Vesti
Drugi pišu

Dragica Gašić: Hrabra i Sama

Dragici Gašić, prvoj Srpkinji koja se u junu vratila u Đakovicu, pre dva dana zabranjen je ulazak u najbližu prehrambenu prodavnicu, čiji je vlasnik Albanac, i onemogućeno da kupi hleb i ostale namirnice. I to samo nekoliko dana pošto je medijima pohvalila baš zaposlene u toj prodavnici i navela da nema problema sa nabavkom namirnica.

Dragica Gašić: Hrabra i Sama
Dragica Gašić (Foto Kim)

Zabrana ulaska u prodavnicu samo je jedna u nizu nedaća sa kojima se suočava ova Srpkinja koja se nakon dvadeset dve godine izbeglištva vratila u Đakovicu, gde je ranije živela punih dvadeset godina.

U vihoru rata 1999. otišla je iz Đakovice sa svojim sinovima od sedam i 10 godina za Smederevsku Palanku.

Odlazila je u rodni grad nekoliko puta u proteklih par godina kako bi posetila bolesnog oca, a onda je u 59. godini odlučila da penzionerske dane provede tamo gde je odrasla, ne sluteći da će se suočiti sa ogromnom količinom mržnje.

“Tretiraju me kao ratnog zločinca, iako su me u policiji proveravali da li imam neke veze sa ratnim dešavanjima. Nemam nikakve, niti iko moj ima, i opštinske vlasti su mi dozvolile da se vratim. Imam sve papire. Ali mi ne daju čak ni da promenim stara, trošna vrata, jer mi navodno za to treba dozvola opštinskih vlasti“, ispričala je Dragica koja tvrdi da je pod konstantnim stresom i da ne može ni da spava jer joj stižu pretnje.

Komšije Albanci, kako tvrdi, gađaju je kamenjem, ulaze u zgradu, kucaju na njena vrata, ostavljaju preteće poruke, prete da će da je kolju.

Zbog toga Gašićeva nigde, pa ni u prodavnicu, ne ide bez policijske pratnje.

Kaže i da nije očekivala takav „doček“ i ne zna zašto je nepoželjna, jer je pre rata radila u srpkoj policiji, ali samo kao čistačica i da nije nikakvo zlo učinila, a da je još manje odgovorna što je u Đakovici tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila.

Gašićeva ne namerava da ode iz svog stana uprkos tome što je jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice zatražilo od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

I uprkos činjenici da je i opština Đakovica podnela tužbu kojom je zatražila da se „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru sa Dragicom Gašić“.

Iako Gašićevoj stiže podrška iz Srbije, OEBS-a, kosovskog Fonda za humanitarno pravo i kosovske inicijative mladih za ljudska prava, jedina Srpkinja u Đakovici i dalje je sama i uplašena, usled neprijateljskog okruženja. Stoga ni ne čudi što na jednostavno pitanje – kako se osećate, odgovara kratko – bolesno.Ostale vesti

Čorba bez klin(ov)a: O činu potpisivanja Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC
Desilo se, eto, i to: Dritan Abazović, premijer Crne Gore i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije potpisali su trećeg avgusta u prepodnevnim satima u Podgorici Temeljni ugovor o odnosima između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Dokument je potpisan i ništa se nije desilo.
  • 06.08.2022
Ljudi iznad svakog straha
U Crkvi Svetog Ilije okupili su se Srbi da obeleže slavu. Hram vučitrnskih Srba podseća na spaljenu katakombu. Od fresaka na zidovima ostali su samo tamne mrlje i ispucali malter pa se tek poneki lik nazire iza gareži.
  • 04.08.2022
RSE: Milioni Srbije za osobe i firme sa ’’crne liste’’ SAD
Pojedinci i firme sa "crne liste" Sjedinjenih Američkih Država, kojima je Vašington uveo sankcije zbog sumnji na međunarodni organizovani kriminal, iz budžeta države Srbije dobijaju milionske poslove, pokazuje istraživanje Radija Slobodna Evropa (RSE).
  • 25.07.2022
Dilema oko statusa kandidata za EU
Šta Zapadni Balkan može da očekuje na samitu EU koji se održava krajem ove sedmice? Da li će te zemlje na putu ka EU prestići Ukrajina i Moldavija? Evo nekih izvoda iz nemačke štampe.
  • 21.06.2022
Šolc izoštrio poruke, Vučić navodno iznenađen
Nešto optimizma oko "evropske perspektive" palo je u senku suprotstavljenih stavova kancelara Šolca i predsednika Vučića o Kosovu i sankcijama protiv Rusije, kažu sagovornici DW.
  • 11.06.2022
Most preko Bojane će spojiti Crnu Goru i Albaniju
Plan Albanije i Crne Gore je da zajednički do 2024. godine izgrade most preko reke Bojane (alb. Buna), koji će spajati Ulcinj - najjužniju crnogorsku opštinu i letovalište Velipolje u Albaniji.
  • 10.06.2022