Vesti
Drugi pišu

Havijer Solana podržava Olivera Ivanovića

Havijer Solana, bivši generalni sekretar NATO i šef diplomatije EU, jedna je od osoba koja je i pred Euleksovim sudom u Kosovskoj Mitrovici podržala lidera GI SDP Olivera Ivanovića.
Havijer Solana podržava Olivera Ivanovića
Havijer Solana (Foto pravda.rs)

Zahvaljujući njemu, ali i drugim zvaničnicima poput generala Vilijama Neša, nekadašnjeg administratora za Kosovsku Mitrovicu, i bivšeg visokog zvaničnika Unmika Džima Fita, u pisanje Ivanovićeve žalbe na presudu po kojoj je osuđen na devet godina zatvora uključiće se i inostrani pravni eksperti.

- Solana je u tom pismu govorio pre svega o Oliverovom karakteru, kako je sa njim sarađivao, da je uvek bio za dijalog i da uopšte nije osoba koja bilo šta rešava nasilnim putem - priča za “Blic” Ivanovićeva supruga Milena.

Kako kaže, i on i ostali Ivanovićevi prijatelji među strancima okupili su inostrane advokate koji će se njegovom pravnom timu priključiti u daljem procesu.

- Oni su okupili krug ljudi i poznanika, među kojima su i advokati koji su zainteresovani za ovaj slučaj. Svima je jasno da ovo nema veze ni sa pravom ni sa pravdom i da je proces politički. Prosto, presuda na Apelacionom sudu ne može da se održi - kaže Milena.

Prva stvar koju će Ivanovićevi branioci osporavati u žalbi je ono što piše u presudi - da nema dokaza da je Ivanović bilo kome komandovao, naređivao niti učestvovao u bilo čemu što se 14. aprila 1999. godine dešavalo u Kosovskoj Mitrovici.

Štrajk glađu ostavio posledice

Oliver Ivanović je u pritvoru u Kosovskoj Mitrovici gde ga posećuje porodica dva puta nedeljno.

- Dobro je, ali mora da nastavi preglede koje je i ranije radio, jer dve godine u pritvoru i štrajk glađu su ostavili posledice. Sada je to proces, ali on mora da se leči i oporavi - priča Milena Popović Ivanović.

 Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021