Vesti
Drugi pišu

Haradinaj danas pred pravosudnim organima Francuske

Izvor iz francuskog pravosuđa saopštio je da će istražitelji danas razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o ekstradiciji Ramuša Haradinaja, javio je Rojters.
Haradinaj danas pred pravosudnim organima Francuske
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Tanjug)

Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Tači: Hapšenje Haradinaja neprihvatljivo

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se sinoć povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, navodeći da je "neprihvatljivo da Haradinaj bude uhapšen u bilo kojoj zemlji na svetu, samo zbog poternice Srbije".

Tači je na Fejsbuku naveo da kosovske institucije koriste "sve raspoložive mehanizme kako bi što pre ispravili grešku i Haradinaj bio pušten", prenosi Zeri.

AZBK: Prekinuti komunikaciju sa Srbijom dok ne povuče poternice

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je, posle njegovog hapšenja u Bazelu po srpskoj poternici, zatražila od kosovske vlade da prekine svaku komunikaciju sa Srbijom dok ona ne povuče sve međunarodne poternice izdate protiv pojedinaca na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske vlasti da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtevamo od Evropske unije i evropskih država da ne sprečavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih poternica Srbije", piše u saopštenju opozicione Alijanse.

Samoopredeljenje zahteva puštanje Haradinaja

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri zatražio je hitno puštanje Ramuša Haradinaja.

"Hapšenje Haradinaja na osnovu poternice Srbije je neprihvatljivo. Znamo da se Srbija nije slagala sa našim oslobodilačkim ratom, ali zemlje koje su priznale Kosovo ne bi trebalo da slede srpsku politiku krivičnog gonjenja. Ovaj slučaj još jednom pokazuje da bismo imali normalizaciju odnosa Srbija se mora promeniti a ne Kosovo. Mi zahtevamo hitno puštanje Haradinaja ali i da naše institucije preduzumu mere za ukidanje svih međunarodnih poternica za borcima bivše OVK", napisao je Imeri na Fejsbuku, prenosi Koha.

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je juče u Francuskoj po poternici Srbije.

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po Interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana mu je vraćen pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.Ostale vesti

Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020
Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020