Vesti
Drugi pišu

Đurić: Na Kosovu večito otvorena sezona lova na Srbe

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da je napad na ekipu TV Most u Obiliću bio napad na Srbe i slobodu govora.
Đurić: Na Kosovu večito otvorena sezona lova na Srbe
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

"Neophodno je da ta osuda dođe kako od pokrajinskih institucija tako i od novinarskih albanskih udruženja, kao i od predstavnika međunarodne zajednice koja ne sme novim pohvalama i novim otvaranjem vrata Prištini međunarodnim organizacijama da nagrađuje društvenu klimu u kojoj je večito otvorena sezona lova na Srbe ", rekao je Đurić novinarima u Beogradu.

Đurić je objasnio da je televizijska ekipa za dlaku izbegla linč zbog toga što je boravila u vozilu sa beogradskim registarskim tablicama i govorila srpski jezik. Dodao je da je u trenutku napada ekipa radila prilog o dodeli humanitarne pomoći srpskoj školi Branko Radičević u Obiliću, koji je inače etnički očišćen od Srba.

"To je zasmetalo grupici ekstremista koji su ih napali. Jedan od njih je čak kameramana TV Most napao lopatom. To se sve dešavalo na samo 50 metara od lokalne policijske stanice", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, „brutalni napad predstavlja kontinuitet klime koja se stvara u južnoj pokrajini u kojoj se redovno i aktivno pothranjuje od strane najviših političkih predstavnika kosovskih albanaca i koja nikada ne biva kažnjena već ignorisana i gurana pod tepih, ali i nagrađivana“.

Đurić će, kako je rekao, o najnovijem napadu na Srbe na Kosovu obavestiti tim visoke predstavnice EU Federike Mogerini koji danas u Beogradu boravi u okviru dijaloga Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021