Vesti
Drugi pišu

Đurić: Osuda povodom izjava Edija Rame

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, najoštrije je teritorijalne pretenzije koje je danas u Prištini ispoljio albanski premijer Edi Rama, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, prenosi Tanjug.
Đurić: Osuda povodom izjava Edija Rame
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Rama "velikoalbanskim pretenzijama", ovog puta na našoj teritoriji, uvredio srpski narod.

Umesto da umanji, pojačao je tenziju u regionu. Bilo bi neuporedivo korisnije da su Rama i njegovi saradnici poslali poruku pomirenja, želju za saradnjom i stabilnošću u regionu, kao što to čini Srbija", rekao je Đurić.

Primetivši da je skup u Prištini održan u Narodnoj biblioteci, Đurić je pozvao Ramu da uzme neku od knjiga i pročita da Kosovo nikada neće biti deo Albanije i da će "san o velikoj državi i jednom narodu ostati samo san".

"Još jednom pozivam Ramu da pošto već drži govore u Narodnoj biblioteci, da je mnogo bolje da uzme neku od knjiga gde sasvim sigurno može naći činjenice gde se nalazi Kosovo i Metohija", rekao je Đurić.Ostale vesti

Neprovereni navodi o smrti Srbina sa Kosova u Libiji
Telo plaćenika pronađeno je južno od Tripolija, prenela je Anadolija pozivajući se na zvanične izvore u Libiji. Neki od vodećih kosovskih medija, između ostalih i javni servis, su s druge strane vođeni neproverenim informacijama sa Tvitera preneli i to da je reč o Srbinu sa Kosova, koji je učestvovao i u sukobima 1999. godine, objavljujući između ostalog fotografiju Tibora Cerne, pripadnika Vojske Jugoslavije koji je nastradao tokom bitke na Košarama
  • 27.05.2020
Kud se dede Metohija?
Kako piše Petrit Imami u knjizi „Srbi i Albanci kroz vekove“, tokom Drugog svetskog rata, postojao je sukob između Albanaca kvislinga-nacionalista i antifašista. Fadilj Hodža kao odgovor na zloupotrebu Prizrenske lige iz 1878, u listu KPJ Sloboda (1943) najavljuje: „Narodi Kosova i Metohije, organizovaće konferenciju, možda ne u Prizrenu, koja će imati veću važnost nego ona 1878. g. (Imami, 2016: 469)“. 
  • 19.05.2020
Izjava Škeljzena Gašija iz Samoopredeljenja o ubistvu oko hiljadu nedužnih Srba ima težinu jer je to prvi put da dolazi iz neke od jačih albanskih partija, piše beogradska Politika.
  • 02.05.2020
Dvostruki policijski čas kao dobar naslov u teatru apsurda
Narodno pozorište u Prištini sa sedištem u Gračanici je institucija Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i u svom radu se u potpunosti i isključivo rukovodi regulativama i instrukcijama vlade u Beogradu i svog resornog ministarstva, što važi i za slučaj pandemije virusa korona.
  • 23.04.2020
Vaskrs utrnulog sveta
Etnička izolovanost, strah od drugoga i formiranje geta već 20 godina su način života i model opstanka za Srbe na Кosmetu.
  • 20.04.2020
Kurtija kritikuju zbog saradnje sa Srbima tokom pandemije
Stranke i mediji bliski Hašimu Tačiju kritikuju odlazeću vladu Aljbina Kurtija, posebno zbog mera u srpskim sredinama tokom pandemije, piše Dojče Vele.
  • 11.04.2020