Vesti
Drugi pišu

Dijalog neće biti nastavljen pre juna!?

Briselski dijalog neće biti nastavljen pre juna, ali kada god da bude obnovljen neće usporiti evrointegracije Srbije.
Dijalog neće biti nastavljen pre juna!?
Mustafa, Mogerini, Vučić (Foto Balkan Aldžazira)

Dijalog se izgubio negde na pola puta između prištinske table sa natpisom politička kriza i beogradske table na kojoj piše izbori. Prognoza - trebaće mu još neko vreme da se pronađe.

Rezultat razgovora i dogovora je uvek bolji rezultat nego nečija jednostrana odluka poručuje srpski premijer.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija spremna da održi reč i ispoštuje svoj potpis, da želi punu primenu briselskog sporazuma i to što pre, ali bez ikakvih ultimatuma ni jedne ni druge strane.

Za nekoliko dana Hašim Tači i zvanično postaje predsednik Kosova i tom inauguracija trebalo bi da bude zaokružena insistucionalna forma po kojoj bi Priština imala pun kapcitet da implementira sve što je u Briselu dogovoreno.

Kosovo ne sme da ne bude spremno za dijalog sa Beogradom ocenjuje analitičar Fatmir Šeholi.

"Kosovo je u krizi, ali ta politička kriza ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Briselskim sporazumom, jer bilo koja vlada sutra ili naredne godine, ako bude izbora, mora da nastavi razgovor sa Vladom Srbiji jer je to međunaridna obaveza", kaže Šeholi.

U međuvremenu iskaču dnevni problemi, kao što je recimo blokada kamiona. U Centru za spoljnu politiku kažu da pravog prodora u noramalizaciji odnosa neće biti dok se naredni koraci ne budu dogovarali na najvišem nivou. Dakle, ništa pre juna.

"Ne očekujem da će doći do susreta na najvišem nivou dok se ne izabere nova vlada u Beogradu. Ostaje otvoreno formiranje ZSO kao ključno pitanje, za Srbe na Kosovu najznačajnije", kaže Aleksandra Joksimović.

Toliko puta ponovljeno - napredak u procesu približavanja Srbije EU diktiraće će napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Srbiju najverovatnije u junu očekuju otvaranja poglavlja 23 i 24 i opšta je ocena da trenutni muk u odnosu sa Kosovom ne može da uzrokuje eventualno odlaganje tog novog koraka u evrointegracijama.Ostale vesti

Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020
Koha: „Prisvajanje srednjovekovnih arberijskih spomenika na Kosovu od strane Srba“
Srpska država, u međunarodnoj zajednici, kada govori o pravima nad Kosovom, pokreće pitanje crkava i manastira na Kosovu. Ovaj nepravedni istorijski pokušaj bio je toliko uspešan da je srpska propaganda uticala na postizanje međunarodnog sporazuma „Sveobuhvatni predlog za rešavanje statusa Kosova“, koji je izradio predsednik Finske (marta 2007.) – gde su pravoslavni manastiri izgrađeni u srednjem veku prepoznati kao zaostavština Srpske pravoslavne crkve.
  • 12.09.2020
Pozitivni signali sa sastanka u Briselu
Srbija i Kosovo su u Briselu, vrativši dijalog "kući" sa "izleta" u Vašington, potvrdili svoju posvećenost evrointegracijama i dijalogu pod okriljem Evropske unije (EU), piše Dojče vele (DW).
  • 08.09.2020
Rakočević: Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova
Od slobodne Crne Gore zavisi sloboda Kosova, poručio je književnik i novinar iz Gračanice Živojin Rakočević, kojem je u sklopu ovogodišnje manifestacije „Trg od ćirilice“ uručena nagrada „Pečat hercega Šćepana“.
  • 30.08.2020
Zvezda u Tirani – ni mediji ne uspevaju da podgreju tenzije
Očekivalo bi se da pršti od varnica i političkih izjava i zaveta. Ali, pred duel srpskog i albanskog šampiona od toga gotovo da nema ni traga. Smirivanju strasti doprinosi i to što se igra bez publike, piše Dojče Vele.
  • 24.08.2020
Firma Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića učestvuje u popločavanju Beograda
Građevinski materijal za popločavanje nekoliko ulica u centru Beograda nabavljen je od firme "Granit-peščar" u kojoj četvrtinu vlasništva imaju biznismeni Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, objavio je Krik. Ova firma jedan je od najvećih poreskih dužnika u zemlji.
  • 20.08.2020