Vesti
Drugi pišu

Danas: Sajber monah na meti vlasti

Na glavnoj meti našao se iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić), koji je prošle nedelje upozorio javnost na moguće „dogovorene akcije na severu KiM“, kojima bi moglo da se krene u „konačno rešenje“, što je razgoropadilo zvanični Beograd i njegovu kosovsku ekspozituru u vladi Ramuša Haradinaja.
Danas: Sajber monah na meti vlasti
Otac Sava Janjić (Foto Danas)

Da su podela KiM i razgraničenje „đavolska rabota“ moglo bi se naslutiti već iz toga što se na udaru vrha aktuelne vlasti – prednjače predsednik Srbije i njegov generalni sekretar, koje u stopu prate šef Kancelarije za KiM i njihova Srpska lista, našla baš SPC jer je više puta u poslednjih nekoliko meseci jasno rekla „ne“ rešenju koje, kako je juče konačno priznao, zagovara Aleksandar Vučić lično.

Optužbe na račun igumana dečanskog da je saradnik raznih tajnih službi, najčešće CIA, pobornik kosovske nezavisnosti, izdajnik i šta još sve ne, nisu ništa novo. Iz Beograda su dolazile i u vreme Slobodana Miloševića, jer je tadašnji protosinđel Sava bio jedan od najvećih kritičara Miloševićeve kosovske politike, mada pokojni predsednik nikada nije ovako javno nekontrolisano besneo zbog jednog saopštenja. Doduše tada nije bilo Tvitera, koji je danas postao glavni „megdan“, na kome se arhimandrit Sava, poznat kao prvi „sajber monah“ u SPC, pokazao prilično vičan.

Otac Sava (1965), u svetu Dragutin Janjić, rodom je iz Dubrovnika. Odrastao je u Trebinju, gde je završio osnovnu i srednju školu, stekao muzičko obrazovanje. Svira violinu, a direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac tvrdi da je otac Sava jedan od retkih sa kojim u celoj Srbiji može da na ravnoj nozi razgovara o aktuelnim trendovima u klasičnoj muzici. Studije anglistike i germanistike na Filološkom fakultetu BU 1989. zamenio je manastirom Crna Reka. Jedno je od duhovnih čeda iz crnorečkog monaškog rasadnika danas raščinjenog vladike Artemija, po čijem je dolasku na katedru Eparhije raško-prizrenske prešao u Visoke Dečane i po blagoslovu 1994. počeo da se bavi kompjuterima.

Pokrenuo je i uređivao prvi sajt u SPC, zahvaljujući kom je istina o stradanju Srba na KiM obišla svet. NJegovo znanje engleskog jezika, dar za diplomatiju, dobre veze sa strancima, koje je stekao sticajem kosovskih (ne)prilika, smetale su pojedinim srpskim vladikama van KiM. Iguman Visokih Dečana postao je 2010. i držao se podalje od javnosti sve do saopštenja-upozorenja prošle nedelje koje je toliko potreslo naprednjačku „elitu“ da, kao u pesmi Matije Bećkovića, deluju „kivni zato što ih je prepoznao“.Ostale vesti

Srbija - Kosovo: Šta sledi posle dogovora u Briselu?
Kako dogovor o tablicama postignut u Briselu ocenjuju Srbi, a kako Albanci? Šta kažu u Beogradu, a šta u Prištini? I šta se može očekivati dalje?
  • 25.11.2022
Berlin traži da Srbija i Kosovo reše spor
Nemačka vlada je pozvala vlasti u Srbiji i na Kosovu da međusobne napetosti reše konstruktivnim dijalogom. "Razočarani smo što dve strane nisu mogle da se dogovore o rešavanju aktuelne krize", rekao je portparol vlade u Berlinu Štefen Hebeštrajt.
  • 23.11.2022
Koha: Donošenje Zakona o saradnji opština Kosova rešenje za problema sa ZSO
Usvajanje novog zakona pod nazivom "Zakon o međuopštinskoj saradnji i koordinaciji", bilo bi rešenje za prevazilaženje višegodišnjeg ćorsokaka oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO), piše u nedavno procurelom "non-pejperu" u koji je imao uvid portal prištinskog lista Koha.net.
  • 15.11.2022
Kleving: Kosovo mora da iznese predlog za srpsku manjinu
Nemački stručnjak za Balkan Konrad Kleving u intervjuu za Dojče vele ocenjuje koje su to prednosti, a koje mane nemačko-francuskog predloga rešenja za Kosovo i Srbiju.
  • 15.11.2022
Peca Popović: Dobrota nije privilegija jednog naroda
„Sve najlepše dolazi sa Kosova - najlepše pesme, najlepše boje, najlepši ukusi i najčasniji ljudi“, ovim rečima se pre nekoliko dana mitrovičkoj publici obratio jedan od najvećih muzičkih novinara na jugoslovenskim prostorima, Petar Peca Popović citirajući svog prijatelja, istoričara, profesora i diplomatu, Dušana Batakovića, kojem je obećao da će zajedno sa njim doći na Kosovo.
  • 12.11.2022
Nemačko-francuski predlog: najbolja moguća ponuda?
Nemačko-francuski predlog za rešavanje kosovskog problema nije naišao na odobravanje u Beogradu. Da li je to ipak prilika za "kompromis" ili pre svega ponuda da "Srbija prizna realnost"?
  • 10.11.2022