Vesti
Drugi pišu

"Da postoji sud, već bih podigao optužnice"

Šef specijalnog tima za istragu trgovine organima na Kosovu Klint Vilijamson izjavio je da bi već sada mogao da podigne optužnice za neke zločine, kada bi postojao Specijalni sud koji treba da se njima bavi.
Klint Vulijamson (Foto novosti.rs)

"Teško je spekulisati oko toga (podizanja optužnice) ali mislim da bi bili u stanju da ovog trenutka podignemo optužnice, da je osnovan sud", izjavio je Vilijamson u interviju za dnevnik "Koha ditore".

On insistira da ima dovoljno dokaza da se podigne optužnica protiv visokih rukovodilaca Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i ističe da se procedura protiv njih treba voditi van Kosova.

Vilijamson nije želeo da govori o imenima onih protiv kojih će biti podignute optužnice i naglašava da ekipa na čijem je čelu zna imena onih koji će biti optuženi.

U intervjuu, Vilijamson kaže da tokom predstavljanja izveštaja nije rekao da "nema dokaza o trgovini organima", već da postoje "ubedljive indikacije da se to dogodilo".

Prema njegovim rečima, zaključci do kojih je došao isti su oni o kojima su ranije govorili specijalni izvestilac Dik Marti i bivša glavna tužiteljka Haškog teribunala Karla del Ponte, koja je u svojoj knjizi izrazila sumnje da su bivši lideri OVK kindanpovali Srbe i na teritoriji Albanije silom vadili organe da bi trgovali njima.

Američki tužilac ostaje izričit u zahtevu da samo van teritorije Kosova, u specijalnom sudu, može biti ozbiljnog procesa protiv najviših lidera OVK i da je takav proces nemoguć na Kosovu.Ostale vesti

Kosovo: Užurbana preraspodela moći
„Aurea prima sata est aetas, kuae vindice nullo, sponte sua, sine lege fidem rectumkue colebat“. Bez zakona i sudija, govorio je Ovidije, tokom zlatnog doba „prevladala je spontana ispravnost u srcu“. Sada čak ni zakoni i sudije možda nisu dovoljni, navodi u autorskom tekstu Andrea Kapusela, nekadašnji šef Ekonomske jedinice u Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu.
  • 07.07.2020
Radost i tuga Vidovdana
Bilo je mnogo stradanja, seoba i bekstava, mnogo muka i nevolja, ali naš narod se vraćao. Vraćao se spaljenim domovima i hramovima, mnogo puta ih obnavljao i započinjao iznova svoj život, piše za Politiku Živojin Rakočević.
  • 29.06.2020
Tiha ljubav i molitva
Vladika Teodosije je na ispraćaju istakao da je mati Isidora, uz pomoć Božiju, znala hrabro da izdrži sve nedaće u životu, a često i poniženja: „krhka telom bila je jaka duhom, verom i nadom u Gospoda”.
  • 21.06.2020
Ni kampanje na Kosovu, ni Kosova u kampanji
Na ulicama Severne Mitrovice ništa ne ukazuje da je predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji počela. Ni Kosovo nije srce te predizborne kampanje. To će se verovatno promeniti odmah nakon izbora.
  • 08.06.2020
Odlazak poslednjeg Srbina iz Dečana
Radnici komunalne službe iskrčili su ulaz u groblje i prosekli rastinje i šiblje da se, kao u neki zeleni tunel, može uneti Ćira Dečanac.
  • 07.06.2020
Agencija pokreće postupak protiv šest funkcionera zaposlenih na Kosovu
Osim što je gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić ima još dve funkcije u srpskim institucijama na Kosovu, kao i imovinu i prihode koje nije prijavio beogradskoj Agenciji za borbu protiv korupcije. U Agenciji proveravaju da li su Rakić i još pet funkcionera na Kosovu prekršili zakon nakon čega bi mogli da budu sankcionisani, saznaje CINS.
  • 30.05.2020