Vesti
Drugi pišu

Haradinaj zbog demarkacije zove u pomoć FBI!

Administrativna međa Crne Gore i Kosova podigla tenzije u Prištini. Traži da Amerikanci otvore istragu o radu Komisije.
Haradinaj zbog demarkacije zove u pomoć FBI!
Ramuš Haradinaj (Foto ABK)

Iako su Crnogorci i predstavnici vlasti južne srpske pokrajine još krajem avgusta prošle godine u Beču povukli crtu koja se tiče administrativne granice duge 79 kilometara, bura zbog ove odluke se još ne stišava, jer u Prištini nije malo onih koji misle da je njihova "država" ostala "kratka" za 8.229 hektara, i da je Crna Gora "ušla" 40 km na teritoriju KiM.

U revoltu prednjači Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, koga Srbija potražuje zbog ratnih zločina. On je pre dva dana pozvao predsednicu kvazidržave Atifete Jahjagu da od američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) zatraži istragu o radu Komisije za demarkaciju granične linije sa Crnom Gorom, koja je završila posao pre nekoliko dana.

- Od vas tražim da službeno zatražite međunarodnu istragu za članove Državne komisije za granicu koju će izvršiti FBI, kako bi se otkrila istina o kriminalnoj ulozi koju su imali članovi komisije sa Crnom Gorom - naveo je Haradinaj u pismu. - Dokazano je da međunarodni eksperti za procenu procesa demarkacije, koje je odredila Jahjaga, nisu uspeli da otkriju ordinarne prevare balkanskog nivoa, koje su počinili članovi komisije.

Pre pet godina Podgorica i Priština počeli su konsultacije o potpisivanju sporazuma o demarkaciji. Posao se odužio jer kosovska strana nije bila načisto kome pripadaju Kula i Čakor. Radi se o prostoru koji je šumovit i bogat pašnjacima, ali i katunima.

Međutim, problem se pojavio nekoliko meseci nakon NATO bombardovanja SRJ 1999. godine, kada su pripadnici Kfora srušili put na Čakoru, od Murine prema Peći, i na nekoliko mesta postavili piramide koja su za snage međunarodne zajednice bile "granica", iako su one "pobijene" 850 metara unutar crnogorske teritorije!

Tenzije su se pojačale 2009. godine kada su u blizini Rožaja na putu za Peć, Albanci uništili i uklonili obeležja države Crne Gore. Zahtevali su da im se vrati oko hiljadu hektara zemljišta na području planine Žljeb, između Rožaja i Peći.

Ambasada SAD na Kosovu je još ranije objavila da je imala uvid u demarkaciju granice sa Crnom Gorom, ocenjujući da je ona urađena u skladu sa Ustavom SFRJ iz 1974. godine.

EKSPERTI

IZ MUP Crne Gore saopštili su da je u Podgorici boravio tim eksperata koji je formirala kosovska predsednica Jahjaga, i da su date pozitivne ocene o celom procesu pregovaranja i zaključivanja "sporazuma o granici". Na poziv Atifete Jahjage u Prištinu i Podgoricu su došla trojica stručnjaka iz SAD, Nemačke i Velike Britanije.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021