Vesti
Drugi pišu

Haradinaj: Beograd usporava istragu o ubistvu Ivanovića TOK: Poslali smo sve dokaze, a Priština samo deo

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića zaglavljena je u međusobnim optužbama Prištine i Beograda za nedostavljanje podataka. Dok u Tužilaštvu za organizovani kriminal tvrde da su Prištini dostavili sve sve dokaze i informacije do kojih su došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka, Ramuš Haradinaj, premijer Kosova danas je u odgovarajući na poslaničko pitanje u Skupštini Kosova naveo da „nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina“.
Haradinaj: Beograd usporava istragu o ubistvu Ivanovića TOK: Poslali smo sve dokaze, a Priština samo deo
Sa sahrane Olivera Ivanovića

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas da bez saradnje i istrage u Srbiji o ubistvu Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ nije moguće brzo rasvetliti taj slučaj.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Slobodana Petrovića iz Samostalne liberalne stranke o istrazi o ubistvu Ivanovića, Haradinaj je u parlamentu Kosova izjavio kako ne može da govori o detaljima koji mogu ugroziti istragu i dodao da i on nema informacija iz istrage, ali da nije isključen nijedan pravac istrage.
"Od odgovarajućih organa sam informisan da se vodi intenzivna istraga i da nije isključen niti jedan pravac istrage", naveo je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, nedostatak saradnje sa Srbijom o ubistvu Ivanovića ometa brže rasvetljavanje tog zločina.

"Želeli smo saradnju sa Srbijom i razmenu informacija, ali nije bilo nekog kretanja u tom pravcu. Mi ostajemo odlučni da se istraga na Kosovu dovede do kraja", rekao je Haradinaj.

TOK: Poslali smo sve dokaze i saznanja

I u Srbiji se predistražni postupak o ovom ubistvu vodi kao strogo poverljiv i podaci ne mogu biti saopštavani

U Tužilaštvu za organizovani kriminal koje vodi postupak Insajderu je danas rečeno da su „organi Republike Srbije i privremeni organi samouprave u AP KiM u proteklom periodu međusobno razmenili više zahteva za uzajamnu pravnu pomoć kojima je traženo dostavljanje dokaza i saznanja, vezanih za ubistvo Olivera Ivanovića“.

„Nadležni u Srbiji dostavili su preko Tužilaštva za organizovani kriminal i Ministarstva unutrašnjih poslova sve dokaze i informacije do kojih su došli u dosadašnjem toku predistražnog postupka, dok su privremeni organi samouprave u AP KiM dostavili samo deo traženih dokaza i podataka što otežava dalji rad u predistražnom postupku“, rečeno je Insajderu.

„TOK i drugi nadležni državni organi nastavljaju da rade na prikupljanju svih podataka i dokaza koji bi doveli do otkrivanja počinilaca. Sve što bude prikupljeno tokom ovog postupka u kontinuitetu će, kao i do sada, i biti dostavljano kancelariji specijalnog predstavnika EU u Prištini“, navode u TOK.

Tužilac: Ispitan značajan broj svedoka

Tri i po meseca od ubistva Olivera Ivanovića i dalje nije poznato ko su ubice i nalogodavci, kao što nije poznato ni u kom se smeru kreće istraga.

Kako je za Insajder naveo Ekrem Luftiju, portparol Specijalnog tužilaštva na Kosovu, dosad je ispitan značajan broj svedoka. Prema njegovim rečima i dalje je u toku prikupljanje podataka i još nema osumnjičenih za ubistvo Ivanovića.

Oliver Ivanović je ubijen 16. januara sa šest hitaca ispred prostorija svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 17. marta da će se srpske službe „za dve nedelje“ oglasiti o tome šta su saznale i šta ne mogu da saznaju u vezi s ovim slučajem.

„Ne mislim da će se mnogi iznenaditi. Iznenadiće se oni koji su znali krivca unapred. Nisam želeo ja danas da mi neko ne kaže da zloupotrebljavam dvomesečnu tragediju", rekao je tada Vučić.

Međutim, oglašavanje srpskih službi je izostalo, kao i bilo kakvo objašnjenje o ovoj najavi.Ostale vesti

Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020
“Ne krivite građane Balkana za poslednji talas kovida”
Čelnici Zapadnog Balkana žele da okrive neodgovorne građane za nedavni porast slučajeva koronavirusa, ali stvarni problem u regionu je temeljni nedostatak poverenja između građana i države, piše Florijan Biber za Balkan Insajt.
  • 13.08.2020