Vesti
Drugi pišu

Han: Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom ako želi u EU

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ponovio je u intervjuu za nemački dnevnik "Velt" da Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji.
Han: Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom ako želi u EU
Johanes Han (Foto rs.n1info.rs)

"U mnogim zemljama Zapadnog Balkana postoje nerešeni konflikti oko granica. Mi smo naučili iz iskustava prošlosti - svi ti konflikti moraju biti rešeni pre pristupa (EU). Ako Srbija želi da bude članica, onda ta zemlja mora da sa Kosovom nađe pravno obavezujuću formu normalizacije. Sporazum mora biti obuhvatan, konačan i pravno obavezujući", rekao je Han.

Na pitanje novinara zašto je Evropska komisija morala da navede konkretan datum za prijem Srbije i Crne Gore u EU, Han je ponovio da je 2025. godina "čisto indikativan datum, a ne garancija", prenosi Dojče vele.

"On prisiljava zemlje Zapadnog Balkana, ali i EU, da se ozbiljno suoče sa pristupom o kojem se govori već godinama", smatra Han.

Kako je dodao, pristupni pregovori su proces, "koji nam daje jaku polugu za pokretanje trajnog razvoja Balkana u pravcu principa pravne države i konkurentske privrede".

Na pitanje novinara da li to znači da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Han je rekao: "Znači baš ovo što sam rekao - ni manje ni više od toga".

Dodao je da će Evropska komisija preporučiti zemljama-članicama da prihvate da pre leta počnu i pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom.Ostale vesti

Spomen ploča koja deli žrtve na Kosovu: Tri tačke za ’ostale’
Dragiša i Zorica Petrović iz Gračanice kod Prištine su 1. maja 1999. godine zauvek izgubili sina Nikolu (17) i ćerku Mariju (15), kada je NATO tokom bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) pogodio autobus Niš Ekspresa koji je prelazio preko mosta u mestu Lužane kod Podujeva. Podujevo se nalazi na oko 40 kilometara od Prištine.
  • 08.05.2021
„Čestitka” Aljbina Кurtija
Šta je u podeljenim i odvojenim nacionalnim, verskim i ideološkim svetovima svih ovih decenija na Кosovu i Metohiji imalo trunku iskrenosti? Gde se mogla čuti jednostavna ljudska prirodna i preko potrebna poruka da se obratiš drugima? Кako se, makar, jednog jedinog dana mogla osetiti želja da je neko nekome poželeo: sreću, mir, blagostanje – pa čak i ljubav?
  • 04.05.2021
Svetlost, strah i poricanje
Na odeždama svetitelja sada piše OVК (Oslobodilačka vojska Кosova), a na vrhu stene, nekoliko metara iznad isposnice, postavljena je nova zastava Republike Albanije
  • 03.05.2021
EU: Non pejper ne odražava stavove EU i nije dostavljen Lajčaku ili Borelju
Nakon što su Nemačka i Francuska demantovale da stoje iza non-pejpera o rešavanju kosovskog pitanja koji je u ponedeljak uveče objavila Koha, od istog se distancirala i Evropska unija.
  • 28.04.2021
Preminuo Milija Popović
U beogradskoj bolnici „Dr Dragiša Mišović“, od posledica virusa kovid-19 preminuo je Milija Popović, ugledni građanin Gračanice, napisao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.  
  • 21.03.2021
„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021