Vesti
Drugi pišu

Haradinaj zbog demarkacije zove u pomoć FBI!

Administrativna međa Crne Gore i Kosova podigla tenzije u Prištini. Traži da Amerikanci otvore istragu o radu Komisije.
Haradinaj zbog demarkacije zove u pomoć FBI!
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Iako su Crnogorci i predstavnici vlasti južne srpske pokrajine još krajem avgusta prošle godine u Beču povukli crtu koja se tiče administrativne granice duge 79 kilometara, bura zbog ove odluke se još ne stišava, jer u Prištini nije malo onih koji misle da je njihova "država" ostala "kratka" za 8.229 hektara, i da je Crna Gora "ušla" 40 km na teritoriju KiM.

U revoltu prednjači Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, koga Srbija potražuje zbog ratnih zločina. On je pre dva dana pozvao predsednicu kvazidržave Atifete Jahjagu da od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) zatraži istragu o radu Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, koja je završila posao pre nekoliko dana.

- Od vas tražim da službeno zatražite međunarodnu istragu za članove Državne komisije za granicu koju će izvršiti FBI, kako bi se otkrila istina o kriminalnoj ulozi koju su imali članovi komisije sa Crnom Gorom - naveo je Haradinaj u pismu. - Dokazano je da međunarodni eksperti za procenu procesa demarkacije, koje je odredila Jahjaga, nisu uspeli da otkriju ordinarne prevare balkanskog nivoa, koje su počinili članovi komisije.

Pre pet godina Podgorica i Priština počeli su konsultacije o potpisivanju sporazuma o demarkaciji. Posao se odužio jer kosovska strana nije bila načisto kome pripadaju Kula i Čakor. Radi se o prostoru koji je šumovit i bogat pašnjacima, ali i katunima.

Međutim, problem se pojavio nekoliko meseci nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, kada su pripadnici Kfora srušili put na Čakoru, od Murine prema Peći, i na nekoliko mesta postavili piramide koja su za snage međunarodne zajednice bile "granica", iako su one "pobijene" 850 metara unutar crnogorske teritorije!

Tenzije su se pojačale 2009. godine kada su u blizini Rožaja na putu za Peć, Albanci uništili i uklonili obeležja države Crne Gore. Zahtevali su da im se vrati oko hiljadu hektara zemljišta na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći.

Ambasada SAD na Kosovu je još ranije objavila da je imala uvid u demarkaciju granice sa Crnom Gorom, ocenjujući da je ona urađena u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

EKSPERTI

IZ MUP Crne Gore saopštili su da je u Podgorici boravio tim eksperata koji je formirala kosovska predsednica Jahjaga, i da su date pozitivne ocene o celom procesu pregovaranja i zaključivanja "sporazuma o granici". Na poziv Atifete Jahjage u Prištinu i Podgoricu su došla trojica stručnjaka iz SAD, Nemačke i Velike Britanije.Ostale vesti

Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020