Vesti
Drugi pišu

Dragica Gašić: Hrabra i Sama

Dragici Gašić, prvoj Srpkinji koja se u junu vratila u Đakovicu, pre dva dana zabranjen je ulazak u najbližu prehrambenu prodavnicu, čiji je vlasnik Albanac, i onemogućeno da kupi hleb i ostale namirnice. I to samo nekoliko dana pošto je medijima pohvalila baš zaposlene u toj prodavnici i navela da nema problema sa nabavkom namirnica.

Dragica Gašić: Hrabra i Sama
Dragica Gašić (Foto Kim)

Zabrana ulaska u prodavnicu samo je jedna u nizu nedaća sa kojima se suočava ova Srpkinja koja se nakon dvadeset dve godine izbeglištva vratila u Đakovicu, gde je ranije živela punih dvadeset godina.

U vihoru rata 1999. otišla je iz Đakovice sa svojim sinovima od sedam i 10 godina za Smederevsku Palanku.

Odlazila je u rodni grad nekoliko puta u proteklih par godina kako bi posetila bolesnog oca, a onda je u 59. godini odlučila da penzionerske dane provede tamo gde je odrasla, ne sluteći da će se suočiti sa ogromnom količinom mržnje.

“Tretiraju me kao ratnog zločinca, iako su me u policiji proveravali da li imam neke veze sa ratnim dešavanjima. Nemam nikakve, niti iko moj ima, i opštinske vlasti su mi dozvolile da se vratim. Imam sve papire. Ali mi ne daju čak ni da promenim stara, trošna vrata, jer mi navodno za to treba dozvola opštinskih vlasti“, ispričala je Dragica koja tvrdi da je pod konstantnim stresom i da ne može ni da spava jer joj stižu pretnje.

Komšije Albanci, kako tvrdi, gađaju je kamenjem, ulaze u zgradu, kucaju na njena vrata, ostavljaju preteće poruke, prete da će da je kolju.

Zbog toga Gašićeva nigde, pa ni u prodavnicu, ne ide bez policijske pratnje.

Kaže i da nije očekivala takav „doček“ i ne zna zašto je nepoželjna, jer je pre rata radila u srpkoj policiji, ali samo kao čistačica i da nije nikakvo zlo učinila, a da je još manje odgovorna što je u Đakovici tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila.

Gašićeva ne namerava da ode iz svog stana uprkos tome što je jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice zatražilo od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

I uprkos činjenici da je i opština Đakovica podnela tužbu kojom je zatražila da se „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru sa Dragicom Gašić“.

Iako Gašićevoj stiže podrška iz Srbije, OEBS-a, kosovskog Fonda za humanitarno pravo i kosovske inicijative mladih za ljudska prava, jedina Srpkinja u Đakovici i dalje je sama i uplašena, usled neprijateljskog okruženja. Stoga ni ne čudi što na jednostavno pitanje – kako se osećate, odgovara kratko – bolesno.Ostale vesti

Na Kosovu nema albanske štampe od marta prošle godine
Dok u južnom delu Kosovske Mitrovice nema ni jednog jedinog primerka novina, u severnom delu grada već od šest sati na nekoliko kioska naslagani su svi beogradski dnevnici, nedeljnici, časopisi.
  • 19.09.2021
Ubijam čoveka u sebi
Nikad ga nisam upoznao, a čini mi se da ga tako dobro znam. Nisam rođen u Beogradu. Živeo sam u ulici koja je bila prepuna Prelevića. Gradskih šmekera koji su imali fazone, voleli da popiju, pa i da se potuku. Nama, u Dragiše Mišovića ulici, rano je usađivan taj kodeks ulice. Većina nas je ostala na svetloj strani sile, ali neke je progutao mrak. Nismo sudili, niti osuđivali. Ova stvar je s albuma "Ja, Prele" iz 1996. Fantastičnu gitaru svira, a ko drugi nego Radomir Mihajlović - Točak. Još jedan junak mog detinjstva.
  • 17.09.2021

Potpisivanje Briselskog sporazuma 2013. godine ulilo je nadu ne samo u smislu rešavanja spora između Kosova i Srbije, već i omogućilo manevarski prostor za unapređenje međusobnih odnosa u izazovnom političkom okruženju kakav je zapadni Balkan. Iako su pojedine klauzule uspešno primenjene, šest od petnaest tačaka Sporazuma koje se tiču Zajednice srpskih opština (ZSO) nisu implementirane u praksi. 

  • 11.09.2021
Pandemija podelila Evropu
Radikalno različito doživljavanje pandemije kovida 19 stvorilo je velike geografske, generacijske i društvene podele širom Evrope.
  • 02.09.2021
Srpski biznis na severu Кosova ili kako je jedna firma pobedila na 170 tendera
Malo poznatu firmu Rad 028 iz Zvečana država je samo u poslednjih godinu i po dana, ne računajući izgradnju novog „Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici“, angažovala, po pravilu kao jedinog ponuđača, za poslove vredne skoro 29 miliona evra. Mnogi sumnjaju da je tajna uspeha u tajnom gazdi ovog preduzeća.
  • 27.08.2021
Počeli Dani Preobraženja 2021. u Prilužju
Sportskim nadmetanjima započela tradicionalna manifestacija Dani Preobraženja. Manifestacija dani Preobraženja, koja se u Prilužju tradicionalno održava u susret slavi Hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg i slavi opštine Vučitrn-Prilužje, ove godine će proširiti svoj sadržaj.
  • 16.08.2021