Vesti
Drugi pišu

Danas: Sajber monah na meti vlasti

Na glavnoj meti našao se iguman Visokih Dečana arhimandrit Sava (Janjić), koji je prošle nedelje upozorio javnost na moguće „dogovorene akcije na severu KiM“, kojima bi moglo da se krene u „konačno rešenje“, što je razgoropadilo zvanični Beograd i njegovu kosovsku ekspozituru u vladi Ramuša Haradinaja.
Danas: Sajber monah na meti vlasti
Otac Sava Janjić (Foto Danas)

Da su podela KiM i razgraničenje „đavolska rabota“ moglo bi se naslutiti već iz toga što se na udaru vrha aktuelne vlasti – prednjače predsednik Srbije i njegov generalni sekretar, koje u stopu prate šef Kancelarije za KiM i njihova Srpska lista, našla baš SPC jer je više puta u poslednjih nekoliko meseci jasno rekla „ne“ rešenju koje, kako je juče konačno priznao, zagovara Aleksandar Vučić lično.

Optužbe na račun igumana dečanskog da je saradnik raznih tajnih službi, najčešće CIA, pobornik kosovske nezavisnosti, izdajnik i šta još sve ne, nisu ništa novo. Iz Beograda su dolazile i u vreme Slobodana Miloševića, jer je tadašnji protosinđel Sava bio jedan od najvećih kritičara Miloševićeve kosovske politike, mada pokojni predsednik nikada nije ovako javno nekontrolisano besneo zbog jednog saopštenja. Doduše tada nije bilo Tvitera, koji je danas postao glavni „megdan“, na kome se arhimandrit Sava, poznat kao prvi „sajber monah“ u SPC, pokazao prilično vičan.

Otac Sava (1965), u svetu Dragutin Janjić, rodom je iz Dubrovnika. Odrastao je u Trebinju, gde je završio osnovnu i srednju školu, stekao muzičko obrazovanje. Svira violinu, a direktor Beogradske filharmonije i bivši ministar kulture Ivan Tasovac tvrdi da je otac Sava jedan od retkih sa kojim u celoj Srbiji može da na ravnoj nozi razgovara o aktuelnim trendovima u klasičnoj muzici. Studije anglistike i germanistike na Filološkom fakultetu BU 1989. zamenio je manastirom Crna Reka. Jedno je od duhovnih čeda iz crnorečkog monaškog rasadnika danas raščinjenog vladike Artemija, po čijem je dolasku na katedru Eparhije raško-prizrenske prešao u Visoke Dečane i po blagoslovu 1994. počeo da se bavi kompjuterima.

Pokrenuo je i uređivao prvi sajt u SPC, zahvaljujući kom je istina o stradanju Srba na KiM obišla svet. NJegovo znanje engleskog jezika, dar za diplomatiju, dobre veze sa strancima, koje je stekao sticajem kosovskih (ne)prilika, smetale su pojedinim srpskim vladikama van KiM. Iguman Visokih Dečana postao je 2010. i držao se podalje od javnosti sve do saopštenja-upozorenja prošle nedelje koje je toliko potreslo naprednjačku „elitu“ da, kao u pesmi Matije Bećkovića, deluju „kivni zato što ih je prepoznao“.Ostale vesti

Borelj: Razgraničenje više nije opcija
Razgraničenje Srbije i Kosova više nije opcija, poručio je šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj i tako ponovo ostavio prostor za pitanje od milion dolara: "Šta jeste?", piše Blic.
  • 30.11.2020
Sud za ratne zločine u Beogradu nije obavešten o masovnoj grobnici kod Raške
Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nije dostavljeno obaveštenje o pronalasku posmrtnih ostataka u blizini Raške, rečeno je juče za Radio Slobodna Evropa (RSE) u toj instituciji.
  • 18.11.2020
Sudar katunskih pesnica
Dva veka posle borbe Petrovića i Radonjića, ponovo dvojica Katunjana, Đukanović i Krivokapić, odlučuju kojim putem ide Crna Gora, piše za "Politiku" Živojin Rakočević.
  • 18.10.2020
Kossev: Nije bilo skandiranja
"Niko nije uzvikivao ni tu ni bilo koju drugu političku parolu, u pitanju je lažno prijavljivanje i policija je sa tim upoznata", za KoSSev svedoče u crkvenoj opštini Prizren.
  • 04.10.2020
Specijalni sud u Hagu – da li se Priština suprotstavlja ili izruguje
Pre skoro četiri godine (decembar 2016) je u Hagu je osnovan Specijalni sud za procesuiranje zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom od strane paravojnih jedinica OVK na Kosovu. Tek prošlog septembra je ta institucija počela sa poslom i promptno se našla u slučaju nepoštovanja suda. Događaj je medijski efektan, ali političkoj javnosti u nemačkom govorom području mahom neinteresantan. Kad je tema tugaljiva, ćutanje je zlato.
  • 04.10.2020
Lipljan: Sumnje na zloupotrebe vršiteljke dužnosti direktorke škole
Deo rukovodstva Osnovne škole “Braća Aksić” u Lipljanu, više puta je u proteklih godinu dana nadležnim prosvetnim organima Republike Srbije, upućivao dopise kojima su ukazivali na sumnje da vršilac dužnosti direktorka te škole Bogdanka Mirić, kako tvrde, krši brojne zakone. Deo zaposlenih se tim povodom obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije u Beogradu, navodeći u dopisu više od dvadeset tačaka, za koje tvrde da predstavljaju primere kršenja zakona u toj školi.
  • 24.09.2020