Vesti
Drugi pišu

Haradinaj danas pred pravosudnim organima Francuske

Izvor iz francuskog pravosuđa saopštio je da će istražitelji danas razmotriti da li postoje razlozi da se ne sprovede zahtev o ekstradiciji Ramuša Haradinaja, javio je Rojters.
Haradinaj danas pred pravosudnim organima Francuske
Ramuš Haradinaj (Foto arhiva Tanjug)

Isti izvori navode da će se to pitanje razmotriti "posebno u slučaju ako se radi o izdavanju naloga iz političkih razloga".

Tači: Hapšenje Haradinaja neprihvatljivo

Kosovski predsednik Hašim Tači oglasio se sinoć povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, navodeći da je "neprihvatljivo da Haradinaj bude uhapšen u bilo kojoj zemlji na svetu, samo zbog poternice Srbije".

Tači je na Fejsbuku naveo da kosovske institucije koriste "sve raspoložive mehanizme kako bi što pre ispravili grešku i Haradinaj bio pušten", prenosi Zeri.

AZBK: Prekinuti komunikaciju sa Srbijom dok ne povuče poternice

Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja je, posle njegovog hapšenja u Bazelu po srpskoj poternici, zatražila od kosovske vlade da prekine svaku komunikaciju sa Srbijom dok ona ne povuče sve međunarodne poternice izdate protiv pojedinaca na Kosovu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Ovaj čin je nepravedan i neprihvatljiv. Pozivamo francuske vlasti da Haradinaju omoguće nastavak njegovog putovanja i zahtevamo od Evropske unije i evropskih država da ne sprečavaju slobodno kretanje na osnovu nezakonitih poternica Srbije", piše u saopštenju opozicione Alijanse.

Samoopredeljenje zahteva puštanje Haradinaja

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri zatražio je hitno puštanje Ramuša Haradinaja.

"Hapšenje Haradinaja na osnovu poternice Srbije je neprihvatljivo. Znamo da se Srbija nije slagala sa našim oslobodilačkim ratom, ali zemlje koje su priznale Kosovo ne bi trebalo da slede srpsku politiku krivičnog gonjenja. Ovaj slučaj još jednom pokazuje da bismo imali normalizaciju odnosa Srbija se mora promeniti a ne Kosovo. Mi zahtevamo hitno puštanje Haradinaja ali i da naše institucije preduzumu mere za ukidanje svih međunarodnih poternica za borcima bivše OVK", napisao je Imeri na Fejsbuku, prenosi Koha.

Bivši haški optuženik i predsednik Alijanse za budućnost Kosova uhapšen je juče u Francuskoj po poternici Srbije.

Haradinaj je u junu 2015. godine uhapšen u Sloveniji, takođe po Interpolovoj poternici Srbije. Posle dva dana mu je vraćen pasoš i dozvoljeno mu je da napusti Sloveniju.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022