Vesti
Drugi pišu

Fijasko u jugoistočnoj Evropi

„Uz ogroman finansijski i ljudski angažman EU i SAD su želele da reformišu Balkan i usidre ga na Zapadu", piše časopis Međunarodna politika i navodi primere tog „ogromnog neuspeha“.
Fijasko u jugoistočnoj Evropi
Samit EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja (Foto arhiva Kim)

„Samit EU - Balkan u Sloveniji u oktobru još jednom je dokazao neuspeh Unije u jugoistočnoj Evropi. "Parada licemerstva, praznih reči i dvoličnosti", rekla je političarka Zelenih Viola fon Kramon, opisujući samit. Fon Kramon je izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu.

„U proteklih 25 godina nije bilo napretka za građane uprkos milijardama iz Evrope", kaže bivši austrijski visokorangirani diplomata Volfgang Petritč, raniji lider u angažmanu u EU, posebno u Bosni i Hercegovini. „Zaista, situacija je strašna", ocenjuje časopis Međunarodna poltika (Internationale Politik) i navodi neke od primera koji govore u prilog tome:

„Proevropski severnomakedonski premijer Zoran Zaev je izgubio lokalne izbore i zbog toga jer EU nije u poziciji da konačno započne obećane pristupne pregovore. Uprkos deceniji posredovanja EU. Kriza između Srbije i njene otcepljene pokrajine Kosovo je uprkos deceniji posredovanja EU dalje nego ikada od rešenja".

Kada je reč o BiH, autor članka Tomas Braj piše: „Bosna i Hercegovina je dugi niz godina u samoblokadi zbog sukoba muslimanskih Bošnjaka, pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata. Bivši nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je u avgustu poslat kao visoki predstavnik s brojnim nadležnostima, sedi između svih stolica. "U roku od mesec dana je uspeo da postigne da ga ni jedan lokalni političar više ne podržava", analizira direktor Transparency International za BiH Srđan Blagovčanin", prenosi časopis.

U tekstu se dalje navodi da dugogodišnju političku „ljubavnu vezu" između bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavnici civilnog društva opisuju kao pogubnu.

Negiranje stvarnosti

Uprkos brojnim negativnim primerima, Evropska komisija u svom godišnjem „izveštaju o napretku" govori o „umerenim reformskim uspesima". Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom poslednjeg putovanja po Balkanu pohvalila „snažnu koncentrisanost na osnovne reforme" koje su „enormne". „Uradili ste puno teškog posla", rekla je fon der Lajen, citira list i zatim navodi: „Novinari kritični prema vladama bili su više nego zaprepašćeni ovom pogrešnom procenom".

„Tokom svoje poslednje posete Srbiji u septembru 2021. kancelarka Merkel je podilazila predsedniku Vućiču, koji odlučuje o svemu, kao garantu za društveno-političke reforme. Ipak: od njene prethodne posete Beogradu 2015. nije sprovedena nijedna velika temeljna reforma, ocenjuju u lokalnom uredu Fondacije Hajnrih Bel".

Autor teksta postavlja pitanje kako je moguće da se stvarno stanje i pseudo stvarnost koju prikazuju zapadni političari toliko razilaze?

„O tome direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sedištem u Ljubljani, Zijad Bećirović, kaže: Evropsku vrhunsku politiku ne zanimaju brojni komplikovani balkanski problemi. Ona je ove teme prebacila na niže nivoe. Glavne diplomate na licu mesta su dobili odrešene ruke da deluju prema sopstvenom nahođenju. Ova predstavništva EU postala su plodno tlo za kriminal i korupciju, tvrdi istaknuti politički stručnjak, čak i ako je većina osoblja EU ozbiljno angažovana. Korumpirani deo poslatih stručnjaka i diplomata, prema njegovim rečima, radi zajedno s korumpiranim političkim elitama balkanske regije", piše list.

