Vesti
Drugi pišu

Godišnjica kidnapovanja Srbina iz Velike Hoče

Danas, 23. marta se navršava 23 godine od kidnapovanja Miroslava Todića iz Velike Hoče.
Godišnjica kidnapovanja Srbina iz Velike Hoče
Spomenik kidnapovanim i ubijenim Srbima u Velikoj Hoči (Foto TV Most)

Bila je sezona rezidbe i oranja vinograda. Pošto je prethodnog dana Miroslav izorao pola njive svoga prijatelja, na dan kidnapovanja je otišao da izore i drugu polovinu. Njiva se nalazila u ataru sela ,, Dugačak put,, prema selu Brestovcu. Po završetku oranja Miroslav se uputio u selo Brestovac kod pobratima Ismeta. Sve do tog dana su se redovno posećivali i nije bilo problema.

Neki Velikohočani koji su toga dana obrađivali svoje njive u blizini, pokušali su da ga odvrate, ali Miroslav je tvrdio da ide kod pobratima i da će sve biti u redu. Bilo je dva sata popodne. Po priči Srba koji su sa obližnjeg brda motrili na put ka Brestovcu, Miroslavu je ispred Brestovca, put preprečio automobil pa je morao da zaustavi traktor. Iz golfa su izašli naoružani ljudi, silom ga ugurali u njihov automobil i odvezli ga putem ka Brestovačkim padinama. Posle nekog vremena su neki drugi ljudi došli i odvezli traktor. Kidnapovanje je odmah prijavljeno policiji, međutim, Miroslavu se izgubio svaki trag.

Supruga Stana je od jednog Albanca, koji je nazvao telefonom, saznala da joj muža drže zatvorenog u školi u Brestovcu, međutim, kada je policija otišla u selo, u školi nikoga nije pronašla. Interesantno je da u selu nije bilo ni njegovog pobratima. Po povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, porodica je obavestila UNMIK i KPS policiju koje su preuzele kontrolu nad ovim prostorima. Nijedna od njih nije uspela da otkrije šta se desilo, niti da nađe Miroslava.

Miroslavljeva supruga je posle nekoliko godina čekanja i traganja otišla iz velike Hoče kod dece koja su se pre toga odselila. Obilazila je pragove mnogih domaćih i stranih organizacija, ali odgovor nije dobila.Ostale vesti

Sakib Ademović dok spava u Prizrenu, sanja o Bosni
Sakib Ademović već 28 godina živi nedaleko od Prizrena na jugozapadu Kosova, a stalno sanja Gornje Vrsinje kod Vlasenice u Bosni i Hercegovini (BiH), odakle je rodom.
  • 11.05.2022
Kako razumeti globalni Indeks medijskih sloboda
Najnoviji indeks medijskih sloboda Reportera bez granica treba čitati na novi način i u kontekstu nove metodologije.
  • 07.05.2022
Nemačka gura pregovore Srbije i Kosova
Prvi veliki balkanski zadatak novog nemačkog kancelara je obavljen: u Berlin su došli i Vučić i Kurti, političari u čijim je rukama rešenje trenutno najvećeg političkog problema na Balkanu - odnosa Srbije i Kosova.
  • 05.05.2022
Novinari optužuju Vladu Kosova za ’’nedostatak saradnje’’
Protekla 2021. godina nije bila laka za novinarsku profesiju, ocenjuju iz Udruženja novinara Kosova, te dodaju da je sličan trend nastavljen i u prva četiri meseca 2022. godine.
  • 03.05.2022
’’Nemam para ni da se lečim’’: Sa nadničarima u Prizrenu za 1. maj
Sedat Damka iz Prizrena već osamnaest godina radi svakojake poslove na dnevnicu, kojom izdržava svoju petočlanu porodicu.
  • 01.05.2022
Srbija, Rusija i politika: Da li je Putin promenio stav o Kosovu
Paralela predsednika Rusije, u kome je separatističke regione u Ukrajini uporedio sa Kosovom, za neke je označila najavu razlaza sa Srbijom i put ka priznanju nezavisnosti.
  • 29.04.2022