Vesti
Drugi pišu

Fijasko u jugoistočnoj Evropi

„Uz ogroman finansijski i ljudski angažman EU i SAD su želele da reformišu Balkan i usidre ga na Zapadu", piše časopis Međunarodna politika i navodi primere tog „ogromnog neuspeha“.
Fijasko u jugoistočnoj Evropi
Samit EU - Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja (Foto arhiva Kim)

„Samit EU - Balkan u Sloveniji u oktobru još jednom je dokazao neuspeh Unije u jugoistočnoj Evropi. "Parada licemerstva, praznih reči i dvoličnosti", rekla je političarka Zelenih Viola fon Kramon, opisujući samit. Fon Kramon je izvestiteljka za Kosovo u Evropskom parlamentu.

„U proteklih 25 godina nije bilo napretka za građane uprkos milijardama iz Evrope", kaže bivši austrijski visokorangirani diplomata Volfgang Petritč, raniji lider u angažmanu u EU, posebno u Bosni i Hercegovini. „Zaista, situacija je strašna", ocenjuje časopis Međunarodna poltika (Internationale Politik) i navodi neke od primera koji govore u prilog tome:

„Proevropski severnomakedonski premijer Zoran Zaev je izgubio lokalne izbore i zbog toga jer EU nije u poziciji da konačno započne obećane pristupne pregovore. Uprkos deceniji posredovanja EU. Kriza između Srbije i njene otcepljene pokrajine Kosovo je uprkos deceniji posredovanja EU dalje nego ikada od rešenja".

Kada je reč o BiH, autor članka Tomas Braj piše: „Bosna i Hercegovina je dugi niz godina u samoblokadi zbog sukoba muslimanskih Bošnjaka, pravoslavnih Srba i katoličkih Hrvata. Bivši nemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je u avgustu poslat kao visoki predstavnik s brojnim nadležnostima, sedi između svih stolica. "U roku od mesec dana je uspeo da postigne da ga ni jedan lokalni političar više ne podržava", analizira direktor Transparency International za BiH Srđan Blagovčanin", prenosi časopis.

U tekstu se dalje navodi da dugogodišnju političku „ljubavnu vezu" između bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel i predsednika Srbije Aleksandra Vučića predstavnici civilnog društva opisuju kao pogubnu.

Negiranje stvarnosti

Uprkos brojnim negativnim primerima, Evropska komisija u svom godišnjem „izveštaju o napretku" govori o „umerenim reformskim uspesima". Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je tokom poslednjeg putovanja po Balkanu pohvalila „snažnu koncentrisanost na osnovne reforme" koje su „enormne". „Uradili ste puno teškog posla", rekla je fon der Lajen, citira list i zatim navodi: „Novinari kritični prema vladama bili su više nego zaprepašćeni ovom pogrešnom procenom".

„Tokom svoje poslednje posete Srbiji u septembru 2021. kancelarka Merkel je podilazila predsedniku Vućiču, koji odlučuje o svemu, kao garantu za društveno-političke reforme. Ipak: od njene prethodne posete Beogradu 2015. nije sprovedena nijedna velika temeljna reforma, ocenjuju u lokalnom uredu Fondacije Hajnrih Bel".

Autor teksta postavlja pitanje kako je moguće da se stvarno stanje i pseudo stvarnost koju prikazuju zapadni političari toliko razilaze?

„O tome direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), sa sedištem u Ljubljani, Zijad Bećirović, kaže: Evropsku vrhunsku politiku ne zanimaju brojni komplikovani balkanski problemi. Ona je ove teme prebacila na niže nivoe. Glavne diplomate na licu mesta su dobili odrešene ruke da deluju prema sopstvenom nahođenju. Ova predstavništva EU postala su plodno tlo za kriminal i korupciju, tvrdi istaknuti politički stručnjak, čak i ako je većina osoblja EU ozbiljno angažovana. Korumpirani deo poslatih stručnjaka i diplomata, prema njegovim rečima, radi zajedno s korumpiranim političkim elitama balkanske regije", piše list.

Dodatne milijarde neće pomoći

„Prema poslednjim anketama, samo 36 posto građana Srbija odnose s EU ocenjuje dobrim. Nasuprot tome, 85 posto veruje da njihova zemlja ima najbolje odnose s Kinom i Rusijom. No, država ostvaruje tri četvrtine svoje trgovine s EU, iz koje dolazi dve trećine svih stranih ulaganja. Većina kredita s povoljnim kamatama ili donacija dolazi sa zapada. Iako imidž Rusije i Kine vrtoglavo raste, nikome ne bi palo na pamet da tamo emigrira ili studira. U tom smislu su zemlje čežnje prvenstveno Nemačka i Austrija, ali i Švajcarska, Skandinavija, Velika Britanija i SAD.

Uvek novi predlozi zapadnih trustova mozgova da se protiv poricanja ove stvarnosti širokog dela stanovništva bori dodatnim milijardama, ne mogu dovesi do uspeha. Političke elite jugoistočne Evrope odavno ne vide EU kao zajednicu vrednosti, već kao jednostavan mehanizam za milijarde novčanih transfera bez ikakvih reformskih obaveza. Već do sada je korumpirana politika na vrhu bila glavna glavni partner za razgovore u Briselu i Vašingtonu", ocenjuje list.

„Evropa je bukvalno nesposobna, zaključuje politički savetnik s Kosova Adrijan Arifi i dodaje: Kao i uvek, sve nade počivaju na Americi. Američki predsednik Bajden poslao je u regiju tim iskusnih stručnjaka za Balkan. Dok EU i njene članice, kako kaže Arifi, još uvek razmišljaju o etničkim kriterijumima, Gabriel Eskobar kao jedan od ovih novih američkih izaslanika kaže: Problem Bosne i Hercegovine nije etničke prirode, već sistemska korupcija i nedostatak kredibiliteta političkih aktera", prenosi list.

„Do sada su članice EU često delovale jedna protiv druge. No, potrebna je dosledna i srednjoročna politika Brisela prema jugoistočnoj Evropi", piše ovaj list i između ostalog, predlaže: uslovljavanje finansijskih sredstava reformama i sankcije protiv nacionalista. Potom - više razmene mladih ljudi, pojačana saradnja s organizacijama civilnog društva i, pre svega, stvaranje jedne druge javnosti - kako bi se suprotstavilo stalnoj propagandi (i protiv EU) tabloidnih medija koji su podložni vladi, medijskih monopola oligarha i razarajućeg uticaja ruskih državnih medija poput Sputnjika koji je prisutan u svim zemljama" piše list Međunarodna politika.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023