Vesti
Drugi pišu

DW: Svedoci zločina OVK žive u opasnosti

Svedoci zločina bivše OVK na Kosovu žive u opasnosti, piše Noje cirher cajtung, a prenosi Dojče vele.
DW: Svedoci zločina OVK žive u opasnosti
Ilustracija (Foto Telegrafi)

Moćnici na Kosovu rade sve kako bi sprečili istragu ratnih zločina, piše za Noje cirher cajtung novinarka Radio televizije Kosovo, Serbeze Hadžiaj. Tekst počinje pričom Halila,čije je ime promenjeno, a koji je pre sedamnaest godina bio zatvoren i mučen u jednom logoru u albanskim planinama koji su držali kosovski borci.

"Njegov prekršaj je taj što je, nakon rata, u borbi za vlast podržavao jednog kosovskog Albanca, protivnika OVK. Zbog njegove bezbednosti Halil mora da ostane anoniman. On živi na Kosovu među onima koji bi da ga ućutkaju".

Halil je spreman da svedoči u Holandiji, pred novim sudom za ratne zločine na Kosovu.

"Pobunjenici OVK koji su do danas na vlasti na Kosovu nakon rata su izvršavali političke atentate, držali logore i izvodili osvetničke akcije protiv Srba i Roma. Kritičari kažu da se njihovi zapadni zaštitnici ustručavaju da ih pozovu na odgovornost zbog očuvanja političke stabilnosti."

Uspeh suda u Holandiji će, zbog nedostatka dokaznog materijala, zavisiti od Halila i drugih koji su spremni da svedoče protiv uticajnih, bivši boraca. Pojedini svedoci su saradnju sa tužilaštvom platili životom, drugi su nov identitet potražili u inostranstvu.

U tekstu se podseća i na slučaj Agima Zogaja, bivšeg stražara jednog logora OVK, koji je kao "svedok X" 2011. godine anonimno trebalo da svedoči protiv desetorice boraca OVK.

Među njima je i Fatmir Ljimaj, bivši ministar, kasnije blizak saradnik Hašima Tačija, predsednika Kosova. Oni su optuženi za ratne zločine.

Mesec dana pre početka suđenja, Zogaj je pronađen obešen u Duizburgu.

Prema izveštaju nemačkih službi izvršio je samoubistvo. Zogajeva porodica tvrdi da je ubijen.

Nakon smrti Zogaja, Ljimaj tada važan član vladajuće Demokratske partije Hašima Tačija i drugi optuženi, oslobođeni su optužbi.

Sudija je Zogajeve izjave ocenio kao protivrečene i nepouzdane.

Sličnih optužbi Tribunal za ratne zločine Ljimaja je oslobodio još 2005. godine.

U njegovoj domovini ga slave kao heroja. Euleks je ponovo odbio da iznese stav o smrti Zogaja, prenosi Dojče vele pisanje nemačkog lista.

Ti slučajevi ilustruju izazove vezane za zaštitu svedoka na Kosovu, stoji dalje u tekstu i dodaje se da će nov Specijalni sud za Kosovo biti primoran na saradnju s kosovskom vladom u kojoj Hašim Tači i dalje ima centralnu ulogu. Izvesnog napretka, piše Noje cirher cajtung, ipak ima: jer se Kosovo 2014. godine obavezalo da će istražiti ratne zločine i trenutno priprema program za zaštitu svedoka.Ostale vesti

Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020