Vesti
Drugi pišu

Delavi: “Političko nasilje uticalo na prijem u međunarodne organizacije“

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izjavio je da je političko nasilje u kosovskom parlamentu onemogućilo je Kosovu da se učlani u Unesko i druge međunarodne organizacije.
Delavi: “Političko nasilje uticalo na prijem u međunarodne organizacije“
Greg Delavi (Foto Kim)

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Delavi je naglasio da oprečne izjave o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i dalje kreiraju političku nestabilnost i dodao da se formiranjem Zajednice srpskih opština omogućava ukidanje paralelnih struktura.

Delavi je ocenio da su se na Kosovu u toku protekle godine desile i pozitivne stvari, kao što je kandidovanje za fondove Korporacije milenijumskih izazova, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te članstvo u UEFA i FIFA.

Govoreći o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Delavi je zatražio sagledavanje činjenica, dodajući da je označena granica vladine komisije ista kao ona iz 1974. godine, kao i iz 2008. godine kada je proglašena nezavisnost.

To je, prema njegovim rečima, potvrdio i Stejt department u decembru, kao i međunarodna komisija u februaru.

"Moram reći da je granica koju je označila komisija ista ona koja se može videti na milionima kosovskih zastava u celom svetu. Prema tome, razočaran sam što ljudi koriste ovo pitanje i što se trude da polemišu sa Crnom Gorom, koja je inače prijateljska država prema Kosovu, sve to radi unutrašnjih političkih poena. To će Kosovo unazaditi na putu evrointegracija", kazao je Delavi.

Delavi je priznao da na Kosovu postoje etničke tenzije, ali i dodao da je cilj formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, između ostalog, i to da se eliminiše postojanje paralelnih struktura.

Američki ambasador smatra da je dijalog Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa imao rezultata, kao što je sakupljanje carinskih prihoda sa prelaza na severu, integracija policije i rasformiranje Civilne zaštite, ali i priznao da se oseća umor od dijaloga i da nije uočen napredak u sprovođenju sporazuma iz avgusta prošle godine.Ostale vesti

Nova Balkanska ruta – preko Jarinja
Balkanska ruta je ove godine nešto drugačija nego prethodnih, ali Srbija se i dalje nalazi na njoj. Reporterka Dojče velea pronašla je migrante iz Avganistana i Sirije na pruzi Mitrovica - Raška.
  • 10.11.2021
Prištinski sud osudio Zlatana Krstića, porodica tvrdi da u vreme zločina nije ni bio na Kosovu
Zlatan Krstić, uhapšen je 2019. godine u Uroševcu. Kosovski sud osudio ga je prvostepeno na 14 i po godina zatvora za ubistvo četvoro Albanaca, iako je u vreme kada je zločin počinjen živeo u Kragujevcu. Porodica Krstić pokušava da se izbori za pravdu i istinu, ali sud njihove dokaze ne uzima u obzir.
  • 07.11.2021
Ministarski autogol
Ako već nije izazvao zadovoljstvo („e nek’ si im reko!“) raznih usijanih glava zbog bujice pakosnih provokacija, onda u našoj javnosti svakako nije ni naročito komentarisan nastup ministra spoljnih poslova Srbije na sednici SB, piše Srđan Milošević za Peščanik.net.
  • 03.11.2021
RSE: Vlada Kosova protiv Unmika
"Unmik je ovde jer Ujedinjene nacije odbijaju da suspenduju njegov mandat, iako je Unmik od proglašenja nezavisnosti Kosova nepotreban i nema izvršna ovlašćenja", saopšteno je iz Vlade Kosova za Radio Slobodna Evropa.
  • 22.10.2021
’’Možemo očekivati još napetih situacija’’
Možemo očekivati još napetih situacija, rekao je stručnjak za međunarodne odnose i rektor Univerziteta Vern u Zagrebu Vlatko Cvrtila u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govoreći o stanju na Kosovu nakon nedavnih sukoba i nemira.
  • 15.10.2021
Lokalni izbori na Kosovu: Bitka za Prištinu i ostale političke utakmice
Izbori za lokalne organe vlasti prvi su veliki izborni test za ubedljivog pobednika prethodnih parlamentarnih izbora, stranku Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.
  • 15.10.2021