Vesti
Drugi pišu

Demolirana kuća Perovića u podujevskom selu Medragovcu

Domaćinstvo Perovića, jedino živo srpsko domaćinstvo u podujevskom selu Medragovac , na administrativnoj liniji opština Podujevo, Medveđa i Kuršumlija demolirano je i opljačkano a Albanci iz susednog sela, kako je u nedelju prijavljeno kosovskoj policiji, prekinuli su dotok vode i struje do kuće Radisava (77) i Milice Perović(74), pišu Večernje novosti.
Demolirana kuća Perovića u podujevskom selu Medragovcu
Perovići (na krevetu) sa gostima (Foto D. Zečević)

Naime, po rečima njihovog sina Gorana Perovića, potpuno devastirano domaćinstvo zatekli su u nedelju popodne, kada je roditelje vratio kući iz Medveđe gde su bili na lečenju.

-Kada su nam godinama u kontinuitetu sekli šumu to sam još nekako i mogao da razumem. Ali pljačka gotovo svih stvari iz kuće kao i to što su posekli sve kablove za dotok vode iz dva okolna bazena koja su prethodno ispražnjena kao i krađa transformatora sa trafostanice, bukvalno je varvarski čin koji ukazuje na nameru Albanaca da ne dozvole povratak mojim roditeljima u svoju kuću, pogotovu što su oni jedini stalni žitelji Medragovca a samim tim i jedini žitelji podujevske opštine-priča revoltirano Goran Perović, ugostitelj u Medveđi koji ističe da je sučaj prijavio kosovskoj policiji ali da je o tome obavestio i Kancelariju za KiM i nadležne državne organe. I dok naglašava da ga ni ovaj poslednji vandalski čin Albanaca koji su od njihove kuće udaljeni par kilometara neće obeshrabriti u nameri da oživi roditeljsku kuću, naš sagovornik podseća da su i ostali meštani bili na meti napada i pljački Albanaca zbog čega su i napustili ovo selo na tromeđi podujevske i opština Kuršumlija i Medveđa.

Inače, kako se kuća Perovića nalazi na samoj administrativnoj liniji Kosova i Srbije, članovi ove ali i drugih porodica koje su do nedavno živele u selu bili su prethodnih godina na meti čestih hapšenja od strane kosovske policije zbog navodnih ilegalnih prelazaka administrativne linije.
D.Zečević

SLUČAJ RUSA

-Pošto u našem selu ne postoji zvanični adinistrativni prelaz svaki naš korak je rizičan, ako recimo krenemo na groblje koje se nalazi sa druge strane “linije” ispada da smo napravili prekršaj, ili ako dođemo putem iz Medveđe, iako drugi put nemamo osim sa strane Podujeva gde od 1999 godine ne odlazimo-pričali su svojevremeno malobrojni meštani sela koje je široj javnosti postalo poznato posle prošlogodišnjeg privođenja sedmoro članova porodice Perović i petoro ruskih državljana,njihovih prijatelja,koje su albanski mediji okarakterisali kao ruske specijalce.Ostale vesti

Mirno je dok crkva gori

Jedna lažna vest objavljena na javnom servisu RTK zauvek je promenila život i nasleđe KiM. Devetnaest ubijenih, uništeno 39 crkava i manastira, 4.000 proteranih Srba, Roma, Aškalija…

  • 18.03.2023
ARD: Zapadne firme finansiraju antizapadne medije u Srbiji
Mnogi srpski mediji neumorno šire rusku verziju o ratu u Ukrajini i huškaju protiv Evropske unije i Zapada, a upravo zapadna preduzeća u Srbiji, među kojima su i nemačka, finansiraju takve medije milionima evra kroz oglašavanje, ocenjuje nemačka javna televizija ARD.
  • 15.03.2023
Nedovoljan broj notara u opštinama na Kosovu

Broj javnih beležnika na Kosovu je nedovoljan pokazuju podaci Ministarstva pravde Kosova a sa tim se slažu i oni koji obavljaju ovaj posao, ali o tome nisu želeli da govore zvanično. U čak šesnaest opština javni beležnici ne postoje, pokazuju podaci ministarstva.

  • 10.03.2023
Nemačka štampa: Srbija se faktički pomirila sa postojanjem Kosova
Štampa na nemačkom jeziku mahom vidi načelni dogovor Beograda i Prištine kao faktičko priznanje nezavisnosti Kosova, ali i navodi da još nije sigurno da će Vučić stvar sprovesti do kraja, prenosi Dojče vele.
  • 01.03.2023
Dobro došli u slobodno pozorište
Razgovaralo se te davne 2010. u restoranu „Ćao” nadomak Prištine. Sastala su se dva direktora jednog pozorišta – jedan u gradu, drugi u getu, jedan izbeglica sa radnim knjižicama u kutiji cipela, drugi u zgradi u centru Prištine,  jedan igra u srušenim domovima kulture i traži publiku, drugi urban sa rešenim statusom. U razgovoru se dogodila eksplozija razumevanja, a Jeton Neziraj, mladi reditelj, pisac i direktor rodom iz Кačanika, otvorio je široka vrata na srpskim pozorištima i javnom životu.
  • 26.02.2023
Na šta mislimo kada kažemo Zajednica srpskih opština?

Definisana kao obaveza iz Briselskog sporazuma, Zajednica srpskih opština na Kosovu još uvek nije formirana, a zvanični Beograd kaže da je „uslov svih uslova“ za dalje pregovore sa Prištinom. Druga strana, pak, poručuje da ovakva asocijacija nije u skladu sa Ustavom Kosova, naziva je „novom Republikom Srpskom“ i tvrdi da se ovo pitanje može rešiti tek konačnim sporazumom koji bi podrazumevao međusobno priznanje. Šta o zajednici, čiji je i naziv predmet rasprava, zaista piše u dokumentima koji su Beograd i Priština već potpisali, a šta u predlozima trećih strana?

  • 25.02.2023