Vesti
Drugi pišu

Haradinaj ostaje u pritvoru do zahteva za ekstradiciju

Francuski apelacioni sud je odlučio da će Ramuš Haradinaj ostati u pritvoru dok Srbija ne uputi zvaničan zahtev za izručenje, prenosi "Rojters". U Ministarstvu pravde Srbije kažu da će “u što kraćem roku zatražiti izručenje”.
Haradinaj ostaje u pritvoru do zahteva za ekstradiciju
Ramuš Haradinaj (Foto N1)

Prištinski mediji javljaju da se Haradinaj juče, u pratnji francuske policije, pojavio pred tužiocem u sudu u Kolmaru. Tužilac treba da odluči da li je zahtev Srbije za izručenjem validan.

U međuvremenu, kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj razgovarao je telefonom sa šefom francuske diplomatije Žan Mark Eroom, kako bi tražio da Haradinaj bude oslobođen, prenosi Koha ditore.

"Ja sam objasnio situaciju i apsurdnost tvrdnji Srbije, što je za nas neprihvatljivo. Tražio sam da Haradinaj bude pušten što je pre moguće i verujem da će se to desiti", naveo je Hodžaj, prenosi taj prištinski portal.

Ministarstvo pravde Republike Srbije prosledilo je francuskim pravosudnim organima sudsku dokumentaciju u vezi sa slučajem Ramuša Haradinaja, rečeno je Tanjugu u tom ministarstvu.

Ministarstvo je dokumentaciju prosledilo sudu u Kolmaru, na istoku Francuske, pošto ga je Interpol zvanično obavestio da je Ramuš Haradinaj lišen slobode na osnovu poternice Srbije.

Poslata dokumentacija tiče se rešenja o sprovođenju istrage i određivanju pritvora Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na osnovu kojih je za Haradinajem raspisana poternica 2004. godine.

Haradinaj je uhapšen u sredu uveče na aerodromu kod Bazela, na osnovu poternice Srbije iz 2004. godine.

Kada je u pitanju takozvana skraćena procedura izručenja lica, ona u ovom slučaju nije izvesna, jer će se Haradinaj prema najavama sigurno protiviti izručenju Srbiji.

Haradinaj je uhapšen na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine zbog zločina na Kosovu i Metohiji počinjenih 1998. i 1999. godine. Ti zločini nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini, 1998. i 1999. godine.

Rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović je za RTS rekao da postupak protiv Haradinaja ne zastareva.

"Tužilaštvo za ratne zločine se bavi krivičnim delima koja ne zastarevaju, dakle, postupak protiv Ramuša Haradinaja će trajati dok je on živ. Nema prekida postupka", rekao je Petrović.

Kaže da će se Tužilaštvo za ratne zločine usredsrediti na prikupljanje novih dokaza i upotpunjavanje optužbe protiv Haradinaja.

"Neće moći da se oslobodi toga sve dok ne izađe pred nadležni sud, a u ovom konkretnom slučaju taj nadležni sud bio bi sud u Srbiji", objasnio je Petrović.Ostale vesti

Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020
Kurtija kritikuju zbog saradnje sa Srbima tokom pandemije
Stranke i mediji bliski Hašimu Tačiju kritikuju odlazeću vladu Aljbina Kurtija, posebno zbog mera u srpskim sredinama tokom pandemije, piše Dojče Vele.
  • 11.04.2020
Sapun i voda najdelotvorniji u borbi protiv koronavirusa
Bez obzira na to što ste verovatno umorni od pranja ruku, ne odustajte. Svet se oslanja na svakog od nas da će nastaviti to da radi u borbi protiv koronavirusa, štiteći sebe i druge.
  • 26.03.2020