023