Vesti
Drugi pišu

Episkop bački Irinej: Šta je rđavo rekao patrijarh?

Episkop bački Irinej reagovao na izjavu ministarke Zorane Mihajlović da SPC vrši pritisak na predsednika Vučića oko dijaloga o Kosovu.
Episkop bački Irinej: Šta je rđavo rekao patrijarh?
Episkop bački Irinej (Foto mitropolija.com)

Reagovanje potpredsednice vlade Zorane Mihajlović na izjavu patrijarha Irineja o unutrašnjem dijalogu o KiM, osim što zbunjuje nelogičnošću, izaziva i nedoumice oko smisla i mogućnosti tog dijaloga, makar onakvog kako ga je u više navrata opisao predsednik Aleksandar Vučić, kaže episkop bački Irinej.

"Mihajlović zapravo demantuje i svesno obesmišljava poziv gospodina Vučića na zaista nužni dijalog o budućnosti Srba i svih građana Srbije u našoj južnoj pokrajini", naveo je episkop bački Irinej za "Večernje novosti", reagujući na izjavu vicepremijerke da SPC vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ona je, kako kaže, optužila je patrijarha srpskog Irineja, kao i čitavu SPC, da navodno "vrše pritisak" na predsednika Srbije Aleksandra Vučića pred početak unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Time je, kako kaže, uradila upravo ono za šta neosnovano optužuje srpskog patrijarha - izrvšila je javni pritisak na poglavara Crkve i na sve u Crkvi kako se ne bi usudili da misle svojom glavom. Kako ocenjuje, Mihajlović odlučno "izdvaja svoje mišljenje" i smatra ga superiornim u odnosu na stav Crkve, odnosno srpskog naroda.

"Ako iko treba da zna šta na ovu temu veruje, misli i oseća SPC, što će reći većina srpskog naroda koja se deklariše kao njeni vernici, onda je to valjda patrijarh srpski", kaže episkop bački za Novosti. "Uostalom, šta je to rđavo izjavio patrijarh?", upitao je on.

Da li ijedan sveštenik, a kamoli prvosveštenik svoje Crkve, treba unapred da sumnjiči za neiskrenost i podmukle "zadnje namere" bilo koga, a pogotovu većinom glasova izabranog prvog čoveka države, ili treba da dodje od pretpostavke da naš konkretni bližnji, pa ma on bio i predsednik naše države, izjavljuje ono u šta veruje, što misli i oseća, nastavlja episkop.

"Kakav je to ’pritisak’ kada se javno izrazi uverenje da predsednik zastupa stavove onih koji su mu poklonili poverenje na izborima a ne stavove tutora i mentora iz senke? I kakav je to stav i odnos prema samome predsedniku Vučiću?", naveo je on.

"Ko ima pravo da Vučiću unapred imputira politički i moralni makijavelizam?", naveo je episkop Irinej.

Patrijarh nije šef države, niti je politička ličnost u dnevnopolitičkom smislu, ali on kao poglavar SPC, ima ne samo pravo, nego i obavezu da govori upravo tako. "On ima pravo i dužnost da da očinski savet svakom pravoslavnom verniku, pa i Vučiću, koji i ne krije da mu je do tog saveta stalo, te u dijalogu očekuje na prvom mestu odziv i stavove SPC, a potom SANu i svih odgovornih institucija i pojedinaca", kaže episkop bački.

Patrijarh srpski Irinej rekao je ranije za "Novosti" odgovarajući na pitanje šta misli o unutrašnjem dijalogu o rešenju kosovskog pitanja da veruje da ono što misle Crkva i narod misli i naš predsednik.

Mihajlović je juče izjavila je da očekuje da Srpska pravoslavna crkva bude partner tokom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu, kao i da pre početka razgovora ne vrši pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića.Ostale vesti

’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021
Stiker preko života
Prazni, beli, komadić papira s brojem u dnu. Njega lepite preko grba i imena zemlje dok ste na Kosovu, potom ga odlepljujete i bacate čim kročite u užu Srbiju, a ako, recimo, nekoliko puta pređete čuke na Jarinju, Brnjaku ili Merdaru, isto toliko puta morate uzimati, odlepljivati i lepiti beli stiker, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 11.10.2021
’’Kurti i Vučić kao pelivani u cirkusu’’
Gde smo bili? Nigde! Šta smo radili? Ništa! Ali važno je da smo pobedili! Ovako nekako obratili su se Vučić i Kurti svojim biračima posle deblokade Jarinja. Ali, trebalo je da javnosti objasne još ponešto, piše Nedžat Beljulji u autorskom tekstu.
  • 04.10.2021
Zajednica srpskih opština je na Кosovu zabranjen termin

„Ti si baksuz, ovo ič ne mrda”, kaže svom poznaniku Albancu Srbin u ogromnoj koloni automobila na prelazu Кončulj kod Bujanovca. Izgleda kao da, ni s jedne ni s druge strane, u kanjonu Binačke Morave niko ne prolazi. Helikopter Кfora leti između brda i svi gledaju u njega, u nebo.

  • 26.09.2021
Kosovo press: Kriminalne grupe Radoičića i Veselinovića organizuju blokade na severu
"Uvođenje mera reciprociteta sa Srbijom na registarske tablice nije bilo dobrodošlo za dvojicu srpskih kriminalaca sa severa, Zvonka Veselinovića i Milana Radojčića, koji koriste ovaj deo Kosova za obavljanje svojih kriminalnih aktivnosti", piše Kosovo pres.
  • 21.09.2021