Dodatne milijarde neće pomoći

„Prema poslednjim anketama, samo 36 posto građana Srbija odnose s EU ocenjuje dobrim. Nasuprot tome, 85 posto veruje da njihova zemlja ima najbolje odnose s Kinom i Rusijom. No, država ostvaruje tri četvrtine svoje trgovine s EU, iz koje dolazi dve trećine svih stranih ulaganja. Većina kredita s povoljnim kamatama ili donacija dolazi sa zapada. Iako imidž Rusije i Kine vrtoglavo raste, nikome ne bi palo na pamet da tamo emigrira ili studira. U tom smislu su zemlje čežnje prvenstveno Nemačka i Austrija, ali i Švajcarska, Skandinavija, Velika Britanija i SAD.

Uvek novi predlozi zapadnih trustova mozgova da se protiv poricanja ove stvarnosti širokog dela stanovništva bori dodatnim milijardama, ne mogu dovesi do uspeha. Političke elite jugoistočne Evrope odavno ne vide EU kao zajednicu vrednosti, već kao jednostavan mehanizam za milijarde novčanih transfera bez ikakvih reformskih obaveza. Već do sada je korumpirana politika na vrhu bila glavna glavni partner za razgovore u Briselu i Vašingtonu", ocenjuje list.

„Evropa je bukvalno nesposobna, zaključuje politički savetnik s Kosova Adrijan Arifi i dodaje: Kao i uvek, sve nade počivaju na Americi. Američki predsednik Bajden poslao je u regiju tim iskusnih stručnjaka za Balkan. Dok EU i njene članice, kako kaže Arifi, još uvek razmišljaju o etničkim kriterijumima, Gabriel Eskobar kao jedan od ovih novih američkih izaslanika kaže: Problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, već sistemska korupcija i nedostatak kredibiliteta političkih aktera", prenosi list.

„Do sada su članice EU često delovale jedna protiv druge. No, potrebna je dosledna i srednjoročna politika Brisela prema jugoistočnoj Evropi", piše ovaj list i između ostalog, predlaže: uslovljavanje finansijskih sredstava reformama i sankcije protiv nacionalista. Potom - više razmene mladih ljudi, pojačana saradnja s organizacijama civilnog društva i, pre svega, stvaranje jedne druge javnosti - kako bi se suprotstavilo stalnoj propagandi (i protiv EU) tabloidnih medija koji su podložni vladi, medijskih monopola oligarha i razarajućeg uticaja ruskih državnih medija poput Sputnjika koji je prisutan u svim zemljama" piše list Međunarodna politika.Ostale vesti

Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022
Kako je vo nadmudrio kosovske specijalce
Hiljade građana Kosova sabira se u tržnim centrima, ali gračanički Srbi ne mogu da se okupe na improvizovanom geto trgu između opštine i policije.
  • 15.01.2022
Tužba Kosova protiv Srbije za genocid: Hoće li pretnja ostati na rečima?
Prošlo je gotovo osam meseci otkako je portparolka kosovske Vlade Rozafa Keljmendi objavila da će Kosovo tužiti Srbiju za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sagovornici Al Džazire smatraju da je pretnja izrečena zbog političkih poena, te da je za Kosovo bolje da ne pokreće tužbu.
  • 31.12.2021
Vorgučić o kadriranju na KiM: Dovode ljude koji sa strukom nemaju veze, partija hoće da im se oduži
Vlada Srbije je tokom ove godine donosila više kadrovskih rešenja koja se tiču Kosova i Metohije. Reč je o imenovanjima članova i predsednika upravnih i nadzornih odbora srpskih institucija na Kosovu, čak i onih čiji rad od 1999. nije vidljiv za javnost. Više ovih ustanova je tokom godine dobijalo prefiks „privremeni“ ili „u osnivanju“, a najveći broj se ticao imenovanja u „privremenim organima“, pri čemu je primenjeno rotiranje istih imena iz opštine u opštinu, uključujući i one opštine u kojima skoro pa i da nema srpskog stanovništva.
  • 31.12.2021