Vesti
Drugi pišu

Dragica Gašić: Hrabra i Sama

Dragici Gašić, prvoj Srpkinji koja se u junu vratila u Đakovicu, pre dva dana zabranjen je ulazak u najbližu prehrambenu prodavnicu, čiji je vlasnik Albanac, i onemogućeno da kupi hleb i ostale namirnice. I to samo nekoliko dana pošto je medijima pohvalila baš zaposlene u toj prodavnici i navela da nema problema sa nabavkom namirnica.

Dragica Gašić: Hrabra i Sama
Dragica Gašić (Foto Kim)

Zabrana ulaska u prodavnicu samo je jedna u nizu nedaća sa kojima se suočava ova Srpkinja koja se nakon dvadeset dve godine izbeglištva vratila u Đakovicu, gde je ranije živela punih dvadeset godina.

U vihoru rata 1999. otišla je iz Đakovice sa svojim sinovima od sedam i 10 godina za Smederevsku Palanku.

Odlazila je u rodni grad nekoliko puta u proteklih par godina kako bi posetila bolesnog oca, a onda je u 59. godini odlučila da penzionerske dane provede tamo gde je odrasla, ne sluteći da će se suočiti sa ogromnom količinom mržnje.

“Tretiraju me kao ratnog zločinca, iako su me u policiji proveravali da li imam neke veze sa ratnim dešavanjima. Nemam nikakve, niti iko moj ima, i opštinske vlasti su mi dozvolile da se vratim. Imam sve papire. Ali mi ne daju čak ni da promenim stara, trošna vrata, jer mi navodno za to treba dozvola opštinskih vlasti“, ispričala je Dragica koja tvrdi da je pod konstantnim stresom i da ne može ni da spava jer joj stižu pretnje.

Komšije Albanci, kako tvrdi, gađaju je kamenjem, ulaze u zgradu, kucaju na njena vrata, ostavljaju preteće poruke, prete da će da je kolju.

Zbog toga Gašićeva nigde, pa ni u prodavnicu, ne ide bez policijske pratnje.

Kaže i da nije očekivala takav „doček“ i ne zna zašto je nepoželjna, jer je pre rata radila u srpkoj policiji, ali samo kao čistačica i da nije nikakvo zlo učinila, a da je još manje odgovorna što je u Đakovici tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila.

Gašićeva ne namerava da ode iz svog stana uprkos tome što je jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice zatražilo od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

I uprkos činjenici da je i opština Đakovica podnela tužbu kojom je zatražila da se „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru sa Dragicom Gašić“.

Iako Gašićevoj stiže podrška iz Srbije, OEBS-a, kosovskog Fonda za humanitarno pravo i kosovske inicijative mladih za ljudska prava, jedina Srpkinja u Đakovici i dalje je sama i uplašena, usled neprijateljskog okruženja. Stoga ni ne čudi što na jednostavno pitanje – kako se osećate, odgovara kratko – bolesno.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022