Vesti
Drugi pišu

Ikone sa Kosova u rukama mafije

Deo ikona opljačkanih iz 35 hramova Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji u martu 2004. godine prodat je na ilegalnom tržištu, pišu danas Večernje novosti.
Ikone sa Kosova u rukama mafije
Unutrašnjost crkve u Podujevu nakon 17. marta 2004. (Foto arhiva Kim)

Deo novca koji je zarađen od ovih kriminalnih radnji, korišćen je, kako list navodi, i za finansiranje terorizma.

Ove podatke saopštio je italijanski oficir pri Kancelariji za obaveštajnu vezu Komiteta za kontrolu carinskih propisa u Svetskoj carinskoj organizaciji Ćilufo Gaspare na sednici ovog tela u Briselu.

Povod za tu sednicu svetskih carinika bila je operacija "Odisej", koja je krajem marta vođena protiv krijumčara umetnina i kulturnog blaga u 43 zemlje sveta, a u ovoj tajnoj operaciji učestvovala je i Uprava carina Srbije.

Poslednjih godina, zbog nestabilne političke situacije i ratova na Bliskom istoku i istočnoj Evropi pojačane su krađe i krijumčarenje umetnina i antikviteta, a taj proces prati i povećana tražnja, ali i sve veće cene na ilegalnom tržištu kulturnog blaga u zemljama zapadne Evrope, objasnila je načelnik našeg Odeljenja za carinske istrage Branka Knežević.

Srpska carina sarađuje sa Evropolom, Interpolom i Uneskom, koji su joj upravo poslali informacije o pojačanom krijumčarenju kulturnog blaga iz Iraka i Sirije, ali i sa Kipra, iz Litvanije i Rusije.

Kao primer zaplene realizovane tokom akcije "Odisej" na teritoriji Srbije, pomoćnik direktora Uprave carine Ognjen Pantelić navodi primer skupocenog antičkog ćupa otkrivenog na graničnom prelazu Horgoš, koji je otkriven kod jednog bugarskog državljanina.

Jedan Bugarin nedavno je uhvaćen kako tajno prenosi preko našeg prelaza ka Evropi dve ikone u duborezu, čija je vrednost na ilegalnom tržištu 5.000 evra.

Carnici su nedavno na graničnom prelazu Batrovci, u "opelu" kojim je putovao bugarski bračni par, zaplenili oko 50 predmeta za koje se sumnja da imaju antikvitetnu vrednost.

Za nepune tri godine srpski carinici su imali 24 zaplene krijumčarenih umetnina velike vrednosti.

Carinici su kod švercera, između ostalog, pronašli i Jevanđelje iz 1899. godine, Bibliju staru četvrt veka, 78 arheoloških predmeta iz iskopina kod Požarevca, dve violine iz 19. veka i jednu Haringovu umetničku figuru, čija je vrednost između 30.000 i 50.000 evra.

Najviše otkrivenih i zaplenjenih krijumčarenih umetničkih dela i antikviteta bilo je na graničnom prelazu Horgoš kod Subotice.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022