Vesti
Drugi pišu

Dijalog neće biti nastavljen pre juna!?

Briselski dijalog neće biti nastavljen pre juna, ali kada god da bude obnovljen neće usporiti evrointegracije Srbije.
Dijalog neće biti nastavljen pre juna!?
Mustafa, Mogerini, Vučić (Foto Balkan Aldžazira)

Dijalog se izgubio negde na pola puta između prištinske table sa natpisom politička kriza i beogradske table na kojoj piše izbori. Prognoza - trebaće mu još neko vreme da se pronađe.

Rezultat razgovora i dogovora je uvek bolji rezultat nego nečija jednostrana odluka poručuje srpski premijer.

Premijer Aleksandar Vučić kaže da je Srbija spremna da održi reč i ispoštuje svoj potpis, da želi punu primenu briselskog sporazuma i to što pre, ali bez ikakvih ultimatuma ni jedne ni druge strane.

Za nekoliko dana Hašim Tači i zvanično postaje predsednik Kosova i tom inauguracija trebalo bi da bude zaokružena insistucionalna forma po kojoj bi Priština imala pun kapcitet da implementira sve što je u Briselu dogovoreno.

Kosovo ne sme da ne bude spremno za dijalog sa Beogradom ocenjuje analitičar Fatmir Šeholi.

"Kosovo je u krizi, ali ta politička kriza ne bi trebalo da ima nikakve veze sa Briselskim sporazumom, jer bilo koja vlada sutra ili naredne godine, ako bude izbora, mora da nastavi razgovor sa Vladom Srbiji jer je to međunaridna obaveza", kaže Šeholi.

U međuvremenu iskaču dnevni problemi, kao što je recimo blokada kamiona. U Centru za spoljnu politiku kažu da pravog prodora u noramalizaciji odnosa neće biti dok se naredni koraci ne budu dogovarali na najvišem nivou. Dakle, ništa pre juna.

"Ne očekujem da će doći do susreta na najvišem nivou dok se ne izabere nova vlada u Beogradu. Ostaje otvoreno formiranje ZSO kao ključno pitanje, za Srbe na Kosovu najznačajnije", kaže Aleksandra Joksimović.

Toliko puta ponovljeno - napredak u procesu približavanja Srbije EU diktiraće će napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Srbiju najverovatnije u junu očekuju otvaranja poglavlja 23 i 24 i opšta je ocena da trenutni muk u odnosu sa Kosovom ne može da uzrokuje eventualno odlaganje tog novog koraka u evrointegracijama.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021