Vesti
Drugi pišu

Haradinaj traži međunarodnu istragu zbog "kumanovske grupe"

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj, izjavio je da slučajem takozvane "kumanovske grupe", treba da se pozabavi međunarodna istraga, kako bi se došlo do "pune istine".
Haradinaj traži međunarodnu istragu zbog
Ramuš Haradinaj (Foto Kim)

"Pratili smo sa pažnjom proces nakon tragičnih događaja u Kumanovu, u maju 2015. godine i izricanje kazni od strane suda u Skoplju. Pravda mora biti uspostavljena, počevši od razotkrivanja svih nejasnoća o događaju u svim njegovim dimenzijama. Međunarodna istraga bi pomogla u otkrivanju istine", rekao je Haradinaj, a prenosi prištinski mediji.

Haradinaj je dodao da je kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozvao na interne konsultacije ambasadora Prištine u Skoplju Iljbera Hisu, kako bi dobio objašnjenje o odluci suda.

Takođe, za pojašnjenje je pozvan i makedonski ambasador u Prištini.

Krivični sud u Skoplju osudio je juče sedam članova "kumanovske grupe" na doživotne kazne zatvora zbog terorizma. Ostali članovi su dobili dugogodišnje kazne. U grupi osuđenih je 16 Albanaca sa Kosova.
Pripadnici "kumanovske grupe" i njihovi pomagači, njih 37, optuženi su za terorističke napade u delu Kumanova nazvanom "Divo naselje".

Članovi njihovih porodica i drugi Albanci u Gnjilanu i Peći, javno su sinoć zapalili zastave Makedonije, zbog odluke pravosudnih vlasti te zemlje da osude sedmočlanu grupu Albanaca.

Jučerašnja odluka makedonskog pravosuđa povod je za današnji protest u Prištini, koji će biti organizovan na trgu kod hotela "Grand".

Organizatori protesta su istakli da se protive presudi i da žele da podignu glas "protiv represije i politički motivisanih presuda".

 Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021