Vesti
Drugi pišu

’’Ibar-Lepenac’’ prodaje struju 10 puta jeftinije nego što je Kosovo kupuje

Javno preduzeće „Ibar-Lepenac“ prodaje struju mnogo jeftinije od cene po kojoj je Kosovo sada uvozi, kaže nova predsednica Upravnog odbora ovog preduzeća Hirmet Miditi. Ona je u objavi na Fejsbuku navela da je od poslednjeg odbora ostao međunarodni ugovor koji se smatra štetnim i nepovoljnim i da se on pravno analizira, javila je Koha.
’’Ibar-Lepenac’’ prodaje struju 10 puta jeftinije nego što je Kosovo kupuje
Brana Gazivode (Foto iber-lepenc.org)

Prema njenim rečima, ova kompanija ne može da pomogne energetskoj krizi na Kosovu jer po sporazumu „Ibar-Lepenac” prodaje struju po ceni od 38,11 evra po megavat satu, dok je Kosovo sada kupuje po ceni od 60 do 300 evra po MVh.

„Prevedeno na jezik prostog trgovca, na vama je da kupujete svoju robu 7 do 10 puta skuplju nego što je prodajete!“, navela je ona.

U objavi na Fejsbuku je sporazum opisala kao štetan, dodavši da je ugovor fiksiran po ceni na tri godine, da je transparentnost ograničena i da nema konkurencije i uporedivosti ponuda. U četvrtpj tački među razlozima zašto ovaj sporazum vidi kao štetan, Miditi je napisala da je to i činjenica da je postupak objavljivanja prodaje obavio samo jedan službenik za nabavke.

U međuvremenu, u petak, Odbor Regulatorne kancelarije za energetiku izrekao je novčanu kaznu „Ibar-Lepenac“ zbog zakonskih prekršaja utvrđenih u ugovoru o prodaji električne energije.

„Upravni odbor RUE je na današnjoj sednici doneo odluku da se izrekne novčana kazna preduzeću „Ibar-Lepenac“ dd. (HE Gazivode), zbog utvrđenih zakonskih prekršaja u vezi sa produženjem Ugovora o prodaji električne energije suprotno proceduri za promet električne energije, u iznosu od 110.705,00 €, što čini 5 odsto prihoda ostvarenih od delatnosti prodaje električne energije za 2020. godinu“, navodi se u saopštenju.

Rastuća svetska cena struje gurnula je Kosovo u energetsku krizu. Prema KEDS-u, Kosovo plaća višestruko više za uvoz električne energije tokom zime u odnosu na prethodne godine. Ova kompanija je zatražila povećanje cene, a zahtev će razmotriti RUE. Vlada je već izdvojila sredstva za pomoć uvozu struje.Ostale vesti

Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022
Kako je vo nadmudrio kosovske specijalce
Hiljade građana Kosova sabira se u tržnim centrima, ali gračanički Srbi ne mogu da se okupe na improvizovanom geto trgu između opštine i policije.
  • 15.01.2022
Fijasko u jugoistočnoj Evropi
„Uz ogroman finansijski i ljudski angažman EU i SAD su želele da reformišu Balkan i usidre ga na Zapadu", piše časopis Međunarodna politika i navodi primere tog „ogromnog neuspeha“.
  • 03.01.2022
Tužba Kosova protiv Srbije za genocid: Hoće li pretnja ostati na rečima?
Prošlo je gotovo osam meseci otkako je portparolka kosovske Vlade Rozafa Keljmendi objavila da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sagovornici Al Džazire smatraju da je pretnja izrečena zbog političkih poena, te da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu.
  • 31.12.2021