Vesti
Drugi pišu

Insajder: Povod za bombardovanje SRJ fabrikovan?

Srbija će se obratiti UN zbog izjava bivšeg šefa misije OEBS na Kosovu Vilijema Vokera da radi na projektu stvaranja "velike Albanije". Tadašnji američki diplomata je ključna ličnost u kreiranju izveštaja o događajima u selu Račak, što je bio neposredan povod za bombardovanje tadašnje SRJ, prenoesi Insajder.
Insajder: Povod za bombardovanje SRJ fabrikovan?
Obdukcija leševa iz Račka (Foto insajder.net/Srđan Ilić)

U selu Račak, u januaru 1999. pronađena su tela 40 ubijenih osoba. Kao žrtve Vilijem Voker, tadašnji šef Misije OEBS na Kosovu označio je albanske civile, a kao počinioce zločina srpske snage. Godinama postoje sumnje da je masakr u Račku isfabrikovan, a da je ključnu ulogu u tom falsifikatu imao upravo Voker.

Prema naknadnom svedočenju finske forenzičarke Helene Rante Voker je na nju vršio pritisak da koristi eksplicitnije izraze i ubedljivi jezik kako bi se slučaj nazvao masakrom civila za koje bi trebalo okriviti srpske snage.

Upravo je slučaj Račak bio neposredni povod za bombardovanje Jugoslavije.

Nakon što je Voker na Kosovu zaradio spomenik i zvanje počasnog građanina Albanije, otišao je korak dalje izjavama na svečanosti povodom 17 godina od osnivanja Alijanse za budućnost Kosova. On je rekao da od 1999. godine često dolazi na Kosovo, "sa jednim ciljem, da Kosovo nastavi sa koracima koje svi čekaju od 1999. ".

Ovaj put, dodao je Voker, došao je na Kosovo, jer želi da predstavi "novi projekat na kojem radi", objavili su prištinski mediji.

"Cilj ovog projekta na kojem radim je za sve Albance, na Kosovu, u dijaspori, u Albaniji. Radim na zajedničkom projektu na njihovom ujedinjenju. Albanci u svetu su bili ujedinjeni devedesetih isključivo u svrhu oslobađanja Kosova. Bio sam sa njima kada su proglasili nezavisnost. Albanci su dobili i došli su zajedno da slavimo, sada je vreme posle nezavisnosti, za poslednji korak, da svi budemo zajedno, da se ostvari ovo dostignuće", rekao je Voker.

Beograd je ovo video kao dokaz da je neposredan povod za bombardovanje tadašnje SRJ fabrikovan, a premijer Aleksandar Vučić je najavio da će Srbija “na svakom mestu i na svakom nivou da iznosi ovaj krunski dokaz da Vokeru nikada nije bio cilj zaštita ljudskih prava na KiM, već borba protiv Srbije i stvaranje ’Velike Albanije’”.

"Dokazi o evidentnoj pristrasnosti Vokera mogli bi eventualno dovesti do podizanja tužbi pred međunarodnim sudovima. Vreme je nemoguće vratiti i iz sećanja građana Srbije izbrisati bombardovanje, vratiti stradale, popraviti štetu…Da li je utvrđivanje istine dovoljna zamena za pravdu?", pita Insajder.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020