Vesti
Drugi pišu

EU: Specijalni sud je obaveza Kosova

Kosovo treba da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, jer je to deo obaveza koje proističu iz prepiske Brisela i Prištine, poručili su zvaničnici EU.
EU: Specijalni sud je obaveza Kosova
Foto Novosti

Kako navodi “Koha ditore“, iz Brisela je poručeno Prištini da je EU pružila podršku kosovskim vlastima i da je sada na njoj da završi proces formiranja Specijalnog suda.

"Evropska unija je blagovremeno ponudila svu neophodnu pomoć kosovskim vlastima u vezi sa ustavnim amandmanima i neophodnom legislativom", izjavila je portparolka komesarke za spoljnu politiku i bezbednost EU Maja Kocijančič.

Listovi "Koha" i "Zeri", međuitm, nagoveštavaju da je razlog odlaganja sednice i rasprave o sudu to što vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici Demokratske partije Kosova najavili su da neće glasati za odluku o formiranju suda nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

Radio Slobodna Evropa prenosi da za poslanike većinske albanske zajednice nisu sporne samo tehničke procedure procesuiranja nacrta Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine u Skupštini Kosova, već i sam sadržaj Zakona, u kome se pominje termin "genocid", što je dovelo do nesuglasica poslanika.

O ovom zakonu Vlada Kosova pregovara s pravnim predstavnicima EU i očekuje se da će se poslanici izjašnjavati o njemu nakon što Skupština usvoji ustavne amandmane za formiranje Specijalnog suda.

Specijalni sud treba da se bavi navodima iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini organima srpskih civila tokom 1999. i 2000. godine, koja se stavlja na teret bivšim pripadnicima OVK.

Skupština Kosova je u petak odložila sednicu o usvajanju amandmana za formiranje suda, uz obrazloženje da se treba sačekati precizniji prevod Zakona. Formiranju suda protivi se opozicija, dok vladajuće DKP i Demokratski savez Kosova pokušavaju da dobiju glasove za usvajanje amandmana i Zakona.

EU je preuzela obavezu za sve troškove formiranja Specijalnog suda, uključujući i plate osoblja, koje će biti međunarodno.Ostale vesti

Čijim kamionima se prave barikade na severu Kosova?
Među teškom mehanizacijom, kojom su Srbi na severu Kosova 31. jula napravili barikade i blokirali gotovo sve puteve koji vode do prelaza Jarinje i Brnjak, bila su i vozila gotovo identična onim koja koriste srpske komunalne službe u opštinama na severu Kosova, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 09.08.2022
Nemačka štampa: Vučić hoda po geostrateškom konopcu
Uticaj rata u Ukrajini na Balkan je tema kojom se na različite načine bavi više medija na nemačkom. Ima mišljenja da se to može rešiti prijemom u EU, ali tu je, ukazuje se, poseban problem princip jednoglasnosti.
  • 08.08.2022
Čorba bez klin(ov)a: O činu potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
Desilo se, eto, i to: Dritan Abazović, premijer Crne Gore i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su trećeg avgusta u prepodnevnim satima u Podgorici Temeljni ugovor o odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dokument je potpisan i ništa se nije desilo.
  • 06.08.2022
Ljudi iznad svakog straha
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
  • 04.08.2022
RSE: Milioni Srbije za osobe i firme sa ’’crne liste’’ SAD
Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 25.07.2022
Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022