“Erdoganov zahvat ka Kosovu“

Švajcarski javni servis se u tekstu pod naslovom “Erdoganov zahvat ka Kosovu“ bavi posledicama tajnog hapšenja “Gulenista“ u Prištini i deportovanja u Tursku.

Podeli ovaj članak sa:
 • Redžep Taip Erdogan (Foto Jutjub)

Kako se podseća, bez sudskog naloga ili znanja premijera Ramuša Haradinaja, kosovske bezbednosne snage su uhapsile šestoricu navodnih sledbenika pokreta Fetulaha Gulena i predale ih članovima turske tajne službe na prištinskom aerodromu.

“Navodno, za to je znao predsednik Hašim Tači, a Kosovo je pratilo zahtev turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, koji krivi Gulenov pokret za pokušaj puča u leto 2016. godine i od tada lovi pristalice svog bivšeg saradnika širom sveta. Iznenađujuće je da je Kosovo učinilo takav plezir Turskoj. Do sada je Priština bila jasno orijentisana prema zapadu, a najveći saveznici kosovske nezavisnosti od Srbije se nalaze u Vašingtonu“, navodi se.

U tekstu se navodi da je na proslavi desetogodišnjice od samoproglašene nezavisnosti u februaru ove godine, Tači poručio Evropi da Kosovo ima samo jedan pravac - "evropsku integraciju".

“Ali sada, svega mesec dana kasnije, Kosovo se rukuje sa Erdoganom, u jasno nelegalnoj i zavereničkoj akciji. U Prištini se govori i o državnom udaru kao i da je predsednik Tači preuzeo svu vlast. U međuvremeu, premijer Haradinaj je smenio ministra unutrašnjih poslova i šefa obaveštajne službe, koje je označio kao učesnike u otmici navodnih Gulenista. Kosovo je izdrmano, drugi put u jednoj nedelji. Tenzije sa Beogradom su eskalirale posle hapšenja srpskog komesara za Kosovo Marka Đurića početkom nedelje, posle čega je srpski predsednik Aleksandar Vučić nazvao prištinsku vlast terorističkim klanom. Iz podršku ruskog predsednika Vladimira Putina, Vučić pokušava da uveća uticaj Beograda na Kosovu i ponavlja nacionalističku borbenu poruku - "Kosovo je Srbija",“, ističe se u tekstu.

Suprotan koncept dolazi pravo od Erdogana, kako se navodi, tokom posete Prizrenu 2013. godine on je rekao da je Kosovo Turska i da je Turska Kosovo.

“Erdogan vidi teritorije bivše Otomanske imperije kao sferu svog uticaja, kako na Kosovu, tako i u sirijskom Afrinu ili bilo gde. Jedna stvar je izvesna, lideri u Beogradu i Prištini igraju opasnu igru sa velikim silama. Za Zapad je neophodno da pruži Zapadnom Balkanu jasnu perspektivu i da reši konflikte na miran i demokratski način, uključujući sve koji su uključeni. Evropska unija je bespomoćna u ovoj krizi. Interesi Rusije i Turske se sreću u Siriji. Kriza na obodu Evrope se dešava na jednoj od najvažnijih geopolitičkih područja. Zapadni Balkan je veza između Zapada i Orijenta“, zaključuje se.

Ostale vesti

 • Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom

  Glasovi sa severa: Kosovski čvor odvezati dijalogom

  Nakon što su predstavnici Srpske liste na Kosovu otvoreno rekli da se zalažu da se pitanje odnosa Srba i Albanaca mora rešiti, te da se u tom kontekstu svakodnevno spominje i tzv. "razgraničenje" o kome sve više govori zvanični Beograd, mišljenja stanovnika Severne Mitrovice su podeljena, dok civilni sektor navodi da se dijalog mora nastaviti, a da je predloženo rešenje samo jedno od mogućih.

 • Vučić i Tači kandidati za

  Vučić i Tači kandidati za "Nobela"?

  Ako kosovski čvor bude raspleten do proleća 2019, velike su šanse da predsednici Kosova i Srbije Hašim Tači i Aleksandar Vučić i posrednica u briselskim pregovorima Federika Mogerini budu nominovani za Nobelovu nagradu za mir, piše list Danas pozivajući se na međunarodne diplomatske krugove.

 • "Zeri" o razgraničenju Beograda i Prištine

  Šest srpskih eksperata, prema tvrdnji dnevnika Zeri, pripremilo je predlog sporazuma o razgraničenju prema kojem bi "Kosovu pripala opština Preševo, a Srbiji četiri severne opštine, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica".

 • Specijalno tužilaštvo: Znamo da javnost očekuje prve optužnice

  Specijalno tužilaštvo: Znamo da javnost očekuje prve optužnice

  Specijalno tužilaštvo za zločine počinjene na Kosovu svesno je da javnost nestrpljivo očekuje podizanje prvih optužnica, što će biti i učinjeno kada to dozvole dokazi i okolnosti neophodne da se ispune najviši standardi međunarodne pravne prakse, izjavio je danas portparol kancelarije Specijanog tužilaštva Kristofer Benet.

 • Zločin je zaledio život

  Zločin je zaledio život

  Gospodsko lice Senke Jovović, majke ubijenog Ivana, liči na kamen koji je postavljen iznad mesta gde je izdahnuo njen sin. Stoji uspravna i nema, gleda u svoje dete, gleda u nas i u godine koje je odnelo zlo.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane