Vesti
Drugi pišu

Haradinajevu vladu će podržati Pacolijev poslanik?

U Prištini se očekuje da će na sledećoj sednici parlamenta biti izabran predsednik Skupštine - Kadri Veselji.
Haradinajevu vladu će podržati Pacolijev poslanik?
Skupština Kosova (Foto Kim)

Nastavak konstitutivne sednice Skupštine Kosova najavljen je za četvrtak, 10. avgust. Poziv na sednicu stigao je u Sekretarijat parlamenta.

Sednica je u petak prekinuta i nisu izabrani presednik i potpredsednici Skupštine. Dan ranije, u prošli četvrtak poslanicima su samo potvrđeni mandati.

Prištinska štampa pisala je da postoji mogućnost da pokret Samoopredeljenje ne dođe na sednicu u četvrtak. Međutim, poslanici Samoopredeljenja će se ipak pojaviti u Skupštini, odlučeno je u ovoj stranci.

Kako trenutno stvari stoje, u Prištini se očekuje da će u četvrtak biti izabran predsednik Skupštine i to Kadri Veseli, predsednik najveće stranke kosovskih Albanaca, Demokratske partije Kosova. Posle izbora skupštinskih organa, treba da usledi formiranje vlade.

Prema nekim spekulacijama, kako nam prenose naši izvori u Prištini, nova Vlada Kosova mogla biti izabrana do 25. avgusta.

A kako se spekuliše, podršku vladi na čijem čelu bi mogao biti Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, i kandidat takozvane ratne koalicije, daće jedan poslanik stranke Bedžeta Pacolija, Alternativa za novo Kosovo.

Sa tim jednim glasom Vlada bi imala tanku većinu od 61 poslanika i to 41 poslanika sa liste "ratne koalicije", 10 poslanika Srba i 10 ostalih manjina.

Podsetimo, sednica Skupštine Kosova nastavljena je u petak, ali samo na pola sata, jer nije bilo kvoruma za izbor predsedavajućeg i potpredsednika.

Takozvana "ratna koalicija", koja je po kosovskom Ustavu trebala da predloži kandidata za predsednika parlamenta nije se pojavila u sali, kao ni poslanici Srpske liste i ostalih manjinskih stranaka.

Poslanik pokreta Samoopredeljenje Glauk Konjufca rekao je u petak u parlamentu da izostanak "ratne koalicije" na konstitutivnoj sednici znači da oni nemaju parlamentarnu većinu za izbor predsednika skupštine, te da vladu treba da formiraju taj pokret i Demokratski savez Kosova sa manjinama.

On je dodao da je jedan od razloga za njihov nedolazak to što ne mogu da se dogovore oko kandidata koga bi predložili umesto Kadrija Veselija.

Nakon izbora na Kosovu 120 poslaničkih mesta je podeljeno tako što najviše poslanika - 39, u kosovskoj skupštini ima koalicija "PAN", sastavljena od Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost i "Inicijative".

Pokret "Samoopredeljenje" ima 32 poslanika. Koalicija "LAA" - Demokratskog saveza, Alijanse novo Kosovo i Alternative 29, "Srpska lista" devet, jedno mesto imaće Samostalna liberalna stranka, a ostalih deset mesta pripašće predstavnicima Bošnjaka, Turaka, Roma, Egipćana i Aškalija.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021