Vesti
Drugi pišu

"Gardijan" o Kosovu: Razmenom teritorija do novih sukoba?

Sporazum Beograda i Prištine mogao bi da donese prosperitet i evropske integracije, sa druge strane – mogao bi i da donese nove sukobe u regionu, piše Gardijan.
Mapa Kosova

Britanski “Gardijan“ u tekstu pod naslovom “Može li razmena teritorija između Srbije i Kosova da dovede do sukoba“ navodi da kritičari potencijalnog “razgraničnja po etničkoj liniji“ smatraju da bi to moglo da bude opasno.

“To bi mogao da bude sporazum koji bi Balkanu doneo trajno rešenje, prosperitet i evropske intergacije, ili bi mogao da uroni region u obnovljeni konflikt“, navodi “Gardijan“.

Kako se navodi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sprema se da poseti Kosovo narednog meseca, dok se pominju ideje o razmeni teritorija po etničkoj liniji.

Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači nastaviće takođe i dijalog, pod monotoringom EU u Briselu, a koji bi trebalo i konačno da donesu trajan sporazum između Beograda i Prištine i otvoren put za članstvo u EU za obe strane.

“Međutim, sve je veća zabrinutost kada se govori o podeli Kosova. Kritičari navode da bi to moglo da otvori ’Pandorinu kutiju’ na Balkanu sa potencijalnim potresima u etnički mešovitoj Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Čak i u Albaniji, koja se graniči sa Kosovom, mnoge podela uznemirava, a premijera Edija Ramu optužuju za ’nekarakterističnu tišinu’“, navodi “Gardijan“.

Dodaje se da će Vučić svoju posetu Kosovu najavljenu za 9. septembar iskoristiti da izloži “smernice i pravce državne politike prema Kosovu”. Ranije ovog meseca, rekao je da se zalaže za razgraničenje po etničkoj liniji, što bi značilo da sever Kosova u kom je većinsko srpsko stanovništvo bude integrisano u Srbiju, dodaje “Gardijan”.

Šef kabineta kosovskog predsednika Bekim Čolaku rekao je da sporazum mora da bude konačan i istorijski kako bi se spor između Beograda i Prištine rešio za sva vremena.

“Obe strane, uključujući i međunarodnu zajednicu, pažljivo razmišljaju, razmišljaju kreativno, pokušavaju da nađu rešenje prihvatljivo za obe strane. Ciljevi Kosova su jasni: ne podeli po etničkoj liniji, da mirnom regulisanju granica i uzajamnom priznanju”, rekao je Čolaku.

“Gardijan” prenosi i pojedine navode da bi Preševska dolina mogla da bude “razmenjena”. Većinu stanovnika Kosova čine etnički Albanci.

“Kosovo se borilo u krvavom ratu za nezavisnost od Srbije 1998. i 1999, proglasilo je nezavisnost 2008. godine, ali Beograd i dalje na Kosovo gleda kao na svoju pokrajinu. Rusija je blokirala prijem Kosova u UN, a pet članica EU ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu. Izvori iz srpske vlade navode da se raspoloženje međunarodne zajednice o potencijalnoj podeli Kosova menja, uprkos protivljenju nemačke kancelarke Angele Merkel. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić sastao se u julu sa zetom Donalda Trampa Džeradom Kušnerom i diskutovali su o podeli”, navodi “Gardijan”.

“Razgovaraju, različite opcije su na stolu. Američka pozicija se menja od potpunog protivljenja podeli to toga da je voljna da diskutuje o toj opciji. Francuska je takođe prilično pozitivnog stave o tome. Nemačka nije”, navodi izvor iz vlade, prenosi “Gardijan”.

I u kosovskoj vladi navode da se “neki u međunarodnoj zajednici sve više otvaraju prema toj opciji.

Obe strane, kako se navodi, svesne su da konačan dogovor i dalje ostaje ozbiljan izazov. “Gardijan” navodi da Beograd ne otrkiva “taktike pregovaranja”.

“Imaćemo u unutrašnjosti dosta problema. Niko nije spreman da razmišlja o rešenju, od SPC do opozcije”, navodi taj izvor za “Gardijan”.

Kritičari navode da bi ponovno crtanje granica po etničkoj liniji bilo opasno za ostatak Balkana nakon krvavih sukoba zbog kojih je usledio raspad Jugoslavije.

“Zlokoban plan o podeli Kosova vratiće nas nazad u horor iz devedesetih. Ideja o etnički čistim teritorijama postaće model koji će stvoriti domino efekat širom Evrope i učvrstiti radikalne ideologije”, rekao je iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

Čolaku navodi da mađusnobno prihvatljivo rešenje “neće destabilizovati region i da ne može da dovede do domino efekta”. Međutim, bilo kakva teritorijalna nagodba biće pažljivo razmatrana u Bosni i Hercegovini, gde Republika Srpska preti otcepljenjem, a i u Makedoniji, gde četvrtinu stanovništva čine etnički Albanci, koncentrisanih na zapadu i severu zemlje.

“Podela Kosova mogla bi da otvori Pandorinu kutiju na Balkanu. To je savršena formula za novu katastrofu na zapadnom Balkanu. Krhka državnost Bosne i Hercegovine može da ispari pred našim očima, šireći novu spiralu nacionalizma. To bi moglo da ohrabri albanske ekstremiste da traže isto rešenje u Makedoniji”, navodi neimenovani bivši visoki zvaničnik Bosne i Hercegovine.

Uprkos dalekoj perspekitivi članstva u EU za većinu zemalja regiona, ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je “Gardijanu” da jedina “održiva vizija stabilnog Balkana je ona u kojoj granice nisu bitne – region prijateljskih zemalja koje su članice EU”.

Kako “Gardijan” piše, bilo kakava podela bila bi nepopularna i na Kosovu, gde slabi Tačijeva moć.

“Predsednik je bio politički lider OVK, ali njegova popularnost sve više opada i suočava se sa potencijalnom pretnjom novoosnovanog specijalnog suda za navodne zločine koje je počinila OVK”, dodaje “Gardijan”.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022