Vesti
Drugi pišu

Dragica Gašić: Hrabra i Sama

Dragici Gašić, prvoj Srpkinji koja se u junu vratila u Đakovicu, pre dva dana zabranjen je ulazak u najbližu prehrambenu prodavnicu, čiji je vlasnik Albanac, i onemogućeno da kupi hleb i ostale namirnice. I to samo nekoliko dana pošto je medijima pohvalila baš zaposlene u toj prodavnici i navela da nema problema sa nabavkom namirnica.

Dragica Gašić: Hrabra i Sama
Dragica Gašić (Foto Kim)

Zabrana ulaska u prodavnicu samo je jedna u nizu nedaća sa kojima se suočava ova Srpkinja koja se nakon dvadeset dve godine izbeglištva vratila u Đakovicu, gde je ranije živela punih dvadeset godina.

U vihoru rata 1999. otišla je iz Đakovice sa svojim sinovima od sedam i 10 godina za Smederevsku Palanku.

Odlazila je u rodni grad nekoliko puta u proteklih par godina kako bi posetila bolesnog oca, a onda je u 59. godini odlučila da penzionerske dane provede tamo gde je odrasla, ne sluteći da će se suočiti sa ogromnom količinom mržnje.

“Tretiraju me kao ratnog zločinca, iako su me u policiji proveravali da li imam neke veze sa ratnim dešavanjima. Nemam nikakve, niti iko moj ima, i opštinske vlasti su mi dozvolile da se vratim. Imam sve papire. Ali mi ne daju čak ni da promenim stara, trošna vrata, jer mi navodno za to treba dozvola opštinskih vlasti“, ispričala je Dragica koja tvrdi da je pod konstantnim stresom i da ne može ni da spava jer joj stižu pretnje.

Komšije Albanci, kako tvrdi, gađaju je kamenjem, ulaze u zgradu, kucaju na njena vrata, ostavljaju preteće poruke, prete da će da je kolju.

Zbog toga Gašićeva nigde, pa ni u prodavnicu, ne ide bez policijske pratnje.

Kaže i da nije očekivala takav „doček“ i ne zna zašto je nepoželjna, jer je pre rata radila u srpkoj policiji, ali samo kao čistačica i da nije nikakvo zlo učinila, a da je još manje odgovorna što je u Đakovici tokom ratne 1998. i 1999. godine ubijeno više od hiljadu albanskih civila.

Gašićeva ne namerava da ode iz svog stana uprkos tome što je jedanaest nevladinih organizacija iz Đakovice zatražilo od lokalnih vlasti da je što pre isele i najavilo podnošenje peticije kosovskoj vladi.

I uprkos činjenici da je i opština Đakovica podnela tužbu kojom je zatražila da se „poništi ugovor o izdavanju stana sa zahtevom za privremenu meru sa Dragicom Gašić“.

Iako Gašićevoj stiže podrška iz Srbije, OEBS-a, kosovskog Fonda za humanitarno pravo i kosovske inicijative mladih za ljudska prava, jedina Srpkinja u Đakovici i dalje je sama i uplašena, usled neprijateljskog okruženja. Stoga ni ne čudi što na jednostavno pitanje – kako se osećate, odgovara kratko – bolesno.Ostale vesti

“Školica sporta”- idealno rešenje za savladavanje prvih sportskih koraka
Dete nije mali čovek, već ima svoje specifične potrebe. Među njima je i mnogo više vremena provedenog u kretanju, što je jedan od najvažnijih faktora zdravlja. Kroz fizičku aktivnost deca razvijaju telesne i psihičke veštine. Većina njih tu svoju potrebu zadovoljava kroz igru, ali je sve više mladih koji se rano usmere na određenu vrstu sporta i počnu intenzivan trening, a sve radi takmičenja.
  • 26.01.2022
Predistražni postupak za ubistvo Ivanovića: Strogo poverljiva istina
Prema slovu zakona odrednica "strogo poverljivo" postavlja se radi sprečavanja nastanka teške štete po interese Republike Srbije. Nije li upravo nepopravljiva šteta već nastala Ivanovićevim ubistvom, piše u najnovijem broju NIN-a novinar Milan Radonjić.
  • 25.01.2022
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova pokrenula postupke protiv funkcionera Srpske liste
Agencija za borbu protiv korupcije Kosova je pokrenula istražni postupak protiv funkcionera iz redova Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.
  • 24.01.2022
Da li je beskrupulozno izveštavanje o samoubistvu tvoja novinarska misija?
Obraćam se tebi, dragi/a kolega/koleginice, u nadi da mi nećeš zameriti što ti ne persiram. Nije to odsustvo kućnog vaspitanja - ne persiram ti jer te doživljavam kao člana svojevrsne proširene porodice sa kojom već četvrt veka delim ovaj grki novinarski hleb. Obraćam ti se u nadi da ćeš konačno razumeti zašto uporno pokušavam da doprem do tebe ne bi li konačno zaista shvatio/la koliku odgovornost imaš kao delatnik koji bi trebalo da štiti interes javnosti, posebno kada izveštavaš o tako ozbiljnim i osetljivim temama kao što je fenomen samoubistva.
  • 21.01.2022
Nevolje sa udžbenicima
Mada između ova dva entiteta postoji ogroman politički i društveni jaz, kada je reč o udžbenicima istorije đaci u Srbiji i na Kosovu izloženi su sličnim oblicima dezinformisanja o sukobima 1998 – 1999.
  • 20.01.2022
Kako nam nedostaje Oliver
Kosovska Mitrovica na današnji dan pre četiri godine – grad bez osmeha, s ljudima koji plaču na ulici. Komadić grada u koji je Ivanović ugradio svoj život izgledao je prazno i zaleđeno.
  • 16.01.2022