Vesti
Drugi pišu

Dojče vele: Svi protiv Tačija

Predsednik Kosova Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmenu teritorija sa Srbijom, prenose mediji na nemačkom. Protiv Tačijeve ideje su svi bitniji političari, nevladin sektor i mediji.
Dojče vele: Svi protiv Tačija
Hašim Tači (Foto Kim)

"On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije", piše bečki list Standard.

"Lider stranke Samoopredeljenje Aljbin Kurti najavio je demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da se sa promenama mogu ponoviti tragedije prošlosti."

Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsednik.

"I predsednik parlamenta i potpredsednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od retkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tomi praktično ništa ne može čuti."

Nemački javni radio Dojčlandfunk emitovao je dvadesetominutnu reportažu Norberta Mapes Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na nemačkom govornom području. On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao:

"Neće biti podele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlašćenjima."

Radio prenosi reči Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Tači nema nikakvu podršku za svoje predloge, ni u narodu ni u parlamentu.

"Svi znamo kako je Tači postao predsednik. Tu su korišćeni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Tači bio na vlasti."

Tači nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika Koha ditore.

Agron Bajrami, glavni urednik tih novina, kaže: "Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa severa Kosova budu u Srbiji - kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?"

U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci poput evropskog komesara Johanesa Hana i predsednika Alksandera van der Belena, ohrabrivali ideju o razmeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"EU to izričito dozvoljava! To protivreči svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u poslednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smeru", dodao je Bajrami za Dojčlandfunk.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022