Vesti
Drugi pišu

Gardijan: Sud za OVK - neprijatnost

Podizanje optužnica protiv političkih ličnosti na KiM za zločine tokom 1999. imaće posledice po budućnost Kosova i prirediće neprijatnost SAD i zapadno-evropskim zemljama, piše Gardijan.
Gardijan: Sud za OVK - neprijatnost
(Foto wikipedia.org)

To će, kako ocenjuje britanski list, "prirediti neprijatnost vladama Sjedinjenih Država i zapadno-evropskih zemalja koje su s oduševljenjem pružale podršku rukovodstvu OVK tokom i posle rata na Kosovu".

Glavni tužilac za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji 1999. godine, Klint Vilijamson, rekao je danas predstavljajući izveštaj, da je "sam vrh" Oslobodilačke vojske Kosova" (OVK) bio predmet istrage njegovog tima.

On je takođe naveo da "procesuiranje takvih zločina (trgovine organima)...zahteva izvestan nivo dokaza koje još nismo obezbedili".

"Posle 15 godina, imamo čvrstu informaciju da su se te stvari događale, ali ne i fizički dokaz. Nema tela, nema imena žrtava", rekao je Vilijamson za "Gardijan" i izrazio nadu da će se dodatni dokazi pojaviti narednih meseci.

Gardijan ukazuje da Klint Vilijams u danas predstavljenom izveštaju nije naveo imena osumnjičenih koje je opisao kao "visoke zvaničnike bivše OVK".

Mnogi komandanti OVK u međuvremenu su otišli na rukovodeće pozicije nakon što je Kosovo 2008. godine proglasilo nezavisnost.

Veruje se, navodi Gardijan, da su bar neke od optužnica, koje je pripremio Specijalni istražni tim EU (SITF), odnose na rukovodioce sada aktivne u politici. Optužnice ipak ne mogu biti podignute dok se ne formira specijalni sud za te slučajeve, verovatno u Holandiji, a njegovo osnivanje je blokirano zbog birokratskih procedura u Evropskoj komisiji i političke krize na Kosovu, navodi britanski list.

Stvaranje specijalnog evropskog suda zahtevalo bi promenu kosovskog ustava, a za to je neophodna dvotrećinska većina u parlamentu, podseća "Gardijan".

Teoretski, osumnjičeni bi mogli da iskoriste svoju političku moć da opstruišu istragu, kaže Vilijamson, ali napominje da bi se oni onda suočili sa suštinskim otporom unutar samog Kosova.

"Mislim da bi im politički bilo teško da pokušaju da blokiraju to. Ako pristup EU ne funkcioniše, najverovatnija alternativa je nešto što bi formirao Savet bezbednosti UN, a većina na Kosovu se tome protivi", naveo je Vlijamson.

Prema njegovim rečima, osumnjičenima bi "teško moglo da prođe da tvrde da deluju u interesu Kosova, dok se istovremeno protive pravdi da bi spasili svoju kožu".

"Postoji veliki pritisak da se ovaj posao dovrši i ljudi širom političkog spektra su mu pružili javnu podršku, tako da sam ja optimista", poručio je on.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020