Vesti
Drugi pišu

Godišnjica kidnapovanja Srbina iz Velike Hoče

Danas, 23. marta se navršava 23 godine od kidnapovanja Miroslava Todića iz Velike Hoče.
Godišnjica kidnapovanja Srbina iz Velike Hoče
Spomenik kidnapovanim i ubijenim Srbima u Velikoj Hoči (Foto TV Most)

Bila je sezona rezidbe i oranja vinograda. Pošto je prethodnog dana Miroslav izorao pola njive svoga prijatelja, na dan kidnapovanja je otišao da izore i drugu polovinu. Njiva se nalazila u ataru sela ,, Dugačak put,, prema selu Brestovcu. Po završetku oranja Miroslav se uputio u selo Brestovac kod pobratima Ismeta. Sve do tog dana su se redovno posećivali i nije bilo problema.

Neki Velikohočani koji su toga dana obrađivali svoje njive u blizini, pokušali su da ga odvrate, ali Miroslav je tvrdio da ide kod pobratima i da će sve biti u redu. Bilo je dva sata popodne. Po priči Srba koji su sa obližnjeg brda motrili na put ka Brestovcu, Miroslavu je ispred Brestovca, put preprečio automobil pa je morao da zaustavi traktor. Iz golfa su izašli naoružani ljudi, silom ga ugurali u njihov automobil i odvezli ga putem ka Brestovačkim padinama. Posle nekog vremena su neki drugi ljudi došli i odvezli traktor. Kidnapovanje je odmah prijavljeno policiji, međutim, Miroslavu se izgubio svaki trag.

Supruga Stana je od jednog Albanca, koji je nazvao telefonom, saznala da joj muža drže zatvorenog u školi u Brestovcu, međutim, kada je policija otišla u selo, u školi nikoga nije pronašla. Interesantno je da u selu nije bilo ni njegovog pobratima. Po povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, porodica je obavestila UNMIK i KPS policiju koje su preuzele kontrolu nad ovim prostorima. Nijedna od njih nije uspela da otkrije šta se desilo, niti da nađe Miroslava.

Miroslavljeva supruga je posle nekoliko godina čekanja i traganja otišla iz velike Hoče kod dece koja su se pre toga odselila. Obilazila je pragove mnogih domaćih i stranih organizacija, ali odgovor nije dobila.Ostale vesti

RSE: Elektrosever još nije ispunio obaveze iz licence za Kosovo
Srpska kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne enrgije u opštinama na severu Kosova, još nije ispunila kriterijume za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Oni su dogovoreni u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna, podseća Radio Slobodna Evropa.
  • 14.09.2022
Disklejmerom ću te, disklejmerom ćeš me
I "disklejmer" i "Srpski blok" i "Prajd" i pripiti predsednik, polazak u školu i mreža prostitucije, sve je ovog prvog septembra bilo tu. Nije se desilo baš ništa što su provladini dnevni listovi (znači skoro svi koji postoje) najavljivali u poslednjih skoro mesec dana, ali to njih ne opterećuje preterano. Naprotiv, to je jedan uigrani proces koji, neverovatno, uvek upali. Daćemo mu radni naziv "Ne pitajte me za obijanje trafika dok gori Hilandar", odnosno, nema dovoljno velikog problema, a da novine ne mogu da izmisle neki još gori.
  • 05.09.2022
Parče neba na zemlji
Na ovom mestu se sve pomešalo: izbeglištvo, sećanja i strahovi od zaborava, ali se sačuvala nada da ništa nije izgubljeno dok god se pamte male svetinje ukopane u zemlju.
  • 30.08.2022
Izbeglice iz Avganistana zaglavljene na Kosovu
Evakuisani iz Avganistana, prema tvrdnjama SAD, trebalo je da budu samo privremeno smešteni na Kosovu. Godinu dana kasnije i dalje su tamo. Neki od njih kažu da se osećaju kao da su u zatvoru.
  • 30.08.2022
Sporazum Srbije i Kosova: Šta to u praksi znači?
Nakon deset dana diplomatske ofanzive, Srbija i Kosovo postigli su dogovor o slobodi kretanja u delu koji se tiče ličnih karata. Kada će stupiti na snagu i šta će to u praksi značiti?
  • 29.08.2022
Vranje – déjà vu
Već viđeno, da nastavim u duhu filmskih referenci, tako bih mogao da okarakterišem sve ono što mi se događa od trenutka kada sam 15. juna kročio u Vranje.
  • 25.08.2022