DPK hoće Vladu bez "Srpske"

DPK Hašima Tačija saopštila da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".

Podeli ovaj članak sa:
 • Priština (Foto Kim)

U saopštenju DPK, koje prenose prištinski mediji, se kaže da vlada koja ne bi imala 80 poslanika podrške može da uvede zemlju u institucionalnu krizu.

Ta kriza ne samo što će dovesti do vanrednih izbora "nego može proizvesti nepoželjno stanje koje bi koštalo Kosovo i građane", navodi se u saopštenju DPK koje je potpisao zamenik predsednika stranke Kadri Veselji, a prenose mediji u Prištini.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi smatra da je više razloga za ovakvo saopštenje Tačijeve stranke, a pre svega je uveren da je ono usledilo jer DPK zna da "nijedna albanska politička partija ne samo da ne želi da bude deo eventualne vlade sa DPK nego je prekinula svaku komunikaciju ne dozvolivši da lider DPK ima iole šanse da formira vladu".

Šeholi se pita i otkud se sada DPK "setila" da bez 80 poslanika ne treba formirati vladu i da u tih 80 poslanika ne treba da bude lista "Srpska", koja, kako trvde u DPK, može da blokira procese.

Uveren je da pozivanje na multietničko i multikonfesionalno društvo, i sa skupštinom koja ima ima 80 ili više poslanika ali bez srpskih predstavnika, ne može drugačije da se tumači nego poruka nealbanskim gradjanima "tu ste gde ste u skupstini i vladi Kosova jer ste ustavna kategorija, ali da znate da možemo mi sve i bez vas".

Taj jezik, uveren je Šeholi, neće da podrže ni Vašington, ni Brisel ali nijedan relevantan međunarodni faktor na Kosovu.

Saopštenje DPK je tim čudnije, smatra Šeholi, jer je upravo Ustavni sud Kosova usvojio zahtev koalicionog bloka DSK-ABK-Inicijativa za Kosovo uz podršku liste "Srpska" i pojedinih poslanika nesrpske zajednice za "javno saslušanje" povodom izbora predsednika skupštine Kosova Ise Mustafe.

"DPK zna da u parlamentarizmu vladu formira onaj ko ima većinu, a u ovom trenutku bez obzira što su najveća stranka na Kosovu oni ne mogu formirati vladu. Strah od toga što će biti opozicija i što će se otvoriti mnogo procesa u vezi s korupcijom i organizovanim kriminalom čine DPK veoma kontraverznom i čudnom partijom koja ne može da se pomiri s tim da neće biti u vladi", smatra Šeholi.

Sličnog je mišljenja Burim Ramadani, generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova, koji na svojoj Fejsbuk stranici piše da saopštenje DPK govori samo o njihovoj prevelikoj želji za vlašću i kontrolom javnog budže, te konstatuje da u poruci ima elemenata pretnje.

"Pretite - čime? Zašto? Jer ste izgubili vlast? Treba da znate da je upravo vaša vlast od sedam godina koštala Kosovo i građane demokratije i perspektive. Napravili ste haos sedam godina, šta više želite? Shvatite da je značajno za Kosovo da se ponašate kao konstruktivna opozicija. Ostavite pretnje i destruktivne pristupe", poručio je Ramadani.

DSK odbacuje ponudu Tačijeve stranke

Demokratski savez Kosova (DSK) odbacio je ponudu stranke Hašima Tačija o formiranju vlade koju bi podržalo 80 poslanika, ali bez liste "Srpska".

Generalni sekretar DSK Ismet Bećiri je za "Ekspreš" rekao da je Tačijeva Demokratska partija Kosova sa zakašnjenjem shvatila da ne može formirati buduću vladu Kosova.

Po njegovim rečima, saopštenje DPK svedoči da ta stranka po svaku cenu želi da ostane na vlasti pokušavajući da formira neku "sveobuhvatnu" vladu.

Bećiri je dodao da je DPK shvatila da će ostati u opoziciji, jer nijedna stranka ne želi da sklapa koaliciju s njom, prenosi "Ekspres".

"Ovog puta vladu formiraju oni koji imaju više poslanika u skupštini Kosova... Znači, buduću vladu formiraju DSK, Alijansa za budućnost Kosova, Inicijativa za Kosovo i Srbi, zajedno sa ostalim nesrpskim zajednicama", kazao je Bećiri.

Samoopredeljenje: DPK uvidela da neće moći da bude vlast

Potpredsednik pokreta "Samoopredeljenje" Glauk Konjufca izjavio je, povodom saopstenja DPK, u kojem se navodi da bi se politička blokada mogla rešiti formiranjem vlade koju bi podržalo više od 80 poslanika, ali bez liste "Srpska", da je to taktika DPK jer su uvideli da sigurno neće moći da budu vlast.

" DPK sada zna sigurno da više nece moći da bude vlast, a za njih vlast podrazumeva imunitet od gonjenja pravde i zbog toga pokusavaju da po svaku cenu taktiziraju", rekao je Konjufca u emisiji "Info magazin" na TV Klan Kosova.

Prema njegovim rečima, to im "sigurno neće uspeti" jer blok DSK-ABK-Inicijativa za kosovo zajedno sa ostalim nealbanskim zajednicama čine vecinu "i tu je kraj svega".

Ostale vesti

 • Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Visoki Dečani žive 700 godina, monaško bratsvo se roji i podmlađuje

  Drevna lavra udno Prokletija, Visoki Dečani u Metohiji, podignuta je u vreme procvata srpske srednjovekovne države. I danas je stecište ne samo verujućih već i vizantologa, istoričara umetnosti, freskoslikara. Sa Srbima koji žive nadomak svetinje manastir Visoki Dečani i njegovi monasi simbol su očuvanja pravoslavlja na prostoru Kosova.

 • Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Kada ističe mandat Specijalnom sudu u Hagu?

  Petogodišnji mandat Specijalnog suda za zločine na Kosovu, prema ustavnom amandmanu iz 2015. ističe sledeće godine, dok u Zakonu o ratifikaciji međunarodnog sporazuma Kosova i EU stoji da će mandat suda biti okončan onda kada Savet EU to odluči, piše RSE.

 • Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarska izručuje Manitaševića Kosovu

  Mađarske vlasti odlučile su juče da Srbina, Ljubišu Manitaševića, rodom iz Velike Hoče, izruče Kosovu. Ministar pravosuđa Mađarske ima rok od šest meseci, koji počinje 25. novembra, da potpiše odluku o izručenju, izjavio je za Danas Nenad Manitašević, pozivajući se na informacije iz Konzulata Srbije u Budimpešti i advokata koji zastupa njegovog brata, Ljubišu Manitaševića.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane