Vesti
Drugi pišu

Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik

Danas se navršava 21 mesec od ubistva Olivera Ivanovića, a na današnji dan, pre tačno dve godine objavljen je i spot na TV Pink i TV Mostu, kojim je žigosan kao „nepošten čovek“ i „izdajnik“, podseća portal Kossev uz navode da ubistvo nije rasvetljeno, kao ni to ko je autor spota.
Dve godine od spota kojim je Oliver Ivanović žigosan kao izdajnik
Grafiti sa likom Olivera Ivanovića (Foto Kim)

Spot je 16. oktobra 2017. godine, tačno tri meseca pred ubistvo, objavljen u udarnim terminima – pre podne i u kasnim popodnevnim, odnosno večernjim satima na TV Most i TV Pink.

Kossev navodi da su u nacionalnom dnevniku od 16. oktobra 2017. godine, pred neposredno emitovanje spota u 11.26, prethodio prilog u kojem su se izjavama o „antisrpskoj koaliciji“ smenjivali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.

„Odlično pamte Srbi na Kosovu i Metohiji kako su Tadić, Jeremić i Oliver Ivanović za 50 odsto smanjili plate Srbima na Kosovu i Metohiji i hvalili se time. Pamtimo i da svi oni nisu nikada imali podršku Srba na Kosovu i Metohiji, jer smo bili svesni koliko su štete naneli srpskom narodu. Ali Oliver Ivanović je bio samozvani lider Srba na Kosovu i Metohiji, a ne zato što ga je narod birao“, kazao je tadašnji i sadašnji pobednik kosovskih izbora – gradonačelnik Severne Mitrovice i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

Dan kasnije, Oliver Ivanović i Dragiša Milović, koji su tada bili kandidati za gradonačelnike Severne Mitrovice i Zvečana, obavestili su medije o nameri da podnesu krivične prijave protiv televizije „Most“, tadašnje glavne i odgovorne urednice Ljiljane Janković, kao i protiv nalogodavca.

Sud će, rekli su tada, „utvrditi da li je to Srpska napredna stranka iz Beograda“ ili „Srpska lista“.

Sa TV Mosta su tada poručili da su Ivanović i Milović, najavivši tužbu, usled toga što su „nezadovoljni sadržajem predizbornih spotova konkurentske Srpske liste emitovanih pod komercijalnim uslovima i u plaćenom terminu“ – izvršili „neprimeren pritisak na medije“, podseća Kossev.

Od strukovnih udruženja i udruženja emitera zahtevali su da „oštro i jasno osude ovaj pokušaj zastrašivanja medija“.

Ivanovićev saborac iz tog perioda Dragiša Milović rekao je za Kossev da je tužba podneta tada sudovima u oba sistema – srpskom i kosovskom.

Dve godine kasnije, odgovor je dobio samo iz kosovskog, i to takav da se tužba „odbacuje“ usled toga što se „radilo o spotu emitovanom u predizbornoj kampanji“.

„Iz srpskog nisam dobio još uvek odgovor, premda je to sve išlo preko advokata, pa se ograđujem u vezi sa detaljima. Morao bih da pogledam predmet“, kazao je Milović, koji se u mesecima posle ubistva ponovo povukao iz javnosti.

Bratanac Olivera Ivanovića, advokat Aleksandar Ivanović, za Kossev je rekao da ne zna u kojoj se fazi nalazi tužbeni proces, podsećajući na to da je „uvek moguće pokrenuti nove procese“, ali nije hteo da se dalje izjašnjava da li će to porodica i učiniti.

Ipak, kako je dodao „porodica Ivanović ne propušta priliku da javno podseti na medijsku satanizaciju Olivera, pre svega na spot u kojem se pojavljuje i ono razlivanje krvi i snajperski nišan“.

Da prolazi i 21. mesec od ubistva u „traganju za pravdom da se ubica pronađe i procesuira“, u saopštenju je podsetila Građanska inicijativa SDP „Oliver Ivanović“, odnosno deo koji je ostao pošto je najbliža Ivanovićeva saradnica Ksenija Božović sa još jednim članom SDP – Svetislavom Jokićem na poslednjim kosovskim izborima nastupila na listi Srpske liste.

„Članovi GI SDP i ovog 16-og postavljaju pitanje ko je naručio i ubio Olivera Ivanovića? Mišljenja smo takođe da ćemo moći institucionalno zahtevati da se nalogodavci i ubice pronađu, odgovaraju i time se pravda zadovolji. Nova vlast na Kosovu nagoveštava da će im prioritet biti borba protiv kriminala i korupcije, onda sve zajednice na Kosovu treba da očekuju da to obećanje ispune, a mi iz GI SDP očekujemo da pronađu nalogodavce i procesuiraju ubice Olivera Ivanovića“, poručeno je u saopštenju.

U saopštenju su naveli i da se istražni organi „sporadično oglašavaju“, čime se „stiče utisak kod građana da se njihove izjave koriste samo za pojedinačna politička delovanja“.

Kossev navodi da je Oliver Ivanović bio najeksponiraniji srpski lider sa Kosova i Metohije od 1999. godine i da je odigrao ključnu ulogu do prve polovine 2000-itih u, kako srpska javnost vidi, odbrani grada od pokušaja nasilnog ulaska ekstremnih Albanaca sa juga.

Navode da je važio za hrabrog, ali umerenog i pragmatičnog političara i da je zagovarao dijalog, saradnju i demokratske vrednosti.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u severnoj Kosovskoj Mitrovici ispred kancelarije GI SDP. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana, u Beogradu.

Vlasti opštine Severna Mitrovica nisu održale komemorativni skup, nije otvorena knjiga žalosti, a zbog Ivanovićevog ubistva nije održana ni vanredna sednica Skupštine opštine.

Ivanovićevo telo bilo je izloženo u malim prostorijama njegove građanske inicijative.

Olivera Ivanovića na put za Beograd u Aleju zaslužnih građana ispratilo je više hiljada Mitrovčana u nepreglednoj kilometarskoj koloni i špalirom građana sa strane.

 Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022