Vesti
Drugi pišu

Han: Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom ako želi u EU

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han ponovio je u intervjuu za nemački dnevnik "Velt" da Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom, ako želi da se pridruži Evropskoj uniji.
Han: Beograd mora da normalizuje odnose s Prištinom ako želi u EU
Johanes Han (Foto rs.n1info.rs)

"U mnogim zemljama Zapadnog Balkana postoje nerešeni konflikti oko granica. Mi smo naučili iz iskustava prošlosti - svi ti konflikti moraju biti rešeni pre pristupa (EU). Ako Srbija želi da bude članica, onda ta zemlja mora da sa Kosovom nađe pravno obavezujuću formu normalizacije. Sporazum mora biti obuhvatan, konačan i pravno obavezujući", rekao je Han.

Na pitanje novinara zašto je Evropska komisija morala da navede konkretan datum za prijem Srbije i Crne Gore u EU, Han je ponovio da je 2025. godina "čisto indikativan datum, a ne garancija", prenosi Dojče vele.

"On prisiljava zemlje Zapadnog Balkana, ali i EU, da se ozbiljno suoče sa pristupom o kojem se govori već godinama", smatra Han.

Kako je dodao, pristupni pregovori su proces, "koji nam daje jaku polugu za pokretanje trajnog razvoja Balkana u pravcu principa pravne države i konkurentske privrede".

Na pitanje novinara da li to znači da Srbija mora da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, Han je rekao: "Znači baš ovo što sam rekao - ni manje ni više od toga".

Dodao je da će Evropska komisija preporučiti zemljama-članicama da prihvate da pre leta počnu i pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom.Ostale vesti

„Pandemija negativno uticala na položaj žena“
Predsednica Udruženja žena „Ruka ruci“ Nevenka Rikalo je pozivajući se na policijske i izvore organizacija koje se bave pravima žena, rekla  da je tokom pandemije koronavirusa na Kosovu povećan broj nasilja u porodici u odnosu na period pre koronavirusa.
  • 15.02.2021
Čestitka
Setimo se da je samo koju nedelju pre Bajdenove čestitke, zbog izborne pobede demokratskog predsedničkog kandidata u SAD, ozarenost ukrasila i mnoga lica na beogradskoj društvenoj sceni, posebno onoj politički emancipovanoj od „suverenističkog balasta“, piše u uvodniku novog Pečata Saša Francisti.
  • 12.02.2021
Nomen est omen: Prof. dr Stevan Baljošević
Nedavno je nastao zapis o lekarima sa Kosova i Metohije koje je pokosila opaka bolest. Svi oni i još neizbrojano mnogo lekara bili su studenti profesora Stevana Baljoševića. Pre bi se moglo reći da su bili đaci učitelja Steve. Jer, on je svedočio etiku lekarske struke - radio je časno, predano prenosio znanje i vaspitavao buduće lekare, piše Radmila Todić-Vulićević.
  • 10.02.2021
Sonja je ispunila kosovski zavet
Kada sam sretala Sonju u domu kulture, gde se stalno nešto događalo, komentarisale smo slike umetnika, pozorišne predstave, promocije knjiga, filmove. Ona je bila uvek prisutna kao intelektualka i kao Sonja Živojinova. Ali nisu oni nikada bili, niti su ličili na one parove koji će se naći na naslovnoj strani skupog časopisa, u kome na desetak strana razgovaraju s njima i slikaju ih u različitom ambijentu. Oni su uvek bili – mi, napisala je za Politiku Radmila Todić-Vulićević.
  • 04.02.2021
Sedam vekova Gračanice, ponos srpskog pravoslavlja
Manastir Gračanicu, jednu od najlepših srpskih srednjovekovnih sakralnih građevina, podigao je pre sedam stoleća kralj Milutin. Manastirske zidine čuvaju sećanje na slavnu ali i tužnu prošlost pravoslavaca.
  • 23.01.2021
Pavlović: Firme Radoičića i Veselinovića u 2019. zaradile 63 miliona evra
Novinarka KRIK-a Bojana Pavlović rekla je u "Utisku nedelje" da su prihodi samo dve firme kontraverznih biznismena Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića bliskih vlastima u Srbiji, a koje popločavaju ulice u Beogradu, u 2019. godini iznosili 63 miliona evra i da je važno da se spomenu veze koje oni imaju u politici.
  • 19.01.2021