Vesti
Drugi pišu

ID preti Balkanu: Nismo vas zaboravili, preokupirani smo

U poslednjem izdanju magazina ekstremističke grupe Islamska država "Rumijah" za Balkan, objavljene su najnovije terorističke pretnje zemljama Balkana.
ID preti Balkanu: Nismo vas zaboravili, preokupirani smo
Ilustracija (Breitbart.com)

Kako prenosi sarajevski portal "Kliks", u jednom tesktu Islamska država poručuje da nije zaboravila područje Balkana, već da su samo preokupirani.

U otvorenoj pretnji naglašavaju da "nisu zaboravili ratna stradanja muslimana", te su pretnje usmerene na Srbe i Hrvate.

Ekstremisti podsećaju na terorističke napade širom sveta, naglašavajući da bi to trebalo da bude opomena.

Oni iskazuju otvorenu pretnju svim zemljama Balkana, poručujući da se "vraćaju" i da su do sada bili preokupirani na nekim drugim područjima.

"A znate li za Francusku i Nemačku, te zemlje su zahvatili plamenovi našeg rata i Britaniju koja je mislila da živi u sigurnosti i zaštiti, zabili smo njenu glavu u zemlju i slomili njen vrat. Sve ove zemlje su se oholile i hvalisale, pa je jednu po jednu zahvatio naš udarac, pa su ostale ponižene", navodi se između ostalog u novoj pretnji ID.

Podsetimo, pre dve godine Srbija, ali i ostale balkanske zemlje često navođeni kao moguća meta džihadista. U julu 2015. godine u video snimku "Mi smo islamski hilafet - kasida" kao početna meta islamskih terorista označena je Srbija, a za njom slede i ostale zemlje Balkana. Pre toga Islamska država je objavila propagandni snimak kojim preti balkanskim zemljama i poziva muslimane sa Balkana da joj se pridruže ili pokrenu napade na Balkanu.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020