Vesti
Drugi pišu

EU: Specijalni sud je obaveza Kosova

Kosovo treba da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, jer je to deo obaveza koje proističu iz prepiske Brisela i Prištine, poručili su zvaničnici EU.
EU: Specijalni sud je obaveza Kosova
Foto Novosti

Kako navodi “Koha ditore“, iz Brisela je poručeno Prištini da je EU pružila podršku kosovskim vlastima i da je sada na njoj da završi proces formiranja Specijalnog suda.

"Evropska unija je blagovremeno ponudila svu neophodnu pomoć kosovskim vlastima u vezi sa ustavnim amandmanima i neophodnom legislativom", izjavila je portparolka komesarke za spoljnu politiku i bezbednost EU Maja Kocijančič.

Listovi "Koha" i "Zeri", međuitm, nagoveštavaju da je razlog odlaganja sednice i rasprave o sudu to što vladajuća koalicija ima problem da okupi dvotrećinsku većinu potrebnu za donošenje ove odluke.

Poslanici Demokratske partije Kosova najavili su da neće glasati za odluku o formiranju suda nakon što je Drenička grupa osuđena na ukupno 65 godina zatvora.

Radio Slobodna Evropa prenosi da za poslanike većinske albanske zajednice nisu sporne samo tehničke procedure procesuiranja nacrta Zakona o Specijalnom sudu za ratne zločine u Skupštini Kosova, već i sam sadržaj Zakona, u kome se pominje termin "genocid", što je dovelo do nesuglasica poslanika.

O ovom zakonu Vlada Kosova pregovara s pravnim predstavnicima EU i očekuje se da će se poslanici izjašnjavati o njemu nakon što Skupština usvoji ustavne amandmane za formiranje Specijalnog suda.

Specijalni sud treba da se bavi navodima iz izveštaja Saveta Evrope o trgovini organima srpskih civila tokom 1999. i 2000. godine, koja se stavlja na teret bivšim pripadnicima OVK.

Skupština Kosova je u petak odložila sednicu o usvajanju amandmana za formiranje suda, uz obrazloženje da se treba sačekati precizniji prevod Zakona. Formiranju suda protivi se opozicija, dok vladajuće DKP i Demokratski savez Kosova pokušavaju da dobiju glasove za usvajanje amandmana i Zakona.

EU je preuzela obavezu za sve troškove formiranja Specijalnog suda, uključujući i plate osoblja, koje će biti međunarodno.Ostale vesti

Zapadni posrednici dolaze ’’praznih ruku’’
Predstavnici Nemačke, Francuske i EU žele dil Beograda i Prištine, ali ne nude pravu evropsku perspektivu, ocenjuje Frankfurter algemajne cajtung. Zato je pitanje da li će Vučić i Kurti založiti svoj politički kapital.
  • 23.01.2023
Sećanje na Olivera Ivanovića, južno od Ibra

Na današnji dan pre pet godina, u 8 i 15 ujutro, ubijen je srpski političar sa Kosova i Metohije, Oliver Ivanović. Još se ne zna ko su ubice i nalogodavci. U Prištini je u toku suđenje za umešanost u ubistvo, koje se odvija sporo i uz svedoke koji menjaju iskaze ili se ne odazivaju pozivima da svedoče. U Beogradu je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak, o kojem ne znamo ništa jer, kako je Insajderu odgovoreno, sve je pod oznakom strogo poverljivo. 

  • 16.01.2023
Drži nas svetinja
Teško je danas naći u svetu jednu tako lepu crkvu u koju dolazi manje ljudi i u kojoj je život snažno povezan sa svetim i istorijskim ličnostima sa njenih zidina.
  • 08.01.2023
Roditelji ubijene dece: Vučić i Tužilaštvo da saopšte istinu o masakru u ’Pandi’
Roditelji šest dečaka ubijenih u pećkom kafiću "Panda" 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u "Pandi" nisu počinili Albanci.
  • 26.12.2022
Vučić zateže odnose sa Berlinom: Sve je drukčije bez Merkel
Vlasti u Berlinu insistiraju na bržem rešenju kosovskog problema, a Beograd na to odgovara oštrom retorikom. Odnos sa Nemačkom je protivrečan - čas se predstavlja kao prijatelj, čas kao neprijatelj.
  • 24.12.2022
Sveti Nikola u Prištini: Lepo lice slobode
Crkva Svetog Nikole je malo ostrvo na kojem jednom godišnje oživi Priština, ožive priče, urbanost, mirisi grada, zaboravljeni prijatelji i potreba za povratkom.
  • 19.12.2022